Anklager britene for å krenke ytringsfriheten

Geert Wilders nektes innreise i Storbritannia på grunn av sin kritikk mot islam.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nederlandske parlamentarikeren Geert Wilders, som er nektet innreise i Storbritannia på grunn av sin kritikk mot islam, sier han er svært skuffet over at britene ikke respekterer ytringsfriheten.

- Jeg ble overrasket og veldig lei meg for at ytringsfriheten, som var en meget viktig del av det britiske samfunnet, er blitt krenket, sier Wilders i et intervju med BBC.

Wilders er mannen som laget den omstridte og sterkt islamkritiske filmen «Fitna», og som har kalt Koranen for en fascistisk bok.

Wilders er blitt invitert av et medlem i Overhuset for å vise filmen sin, men innenriksdepartementet vil ikke gi ham innreisetillatelse fordi han anses som en trussel mot offentlig ro og orden.

I en uttalelse skriver departementet at regjeringen tar avstand fra ekstremisme i alle former, og at regelverket er strammet inn for å hindre at folk som står bak uakseptabel oppførsel, slipper inn.

Wilders mener at avgjørelsen vitner om feighet, og til BBC sier han at det er utrolig at en valgt politiker som er invitert av en annen for å diskutere en sak med meningsfeller og motstandere, blir nektet innreise.

Wilders, som tilhører Frihetspartiet, er i Nederland anmeldt for å ha oppfordret til hat, og han venter på å bli stilt for retten for dette. I filmen bruker Wilders bilder fra flere terrorangrep samtidig som det refereres til Koranen.

(NTB)