TILTAK MOT OVERFALLSVOLDTEKTER: - Jeg blir provosert over at Arbeiderpartiet går ut og later som om dette er løst i Oslo. Det er det ikke. Om Ap vil gjøre en innsats mot overfallsvoldtekter må de ta det på alvor i regjering, bystyrerepresentant for Høyre i Oslo, Julie Brodtkorb. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
TILTAK MOT OVERFALLSVOLDTEKTER: - Jeg blir provosert over at Arbeiderpartiet går ut og later som om dette er løst i Oslo. Det er det ikke. Om Ap vil gjøre en innsats mot overfallsvoldtekter må de ta det på alvor i regjering, bystyrerepresentant for Høyre i Oslo, Julie Brodtkorb. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer

Anklager Ap i Oslo for å skape falsk trygghet

- Det kan nesten høres ut som om Julie Brodtkorp mener det hadde vært bedre å gjøre ingenting, svarer Ap-representant.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I forrige uke gikk Oslo bystyre inn for flere nye grep mot vold i nære relasjoner og overfallsvoldtekter.

Bystyrerepresentant for Ap i Oslo, Anne Cathrine Berger, har tidligere vært kritisk til at Oslo kommune ikke har gjort nok - nå mener hun de nye tiltakene viser at oslopolitikerne mener alvor, og at folk vil merke en forskjell.

Høyre-representant Julie Brodtkorb stemte for tiltakene, sammen med et enstemmig bystyre, men raser over måten Berger framstiller saken på.

- Jeg blir provosert over at Arbeiderpartiet går ut og later som om dette er løst i Oslo. Det er det ikke. Om Ap vil gjøre en innsats mot overfallsvoldtekter må de ta det på alvor i regjering, sier hun.

Mer politi, raskere DNA-analyse - Ut fra hvordan Ap uttalte seg etter vedtakene i bystyret, kan man fort tro at det nå blir mye tryggere å ferdes i Oslo. I bystyret har vi gjort det vi kan, og det var tverrpolitisk enighet. Det som gjenstår er to ting som dukker opp i debatten hver gang vi får en bølge av overfallsvoldtekter: Mer ressurser til politiet og fortgang i DNA-analysearbeidet.

DNA-prøver fra oslovoldtekter ble liggende ukevis i kø.

Hun medgir at det utdannes flere politifolk, og at politiet har fått økte ressurser. Men i Oslo er det ikke nok, mener Brodtkorb:

- Spør oslopolitiet. I forhold til befolkningsveksten i Oslo, tror jeg neppe de er enige i at bevilgningene står i stil.

Dessuten er hun oppgitt over beslutningen om ikke å la politiet bruke private til DNA-analyser.

- Det er komplett uforståelig. Det er lang ventetid på en analyse som ikke tar veldig lang tid. Men regjeringen har sagt at de ønsker at dette skal være en offentlig oppgave.

Se hvordan de jakter etter voldtektsforbryteres DNA.

- Med mer politi, og bedre og raskere etterforskning, kan man ta de som står bak, og kvinnene som utsettes for dette kan oppleve å få sakene sine oppklart og gjernningsmennene dømt, sier Brodtkorb.

- Trist Ap's Anne Cathrine Berger svarer Brodtkorb med et motangrep:

- Dette er et sidespor. Vi kan gjerne diskutere ressurser til politiet og bruk av private DNA-laboratorier, men denne saken handler om hva Oslo kommune kan gjøre for å forhindre vold mot kvinner og overfallsvoldtekter. Oslo kommune kan ikke vedta ressurser til politiet. Hver gang vi diskuterer trygghet i Oslo, velger Høyre å benytte anledningen til å kritisere regjeringa, istedet for å diskutere hva de selv kan gjøre med sin makt over budsjett og politikk i oslo, sier hun

- Mitt utgangspunkt er at alle kommuner har et handlingsrom til å skape mer trygghet. De vedtatte tiltakene mot vold og overfallsvoldtekter, er forsøk på å gjøre noe med det vi som kommunepolitikere har mulighet til å gjøre noe med, legger hun til.

Hun syns det er trist at Julie Brodtkorb fokuserer på uenighet, når sist ukes vedtak i bystyret ble banket igjennom i et sjeldent enstemmig bystyre.

- Særlig når uenigheten ikke dreier seg om sakens innhold.

- Sutring Hun gjør det klart at hun mener Oslo nå står bedre rustet til å takle en eventuell ny bølge med overfallsvoldtekter, men sier samtidig at det er umulig å vite nøyaktig hvordan de ulike tiltakene vil virke før de prøves ut.

- Jeg kommer ikke til å rikke meg i synet på at Oslo kommune kan gjøre mer. Kommunen har ikke tatt hele verktøykassa i bruk, nå bruker vi noen flere verktøy, men det tok et Høyre-styrt byråd to år å vurdere tiltak som andre byer har vellykkende erfaringer med, som trygghetsindeksen. Er det noe som bør kritiseres, så er det dét.

- Ap er opptatt av å finne løsninger framfor å sutre. Det kan nesten høres ut som om Julie Brodtkorp mener at det hadde vært bedre å gjøre ingenting. Det er er jeg dypt uenig i, sier Berger.

DÅRLIG DEBATT: - Hver gang vi diskuterer trygghet i Oslo, velger Høyre å benytte anledningen til å kritisere regjeringa. Det er en debatt jeg ikke vil være med på, sier Anne Cathrine Berger (Ap) i Oslo bystyre. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
DÅRLIG DEBATT: - Hver gang vi diskuterer trygghet i Oslo, velger Høyre å benytte anledningen til å kritisere regjeringa. Det er en debatt jeg ikke vil være med på, sier Anne Cathrine Berger (Ap) i Oslo bystyre. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer