Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Anklager Kina

USAs utenriksminister, Mike Pompeo, gir Kina skylda for at USA har havnet bakpå i kampen mot coronaviruset.

KRITISK: USAs president, Donald Trump, sammen med sin utenriksminister Mike Pompeo. Foto: Brendan Smialowski / AFP
KRITISK: USAs president, Donald Trump, sammen med sin utenriksminister Mike Pompeo. Foto: Brendan Smialowski / AFP Vis mer

NEW YORK (Dagbladet): - Det har vært utrolig frustrerende, sier Pompeo i et intervju med CNBC om samarbeidet med kinesiske myndigheter.

- Husk at det er coronaviruset fra Wuhan som har forårsaket dette. Og informasjonen vi fikk til å begynne med var ikke perfekt. Det har ført oss til et sted hvor mye av utfordringene i dag er at vi er bakpå, sier Pompeo.

Han mener det har vært svært vanskelig å få ordentlig informasjon fra Kina.

- Åpenhet

- Det er ikke slik smitteleger mener det bør foregå. Det fungerer ikke slik i Amerika med gjennomsiktighet og åpenhet og nødvendig deling av informasjon, sier Pompeo.

Fredag passerte antallet smittede på verdensbasis 100.000 personer. Minst 3.280 personer har dødd av viruset covid-19. I USA er det så langt rapportert om 233 tilfeller av coronasmitte og 14 dødsfall. 13 av disse dødsfallene har skjedd i delstaten Washington. Det 14. skjedde i California.

Pompeo slo også tilbake mot påstander om at viruset kan stamme fra et sted utenfor Kina.

- Det er ingen mindre autoritet enn det kinesiske kommunistpartiet som sier det kom fra Wuhan. Så ikke ta Mike Pompeos ord for dette. Vi er temmelig sikre på at vi vet hvor dette begynte, sier utenriksministeren og legger til:

- Vi er også sikre på at det var informasjons som burde ha blitt gjort tilgjengelig mye raskere, og data som kunne ha blitt delt mellom helseeksperter over hele verden. Det er svært uheldig at det ikke skjedde, sier Pompeo

- Trygg

Samtidig har Donald Trump-administrasjonen fått voldsom med kritikk for sin håndtering av situasjonen på hjemmebane.

- Jeg er trygg på at vi kan håndtere dette her. Jeg er trygg på at vi vil håndtere det bedre enn noen annet land, sier Pompeo til CNBC.

Trump selv har forsøkt å overbevise befolkningen og aksjemarkedet om at situasjonen er under kontroll, men mange amerikanere er svært bekymret og aksjemarkedet har stupt.

Selv har Pompeo jobbet mest med å bekjempe viruset internasjonalt, men han berømmer de i Trump-leiren som jobber på hjemmebane.

- De prøver å få privat sektor til å trappe opp slik at vi kan få til all testingen vi trenger. Vi har tatt dette utrolig alvorlig. Vi vil fortsette å gjøre det, sier Pompeo.

Hele Norges coronakart