Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Anklager hverandre for drapene på flyktningene

Om lag 75 kosovoalbanske flyktninger nådde aldri grensa til Albania. De ble massakrert på veien i går ettermiddag. NATO og serberne anklager hverandre for blodbadet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KUKES (Dagbladet): I Pentagon hevdet talsmannen Ken Bacon kategorisk at drapene på kanskje så mange som 75 kosovoalbanske flyktninger i går ettermiddag ble begått av serbiske styrker som angrep flyktninger som befant seg midt i en konvoi på vei i retning den albanske grensa.

Serberne

- Pilotene har forsikret at de bare angrep militære kjøretøyer. Vi har også rapporter om at serbiske soldater etterpå sprang ut av bilene og angrep flyktningene, sier han.

Også i NATO-hovedkvarteret i Brussel blir det understreket at alliansens fly utelukkende hadde gjennomført såkalt kontrollerte angrep mot serbiske militære kjøretøyer.

NATOs forklaring er at serberne med kaldt blod har utført massakrene på flyktningene med det siktemål at det skulle se ut som om de var drept av angripende NATO-fly.

Militære eksperter hevdet også at skadene ikke var omfattende nok til at det kunne skyldes et flyangrep, men harmonerer med skader forårsaket av landbasert artilleri.

Dersom undersøkelsene skulle vise at NATO-ledelsens uttalelser ikke stemmer, vil massedrapene på flyktningene i det sørvestlige Kosovo i går ettermiddag utvikle seg til et mareritt for generalene og politikerne i alliansen.

Svaret på hvem som virkelig er ansvarlige for massedrapene, kan bli gitt av flyktninger som i går kveld og natt nådde fram til grensebyen Kukes.

- Vi hørte jetfly over oss, deretter drønnet fra minst én eksplosjon. Klokka var litt over 13, fortalte flyktninger som seint i går kveld nådde fram til Kukes etter å ha krysset grensa fra Kosovo.

Lemlestede lik

Flyktningene som var på vei i en konvoi i retning den albanske grensa, fortalte journalister at de etter eksplosjonen så femten- tjue lemlestede lik og deler av menneskekropper ligge i en grøft. Oppe på veien sto et par utbrente traktorer.

- Synet som møtte oss, var ubeskrivelig. Serbiske politi- og militærstyrker som var på stedet, ga oss ordre om å komme oss vekk og fortsette umiddelbart.

Flyktningene hadde ingen muligheter til å identifisere flyene som lyden kom fra.

Mens det serbiske mediesentret i Pristina hevder at de drepte flyktningene angivelig var på vei tilbake til sine hjem fra den makedonske grensa, forteller flyktningene som nådde fram til Kukes, en helt annen historie. De opplyser at de var på vei til Albania etter at de var fordrevet fra sine hjem.

Uhyrlig

- Dette dreier seg om en uhyrlig forbrytelse mot menneskeheten som NATO er skyld i, sier Nejbosa Vujovic, som er talsmann for det jugoslaviske utenriksdepartementet. <