Anklager Bolsonaro for folkemord-lover

Urfolkskvinner trapper opp protestene mot Brasils president Jair Bolsonaro, som vil åpne deres områder for agro-industrien. I helga fylte de gatene i hovedstaden Brasília.

«FOLKEMORD-LOVER»: «Mẽbêngôkre-kvinnene er mot lovprosjektene for folkemord», sto det på et av bannerne under fredagens demonstrasjon. Foto: Carl de Souza/AFP/NTB Scanpix

«FOLKEMORD-LOVER»: «Mẽbêngôkre-kvinnene er mot lovprosjektene for folkemord», sto det på et av bannerne under fredagens demonstrasjon. Foto: Carl de Souza/AFP/NTB Scanpix

Vis mer
Publisert

En pågående sak for Høyesterett skaper raseri i Brasils urbefolkning.

- Det de vil er å ta fra oss jorda vår, sier aktivisten Alessandra Korap til The Guardian.

Hun er en av mer enn 5000 urfolkskvinner som ifølge den britiske avisa de siste dagene har demonstrert i hovedstaden Brasília.

Stridens kjerne er en «tidsmilepæl», eller en «tidsramme-tese».

- Fratatt oss bit for bit

Får saksøkerne Høyesteretts medhold, vil staten bare anerkjenne de urfolkene som var på sine landområder i 1988, da grunnloven ble vedtatt.

Det er et omstridt prinsipp. Før militærdiktaturet tok slutt i 1985, ble mange urfolk presset bort fra sine tradisjonelle områder.

- Tidsramme-tesen indikerer at vi bare har eksistert siden 5. oktober 1988, men det er ikke sant, sier Korap til The Guardian.

BRENTE BOLSONARO-DUKKE: Deltakerne i urfolkskvinnenes demonstrasjon i Brasilia fredag satte fyr på denne dukken av Brasils president Jair Bolsonaro. Foto: Carl de Souza/AFP/NTB Scanpix
BRENTE BOLSONARO-DUKKE: Deltakerne i urfolkskvinnenes demonstrasjon i Brasilia fredag satte fyr på denne dukken av Brasils president Jair Bolsonaro. Foto: Carl de Souza/AFP/NTB Scanpix Vis mer

- Hele Brasil er urfolksterritorium. Dessverre har det blitt fratatt oss - bit for bit - og nå vil de ta bort det som var igjen, sier hun.

- Lovprosjekter for folkemord

Støttet av Brasils høyreekstreme president Jair Bolsonaro, presser industrien nå på for å åpne urfolksområder for kommersiell utnyttelse.

Et lovforslag han støtter vil også gjøre det vanskeligere å etablere nye urfolksområder. Det vekker sterke reaksjoner.

- Urfolk uten territorium er ikke urfolk, sier Jaciene Brito fra den etniske gruppen Tupinambá til El País.

«Mẽbêngôkre-kvinnene er mot lovprosjektene for folkemord», sto det på et av bannerne under fredagens demonstrasjon.

El País skriver at det for tida pågår cirka 200 prosesser hvor urbefolkningen ikke har fått godkjent sitt krav om et landområde.

Bolsonaro advarer

Ifølge El País, med henvisning til den statlige organisasjonen for urbefolkningssakser (Funai), eies 12,2 prosent av Brasils territorium av urbefolkningen.

Nå står Brasils president, Jair Bolsonaro, i spissen for nye anstrengelser for å åpne opp urfolkenes områder for gruve- og landbruksdrift.

KONTROVERSER: Brasils høyreekstreme president står oppe i en rekke kontroverser, blant annet med urfolkskvinner. Her taler han til sine tilhengere utenfor presidentpalasset for ei uke siden. Foto: AP/Eraldo Peres/NTB Scanpix
KONTROVERSER: Brasils høyreekstreme president står oppe i en rekke kontroverser, blant annet med urfolkskvinner. Her taler han til sine tilhengere utenfor presidentpalasset for ei uke siden. Foto: AP/Eraldo Peres/NTB Scanpix Vis mer

Lørdag advarte han om hva som vil skje, hvis Høyesterett sier nei til den foreslåtte «tidsmilepælen».

- Det vil bety slutten for landbruksindustrien, sa Bolsonaro ifølge nettstedet Poder 360.

Han mente at rammevilkårene da vil bli uforutsigbare for industrien.

Får Lula-støtte

Mens Bolsonaro slutter rekkene med landbruksindustrien, støtter hans rival i neste års presidentvalg motsatt side, ifølge El País.

Avisa skriver at det under protestene sist uke ble lest opp en støtteerklæring fra Arbeiderpartiets kandidat Luís Inácio Lula da Silva.

PROTESTMARSJ: Over 5000 brasilianske urfolkskvinner skal ha deltatt i demonstrasjonene under Høyesteretts behandling av en sak som kan bli avgjørende for urfolks territorier. Foto: Carl de Souza/AFP/NTB Scanpix
PROTESTMARSJ: Over 5000 brasilianske urfolkskvinner skal ha deltatt i demonstrasjonene under Høyesteretts behandling av en sak som kan bli avgjørende for urfolks territorier. Foto: Carl de Souza/AFP/NTB Scanpix Vis mer

Jair Bolsonaro er nå i sentrum for en rekke hete konflikter. Hans tilhengere har de siste ukene demonstrert mot både Høyesterett og den brasilianske Kongressen.

I forrige uke gikk flere tidligere verdensledere ut og advarte om at presidenten kan være i ferd med å planlegge et kupp etter modell av angrepet på USAs kongress den 6. januar.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer