Anklager IS for bruk av giftgass

Kurdisk milits.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den kurdiske YPG-militsen i Syria anklager opprørerne i Den islamske staten (IS) for å ha brukt giftgass under angrep i forrige måned.

YPG er den væpnede grenen til Det demokratiske unionspartiet (PYD), som regnes som den syriske avleggeren av Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK) i Tyrkia.

PKK har i flere tiår vært å finne på en rekke lands og organisasjoners lister over terroristorganisasjoner, blant dem USA, EU og NATO.

Prosjektiler Ifølge militsen avfyrte IS «provisoriske kjemiske prosjektiler» mot den YPG-kontrollerte byen Hasaka 28. juni i år, og mot militsens stillinger sør for landsbyen Tel Brak nordøst for Hasaka.

Opplysningene er ikke bekreftet fra uavhengig hold og det er uklart hvorfor militsen først går ut med anklagen nå.

Tidligere i uka ble YPG selv anklaget for bruk av barnesoldater i en rapport fra Human Rights Watch, som tidligere i år også anklaget den kurdiske militsen for overgrep mot befolkningen i områder de kontrollerer.

Ikke dødelig Ifølge YPGs talsmann Redur Xelil er det uklart hva slags kjemikalier IS benyttet i angrepet. Militssoldatene skal ha opplevd svie i hals, nese og øynene, hodepine, kvalme og muskelsvikt, men ingen døde.

YPG hevder også å ha funnet gassmaske hos IS soldater, noe de mener er bevis for at «de forbereder og utstyrer seg med tanke på kjemisk krigføring langs denne delen av fronten».

Samarbeider med USA En talsmann for Det hvite hus sier at USA er kjent med rapportene om IS' angivelige bruk av kjemiske våpen.

- Vi følger nøye med på disse rapportene, sier talsmannen Alistair Baskey.

YPG har, til tross for sine nære bånd til PKK, blitt en viktig samarbeidspartner for den USA-ledede offensiven mot IS i Syria.

Den kurdiske militsen har med amerikansk flystøtte greid å gjenerobre flere av områdene IS tidligere kontrollerte.

(NTB)