UENIGE: Frp-leder og finansminister Siv Jensen kjemper for å få KrF og Venstre med på et statsbudsjett. Før kveldens forhandlingsmøte anklager hun  Knut Arild Hareide for ikke å holde på hemmeligheter. Foto: Endre Vellene / Dagbladet
UENIGE: Frp-leder og finansminister Siv Jensen kjemper for å få KrF og Venstre med på et statsbudsjett. Før kveldens forhandlingsmøte anklager hun  Knut Arild Hareide for ikke å holde på hemmeligheter. Foto: Endre Vellene / DagbladetVis mer

Anklager Hareide for lekkasjer

Siv Jensen før kveldens «skjebnemøte».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Få timer før de på nytt skal forsøke å bli enige, og dermed forhindre en mulig regjeringskrise, går finansminister og Frp-leder Siv Jensen knallhardt ut mot sin forhandlingsmotpart Knut Arild Hareide (KrF).

Hun anklager ham for å lekke fortrolig informasjon fra forhandlingsmøtene mellom de fire samarbeidspartiene.

Bakgrunnen er at Hareide i dag var på nominasjonsmøte i sitt eget fylkeslag Hordaland KrF. Der gikk han på talerstolen og snakket om den fastlåste situasjonen mellom de fire borgerlige partiene. Det er nå bare ett drøyt døgn igjen til den selvpålagte fristen partene har satt, går ut.

- Regjeringen har satt seg selv i en veldig spesiell situasjon, sa KrF-lederen.

Han viste til at de har forhandlet om det grønne skiftet i langt tid også før budsjettforhandlingene, uten å komme til enighet.

- Vi ble ikke enige om hvordan det grønne skiftet skulle være. Så la regjeringen fram et tilbud som var litt dårligere enn det vi hadde takket nei til, men de legger det fram som et ultimatum, sa Hareide, som kalte dette for «uklokt» fra talerstolen.

- Det er en oppskrift på hvordan få krevende forhandlinger i Stortinget. Det er ingen tvil om at ansvaret for den krevende situasjonen vi har nå, hviler kun på regjeringen, utdypet han overfor Dagbladet.

Han presiserte at KrF ikke har stilt noe ultimatum.

Lekkasjer

Forhandlingsmotpart Siv Jensen reagerer kraftig på hvordan Hareide omtaler forhandlingene. På spørsmål fra Dagbladet om hvordan hun ser på dagens uttalelse fra Hareide, svarer hun:

- Jeg har ikke for vane å lekke fra interne møter og har ikke tenkt å kommentere andres forsøk på å lekke fra fortrolige samtaler, skriver Siv Jensen i en tekstmelding til Dagbladet.

Hareide mener Frp-lederen overreagerer, og at han ikke har avslørt noe fra de fortrolige samtalene.

- Dette er ikke ny informasjon. Det samme ble sagt direkte på TV da avtalen ble lagt fram av Erna Solberg og Siv Jensen for over en måned siden, sier Knut Arild Hareide til Dagbladet.

Steile fronter

De fire partilederne har avtalt å møtes på nytt nå i kveld - også denne gangen hjemme i statsministerboligen til Erna Solberg.

- Jeg kalte møtet i går for et skjebnemøte, det er ikke noen grunn for å kalle kveldens møte for noe annet, sier Hareide.

Frontene er steile om bil- og drivstoffavgifter. Flere kilder som sitter tett på forhandlingene, beskriver situasjonen som fastlåst, men ikke håpløs. At de fire partiene fortsatt snakker sammen, er et godt tegn, framholdes det.

Spørsmålet er om noen av partiene klarer å finne en vei ut av den tilspissede situasjonen rundt regjeringens bilpakke. Lite tyder i øyeblikket på det. Etter det NTB blir fortalt, er KrF og særlig Venstre like oppsatt på å få åpnet denne pakken, som regjeringspartiene og særlig Frp er på å bevare den.

Etter det NRK forstår vil ikke regjeringspartiene komme med en ny pakke i kveld, men heller gjøre endringer og justeringer i det de allerede har lagt på bordet av forslag.

Forventningene til lørdagens møte hos statsministeren er nøkterne i de fire partiene. Etter det NTB forstår, regnes det som mest sannsynlig at samtalene vil fortsette fram mot den selvpålagte fristen søndag klokken 18.

Skulle denne fristen ryke, ventes de borgerlige partiene likevel å fortsette dialogen om budsjettet, mens finanskomiteen forbereder seg på budsjettdebatt uten flertallsinnstilling 5. desember. Først i stortingssalen den dagen vil det da kunne bli klart om regjeringen får flertall for et budsjett eller om landet står overfor en regjeringskrise.