Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Anklager bortførte hjelpearbeidere for å være spioner

Islamistgruppa er angklaget for grove overgrep, summariske henrettelser og tortur av fanger.

BORTFØRT: Medarbeidere fra Leger Uten Grenser har blitt bortført i Syria. Her opererer leger ved en tidligere anledning. Arkivfoto: MSF
BORTFØRT: Medarbeidere fra Leger Uten Grenser har blitt bortført i Syria. Her opererer leger ved en tidligere anledning. Arkivfoto: MSF Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den ytterliggående islamistgruppa som har bortført fem utenlandske hjelpearbeidere i Syria, blant dem en svensk og en dansk, anklager dem for å være tyrkiske spioner.

Ifølge den svenske avisa Expressen ble hjelpearbeiderne, som jobbet for Leger Uten Grenser (MSF), tatt til fange av opprørere fra Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL).

Denne gruppen har nære bånd til terrornettverket al-Qaida, ligger i krig med mer moderate opprørsgrupper og har innført strenge sharialover i områder de kontrollerer langs grensa mot Tyrkia.

Tyrkisk etterretning De fem hjelpearbeiderne holdes nå ifølge Expressens kilder i fangenskap i ISILs hovedkvarter i al-Najeya nordvest i Syria.

Opprørerne anklager dem angivelig for å være tyrkiske spioner. Bakgrunnen skal være at legene ved feltsykehuset i desember sendte flere sårede opprørere fra gruppa til Tyrkia for pleie, men der ble de pågrepet av tyrkisk politi.

Dette fikk gruppen til å mistenke personalet ved feltsykehuset for å ha forsynt den tyrkiske etterretningstjenesten med informasjon om de sårede opprørerne, sier en kilde til Expressen.

Mishandlet Da opprørerne natt til lørdag stormet feltsykehuset, var de ifølge den svenske avisens kilder rasende.

- Sykehuspersonalet fortalte at de bevæpnede mennene var rasende, at de mishandlet flere personer, slo i stykker sykehusutstyr og stjal ting, forteller en kilde.

Opprørerne tok også med seg en av pasientene, en kommandant fra Den frie syriske hær (FSA), en mer moderat opprørsgruppe som støttes av Vesten.

Kommandanten var angivelig på feltsykehuset for å få pleie for skader han var påført i kamp mot ISIS.

Harde kamper Opprørerne fortsatte deretter til et bolighus der de utenlandske hjelpearbeiderne oppholdt seg. Fem utlendinger og flere syrere ble tatt til fange.

Syrerne ble løslatt etter et par timer, mens de fem utlendingene ble tatt med til ISILs hovedkvarter i al-Najeya, forteller Expressens kilder.

De siste dagene har det pågått harde kamper mellom ISIL og FSA i området, og situasjonen er svært uoversiktlig.

Alle utenlandske hjelpearbeidere i området skal nå ha flyktet over grensa til Tyrkia.

Grove overgrep Amnesty International anklager ISIL for grove overgrep, summariske henrettelser og tortur av fanger i områdene de kontrollerer, og gruppen skal fra før holde et ukjent antall utenlandske journalister og hjelpearbeidere som fanger.

I slutten av november ble to de to svenske journalistene Magnus Falkehed (44) og Niclas Hammarström (45) bortført da de var på vei fra Syria til Libanon.

Det er fortsatt uklart om det var ISIL eller en annen gruppe som tok dem til fange, og hvor de to svenskene nå blir holdt fanget.

(NTB)