Anklager Frp for asylbløff

Asylstrømmen til Norge tiltar - selv med Frp i regjering. Heikki Eidsvoll Holmås (SV) mener partiet har holdt velgerne for narr.

- KAN IKKE BLI STRENGERE: Heikki Holmås (SV) mener Norges asylpolitikk i dag er så streng, at det ikke går an å stramme til uten å bryte menneskrettigehter og folkerett. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
- KAN IKKE BLI STRENGERE: Heikki Holmås (SV) mener Norges asylpolitikk i dag er så streng, at det ikke går an å stramme til uten å bryte menneskrettigehter og folkerett. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): De ferske asyltallene som Utlendingsdirektoratet (UDI) la fram torsdag, avslører at Frp i årevis har bløffet egne velgere. Det hevder stortingsrepresentant Heikki Eidsvoll Holmås (SV). Første halvår i år kom det 5341 asylsøkere til Norge, mot 4990 i samme periode i fjor, da de rødgrønne fortsatt styrte. Økningen er på sju prosent.    

- Tallene viser at Frp har holdt sine velgere for narr, fordi de har løpt rundt og sagt til folk at straks Frp kommer i regjering, vil antall asylsøkere gå ned. Det gjør de ikke. Det er ikke den politiske fargen på regjeringen som avgjør hvor mange som søker om og får beskyttelse i Norge. Det er først og fremst hvor jævlig det er i verden, som avgjør, sier Holmås til Dagbladet.

- Kan ikke bli strengere Holmås understreker at det fortsatt er grunn til å advare mot Frp's politikk på området:

- FNs høykommissær ber nå land ta ansvar for de mange flyktninger fra Syria. Vi har nå en regjering som aldri vil stille seg først i køen for å gjøre den jobben. Men det er uansett ikke én eneste asylsøker som har søkt beskyttelse i Norge, som ikke vil få opphold som følge av Frp's regjeringsmakt, sier han.        

- Dersom regjeringen skulle fått til det, måtte man ført en politikk i strid med menneskerettighetene og folkeretten. Og selv om Christian Tybring-Gjedde og Frp-nestleder Per Sandberg gjerne ønsker det, har Frp aldri foreslått noe slikt. Dette er bare dobbeltkommunikasjon, egnet til å villede velgere, fortsetter Holmås.  
 
Frp's innvandringspolitiske talsmann, Mazyar Keshvari, sier at det er skremmende å høre så dårlig argumentasjon fra en tidligere statsråd. Hadde det ikke vært for innstrammingene Frp har innført, ville tallene åpenbart vært enda høyere, mener han.

- Det er bare se på Sverige, som fører en naiv og hodeløs innvandrings- og asylpolitikk. Hadde det ikke vært for de mange preventive tiltakene vi har fått til, hadde også tallene våre vært mye høyere, sier Frp-politikeren til Dagbladet.

Sverige mottar i dag seks ganger så mange asylsøkere som Norge - og hele 17 ganger så mange syriske asylsøkere.

- Dessuten tar det tid å endre på oppfatning av Norge som liberalt, super-naivt land etter åtte år med rødgrønt styre, legger han til.
 
Sender ut flere enn noen gang før Keshvari viser til at asylsøkere som får avslag, nå sendes ut av Norge raskere enn noen gang før. Første halvår i år sendte Politiets utlendingsenhet (PU) gjennomsnittlig ut 18 personer i døgnet - mot 13 daglig i samme periode i fjor.   

- Vi er på det høyeste måltallet vårt noen gang, det er en villet politikk fra regjeringen, sa sjef for Politiets utlendingsenhet Kristin Ottesen Kvigne til Dagbladet torsdag.

Holmås mener ikke at dette viser at Frp i regjering har ført til en tøffere asylpolitikk.

- Nei. Det at du skal ha rask uttransportering av asylsøkere som har fått avslag, har det vært bred enighet om fra  SV til Frp. I den perioden vi satt i regjering, økte vi hele tida bevilgninger til nettopp uttransportering, sier han.

SKREMMENDE DÅRLIG:Mazyar Keshvari, Frp's utenrikspolitiske talsmann, mener Heikki Eidsvoll Holmås argumenterer skremmende dårlig. Foto: Bejamin A. Ward / Dagbladet
SKREMMENDE DÅRLIG:Mazyar Keshvari, Frp's utenrikspolitiske talsmann, mener Heikki Eidsvoll Holmås argumenterer skremmende dårlig. Foto: Bejamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer