Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Anklager Ap for historieforfalskning

Erna i sin første spontanspørretime som statsminister.

HISTORIEFORFALSKNING: Statsminister Erna Solberg (H) ba Ap slutte å dikte om historien om hva som ble sagt under valgkampen da hun stilte til sin første spontantspørretime som statsminister. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
HISTORIEFORFALSKNING: Statsminister Erna Solberg (H) ba Ap slutte å dikte om historien om hva som ble sagt under valgkampen da hun stilte til sin første spontantspørretime som statsminister. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Arbeiderpartiets Helga Pedersen fikk æren av å stille det første spørsmålet til Erna Solberg (H) da hun onsdag stilte til sin første spontanspørretime som statsminister. 

Pedersen utfordret statsministeren på økonomisk politikk. Hun ville vite hvordan det kan henge sammen at Høyre gjennom valgkampen ga uttrykk for at Norge har blitt mer oljeavhengig under de rødgrønne, mens Høyre/Frp-regjeringen nå gir uttrykk for at de vil bruke mer oljepenger i 2014 enn det de rødgrønne har lagt opp til i sitt siste budsjett.

- Jeg tror ikke det er så mange som oppfattet at Ap fikk med seg at vi sa at vi skulle føre en ansvarlig økonomisk politikk under valgkampen, svarte Solberg.

Historieforfalskning Statsministeren gjentok videre løftene fra valgkampen om at den nye regjeringen vil bruke mer på utdanning, forskning, infrakstruktur og vekstfremmende skatteletter. Men la også til at alt ikke er like rosenrødt i Norge som Ap's representant ville ha det til. Hun pekte på at ledighten øker og at den økonomiske veksten har avtatt de siste årene, men la til at den internasjonale økonomien ser ut til å være på bedringens vei.

- Det er likevel langt fra sikkert at vindene fortsetter å blåse i en god retning videre, sa hun.  

Da Pedersen fikk ordet igjen, viste hun til da Solberg talte til landsmøtet sitt i mai: 

- Skal vi få frem Norge på sitt beste må vi se på utfordringene som ligger foran oss.En høy oljepris har gitt oss historisk høye inntekter til felleskassa. Vi skulle bruke denne tiden til å bygge et mer robust Norge. Men i vinter advarte sentralbanksjef Øystein Olsen om at vi er blitt mer sårbare for et fall i oljeprisen. Arven etter Jens Stoltenberg er et mer oljeavhengig Norge, sa Solberg da.  

Pedersen ville vite hvordan dette hang i hop med økt oljepengebruk

- Jeg registrerer at Ap har begynt med en omskriving av historien av det som skjedde under valget. Det bør dere slutte med, sa Solberg og fortsatte:

- Vi har ikke kritisert dere for å bruke for mye oljepenger, men for at dere har brukt pengene feil.

Fredag legger finansminister Siv Jensen (Frp) Solberg-regjeringens tilleggsproposisjon til statsbudsjettet for 2014, som var det siste fra regjeringen Stoltenberg II. Det er ventet at regjeringen flytter på et titalls milliarder kroner på budsjettet.