Valg 2021

Anklager Arbeiderpartiet for løgn

I en Facebook-annonse gir Arbeiderpartiet inntrykk av at hele høyresiden vil kutte i sykelønna. - De lurer velgerne, mener Høyres Linda Hofstad Helleland.

LURER VELGERNE: Linda Hofstad Helleland (H) mener Ap lurer sine egne velgere.
LURER VELGERNE: Linda Hofstad Helleland (H) mener Ap lurer sine egne velgere. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Valgkampen foran høstens stortingsvalg er i gang - i hvert fall i den digitale verden. Kanskje har også du vært mål for annonser fra partier og politikere på sosiale medier eller andre steder på internett.

Og allerede nå flyr gnistene mellom partiene. Høyre er nemlig svært lite fornøyd med denne annonsen som Arbeiderpartiet viser på Facebook:

SKAPER STORM: I denne Facebook-annonsen gir Ap inntrykk av at hele høyresiden vil kutte i sykelønna. Det er å spre usannheter, mener Høyre. Screenshot fra Facebook/ Arbeiderpartiet.
SKAPER STORM: I denne Facebook-annonsen gir Ap inntrykk av at hele høyresiden vil kutte i sykelønna. Det er å spre usannheter, mener Høyre. Screenshot fra Facebook/ Arbeiderpartiet. Vis mer

Innføring av en egenandel i sykelønnsordningen var et av vedtakene som fikk mye oppmerksomhet da Venstre holdt sitt digitale landsmøte sist helg. Men verken Høyre, Frp eller KrF har kutt i sykelønna i programforslagene før sine landsmøter.

- Sprer usannheter

Statsråd og leder for Høyres programkomite Linda Hofstad Helleland mener budskapet er direkte misvisende.

- Arbeiderpartiet lager en slik annonsekampanje, til tross for at Høyre ikke går inn for å kutte i sykelønnen i vårt partiprogram. På Høyres landsmøte i 2017 ble forslaget om å innføre en karensdag nedstemt. Det samme gjelder kutt i sykelønnen. Dette er heller ikke et tema i forslaget til nytt program som skal vedtas på landsmøtet vårt i mai, tordner Helleland.

En karensdag, slik Helleland omtaler, er en ordning der arbeidstaker ikke får lønn den første dagen med sykdom. Tilhengerne mener en slik ordning vil få ned sykefraværet.

- Lurer velgerne

Helleland mener Arbeiderpartiet rett og slett villeder velgerne sine, og sprer direkte uriktige påstander.

- Jeg lurer på om medlemmene som betaler kontingent og LO som donerer millioner til Aps valgkamp, synes det er greit at pengene brukes til å betale for å spre usannheter, spør Helleland retorisk.

Hun anklager Arbeiderpartiet for rett og slett å prøve å lure sine egne velgere.

- Hvorfor føler Arbeiderpartiet at de må lure velgerne med gale påstander om Høyres politikk? Er de så usikre på seg selv og egen politikk etter åtte år i opposisjon, spør Helleland retorisk.

- Sykelønna er i spill

Arbeiderpartiet vil på sin side ikke innrømme at de formidler et misvisende budskap. Partisekretær Kjersti Stenseng, som er øverste ansvarlige for partiets valgkamp, mener de har dekning for påstanden.

STÅR PÅ SITT: Partisekretær i Arbeiderpartiet Kjersti Stenseng vil ikke gå med på at de sprer usannheter. Foto: Terje Pedersen / NTB
STÅR PÅ SITT: Partisekretær i Arbeiderpartiet Kjersti Stenseng vil ikke gå med på at de sprer usannheter. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

- Flere partier og politikere på høyresida tar til ordet for å kutte i sykelønna. Det er det som står i posten på Facebook. De har lenge angrepet vanlige folks rett på sykelønn, slår Stenseng fast.

Hun trekker fram hvor viktig sykelønna har vært nå under coronapandemien.

- Det er en ordning som har vært avgjørende for at folk som jobber i utsatte yrker har muligheta til å holde seg hjemme for å ta hensyn til smittevern.

- Sykelønna er i spill dette valget, derfor sier vi klart nei til kutt i sykelønna. Det skulle jeg ønske alle partiene på høyresida også kunne si, avslutter Stenseng.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer