KLAR TALE: USA viseutenriksminister Johnnie Carson advarer mot Kinas rolle i Afrika. Foto: Stephen Wandera/AP
KLAR TALE: USA viseutenriksminister Johnnie Carson advarer mot Kinas rolle i Afrika. Foto: Stephen Wandera/AP Vis mer

Anklager Kina for å være uten moral i Afrika

Kina er en farlig konkurrent for amerikanerne i Afrika, er blottet for moral og står for en aggressiv form for kapitalisme, hevder USAs viseutenriksminister Johnnie Carson.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Kina er en farlig konkurrent for amerikanerne i Afrika, er blottet for moral og står for en aggressiv form for kapitalisme, hevder USAs viseutenriksminister Johnnie Carson.

Det går fram av et notat skrevet av amerikanske diplomater i Nigeria, etter et møte Carson hadde med oljetopper i landet i februar i år.

- Kina er en svært aggressiv og farlig økonomisk konkurrent helt uten moral, sa Carson ifølge referatet.

Ifølge den amerikanske viseutenriksministeren, er Kina først og fremst ute etter å mæle sin egen kake i Afrika.

Jakter på råvarer Kina har de siste årene investert 56 milliarder kroner i Afrika, viser en rapport fra et statlig forskningsinstitutt i Beijing.

Kineserne jakter først og fremst på råvarer til sin egen blomstrende industri, og de anklages for å lukke øynene for menneskerettsbrudd. Det har blant annet kommet til uttrykk gjennom landets støtte til diktatorer som Omar al-Bashir i Sudan og Robert Mugabe i Zimbabwe.

Mange afrikanske ledere hyller imidlertid Kina for ikke å bringe spørsmålet om menneskerettigheter på bane.

- USA vil fortsette med å fremme demokrati og kapitalisme, mens kineserne autoritære kapitalisme er en utfordring, sa Carson under møtet i Lagos.

Stemmer i FN Foruten å jakte på råvarer, er Kina i Afrika også for å jakte på stemmer i FN fra afrikanske land, hevder Carson.

USA følger nøye med på hva kineserne gjør, både i Afrika og på hjemmebane, forsikrer han.

- Utvikler Kina en langrekkende marinestyrke? Undertegner de avtaler om militærbaser? Trener de opp andre lands hærstyrker? Utvikler de etterretningsoperasjoner, spør Carson.

- Straks det blir utvikling på disse områdene, vil det vekke bekymring i USA, sier han, men understreker at USA i dag ikke ser på Kina som noen stor trussel, verken militært, sikkerhetsmessig eller etterretningsmessig.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer