Anklager Høyre for å bløffe

Finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen anklager Høyre for løgn. - Trekk usannhetene tilbake! forlanger statsråden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stridens eple er en løpeseddel som Høyres tillitsvalgte nå deler ut til landets velgere. Den får finansministeren til å tenne på alle sine nordnorske plugger. I løpeseddelen står det:

«Regjeringen har i år økt skatter og avgifter med nærmere 3000 kroner for hver enkelt av oss...»

- Ingen endring

- Budskapet er ikke sant. Denne brosjyren bør de snarest trekke tilbake, sier en svært oppgitt Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.

Skatter og avgifter har fått mye av skylda for Ap's dramatiske tilbakegang på meningsmålingene. Rett etter den siste katastrofemålingen for Arbeiderpartiet slår skattestatsråden tilbake mot Høyre, som vil satse tungt på skattepolitikken i valgkampen.

- Jeg reagerer på at Høyre kommer med en åpenbar bløff. Partiet gir inntrykk av at regjeringen har økt skatter og avgifter. Det har vi ikke.

Finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen tilbakeviser at folk flest har fått et tøffere skatteregime under Arbeiderpartiregjeringen, og beskylder Høyre for å forlede folk med sitt regnestykke.

- Det blir rett og slett å lure folk.

I sin skattekampanje hevder Høyre at Arbeiderpartiets hilsen til folket er en skattesmell på 12 milliarder kroner - eller nesten 3000 kroner per hode.

- De framstiller det som om det er snakk om 3000 kroner i snitt. Men det er ikke riktig. Skatteendringene gjaldt i hovedsak næringslivet. For folk som har inntekt under 450000 kroner, blir det i gjennomsnitt ingen endring i skatt, sier Schjøtt-Pedersen.

Han mener at Høyres regnestykke blir helt misvisende.

- Åpenbar bløff

Landets to største partier krangler så busta fyker om hvor mye skattene og avgiftene egentlig har økt, og hvem det rammer. Finansministeren mener tallet 12 milliarder er altfor høyt, og at enden på budsjettvisa gjorde at skjerpelsene ble om lag fire milliarder kroner lavere.

- Det er riktig at de med de aller høyeste inntektene - over 600000 kroner - må betale noe mer i skatt.

- I tillegg har næringslivet fått en skatte- og avgiftsskjerpelse, sier finansministeren som fastholder at folk med vanlige inntekter er skjermet.

Ifølge Arbeiderpartiet har verken økt moms, høyere elavgift eller økt årsavgift gjort at folk flest kommer i minus når alt settes opp mot alt.

SKATTETRYKKET: Finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen er opprørt over at Høyre i en brosjyre beskylder ham for å ha økt folks skatt.