Anklager Hagen for «drapsforsøk»

Jan Simonsen slåss for å få Carl I. Hagen dømt for æreskrenkelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sterkt beveget fortalte Simonsen retten om nedverdigende og sterke reaksjoner han hadde fått fra velgere og tilfeldige forbipasserende på gaten etter programmet «Enka» i TV 2 høsten 2000.

Han klandret Frp-formannen for å ha stått fram i TV 2 nyhetene, sju minutter etter programmet, med «den sterkeste fordømmelsen av et menneske som tenkes kan».

- Jeg lå i sørpa, slått ned av TV 2s programleder Gerhard Helskog. Men Hagen trakk meg ikke opp. Han tråkket meg lenger ned da han kalte livsførselen min for «moralsk forkastelig», sa en beveget Simonsen.

Pervers gris

Simonsen fortalte at forbipasserende på gaten hadde stoppet ham etter TV-programmet og spurt om han «hadde fått seg små gutter».

- Jeg fikk reaksjoner som viste at mange så på meg som en pervers gris som gikk på sexklubber for å ha tilfeldig sex med unge gutter, sa Simonsen.

- Det kan ikke beskrives hvordan det er å gå på gaten å se at folk tenker dette om en. Mange har gått til grunne for mindre. Det er drapsforsøk i mine øyne, sa Simonsen.

Under en pause i rettsforhandlingene forklarte han pressen at han hadde Tore Tønnes skjebne i tankene da han sa dette, og at Hagen og Helskog sto bak drapsforsøket.

Støttespillere falt fra

Simonsen krever 600.000 kroner i oppreisning for Hagens uttalelser etter programmet «Enka». Enka var en nattklubb for homser og lesber i Oslo, og i programmet ble det blant annet hevdet at Simonsen hadde hjulpet en nær venn, tidligere dømt for hallikvirksomhet i Tyskland, å fikse skjenkebevilling til stedet mot politiets anbefaling.

Som belønning skal Simonsen ha krevd en avtale med eierne om gratis øl i stedets bar hvor han nærmest frekventerte daglig, ifølge programmet.

Flere unge gutter hevder i programmet at baren hadde stående ordre om å servere Simonsen gratis øl som motytelse for skjenkebevillingen.

Simonsen fikk lov av retten til å vise programmet på nytt, stanse det med fjernkontrollen når han ønsket det, og kommentere innholdet.

Punkt for punkt forsøkte han å vise at TV 2-programmet bygde på usannheter, om forhistorien til skjenkebevillingen, om vennskapet med den hallikdømte som var en av eierne bak Enka, og om egne besøk på stedet.

I et forsøk på å dokumentere at han ikke kan ha vært hyppig gjest på utestedet, la Simonsen fram dokumentasjon for sin omfattende reisevirksomhet dag for dag i inn- og utland fra Enka ble åpnet i oktober til stedet gikk konkurs i mars året etter.

Gavmild

Jan Simonsen fortalte også om egen livsførsel, og sa at han aldri har «plukket opp tilfeldige jenter på nattklubber, slik mange menn har».

- Jeg har heller aldri kjøpt seksuelle tjenester, men sendt 2.000 kroner i måneden til en tidligere prostituert for at han skal holde seg borte fra prostitusjonen, sa Simonsen.

Han fortalte også at han har hjulpet venner med penger i åtte-ti år, og i alt gitt bort over én million kroner på denne tiden. En palestinsk familie har fått 350.000 kroner fordelt på to beløp, pluss 6.000 kroner i måneden i seks år fra 1997 til 2003.

Mest opprørt virket Simonsen da han trakk fram Frps interne kjøreregler, som blant annet forteller partifellene at de skal avstå fra å kommentere utspill fra kolleger før de har snakket med vedkommende.

- Hagen snakket ikke med meg før han fordømte livsførselen min som moralsk forkastelig. Han valgte å ikke gjøre det til tross for at knapt noen har så stor erfaring med mediene og vet hvor tendensiøs framstillingen kan være, sa Jan Simonsen.

I morgen skal Carl I. Hagen forklare seg.

(NTB)

KJEMPER FOR Å FÅ HAGEN DØMT: - Det kan ikke beskrives hvordan det er å gå på gaten å se at folk tenker dette om en. Mange har gått til grunne for mindre. Det er drapsforsøk i mine øyne, sa Jan Simonsen om måten han er blitt behandlet på av sin tidligere sjef Carl I. Hagen.