Anklager mot FrP-utstøtte svakt underbygd

Flere av anklagene mot FrP-medlemmene er falske. Men de utstøtte har ikke fått mulighet til å forsvare seg. Det sa advokat Cato Schiøtz i namsretten i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både Schiøtz og advokat Per Danielsen fremholdt at flere av anklagene som er blitt rettet mot de FrP-utstøtte, er uriktige. Verken de suspenderte og ekskluderte eller advokatene deres fikk vite innholdet i anklagene mot dem før anklagene ble fremlagt i retten i går. Da viste det seg at kun 16 personer er blitt bedt om å uttale seg i i suspensjonssaken. Men det var nok til at personer som har vært med i partiet i opptil 25 år, nå er støtt ut av det gode selskap.

- 16 er blitt intervjuet, det er ikke engang en person fra hvert lokallag, bemerket Per Danielsen tørt.

Hemmelige anklager

Ingen av de suspenderte fikk sjansen til å imøtegå beskyldningene, siden de ble holdt hemmelige inntil i går.

Sentralstyret behandlet suspensjonssakene i løpet av to og en halv time på søndag kveld. Det betyr at styret brukte maks 9 minutter per sak. I suspensjonsdokumentene heter det likevel under hver enkelt sak at Sentralstyret 'nøye har drøftet alle sider av saken.'

Svein Arne Nordølum blir beskyldt for ha nektet en person å stemme under et valg i den lokale bydelen. Det som ikke blir nevnt i anklagen, er at personen som ikke fikk stemme, ikke tilhørte bydelen og derfor ikke hadde stemmerett. Vedkommende har selv oppgitt at en tredjeperson som nektet ham å stemme. Han har ikke nevnt Svein Arne Nordølum.

Intriger

Sissel Dagslet, som er suspendert fra vervet som nestformann i Oslo FrP, blir beskyldt for å være en intrigemaker og ryktespreder. Bakgrunnen er blant annet at et kvinnelig FrP-medlem hevder at Dagslet har 'lurt' henne til å utarbeide politiske dokumenter sammen med Dagslet, men at Dagslet deretter tok avstand fra dokumentene.

- Jeg har ikke tatt avstand fra dokumenter vi har utarbeidet sammen. Men vi to var uenige i familiepolitikken, blant annet mente hun at far og mor etter en skilsmisse måtte bytte på å bo hjemme med barna. Det mente ikke jeg, forklarte hun.

Laget ikke nett-side

Flemming Dahl, som er en av de to som ble ekskludert, beskyldes for å være en sentral person i fraksjonsvirksomheten i partiet. Han skal ha forsøkt å hindre den politiske debatten i Oslo FrP. Dessuten har han ikke laget internettsider til lokallagene, sånn som han hadde lovet.

Od Soring er også ekskludert. Han knyttes til 'fraksjonsvirksomhet'. Utvalget legger til grunn uttalelser han har gitt til pressen. Utvalget har ikke undersøkt nærmere om Soring har sagt ting som journalistene har latt være å sette på trykk.

Dag Danielsen blir beskyldt for å ha nektet et lokallag å bruke Oslo-FrP'eren Svenn Kristiansen som foredragsholder. Danielsen avviser dette som løgn.

Nils Christian Dahl blir omtalt som 'livsfarlig' og 'intrigemaker' av seks personer. Ingen har begrunnet nøyaktig hva Dahl skal ha gjort for å være 'livsfarlig'. Det konkluderes likevel med at han må suspenderes.

Ut med ektefeller

Den eneste konkrete beskyldningen mot flere av de suspenderte, er at de har vært 'svært nært knyttet opp mot de personer' som utvalget mener må ut. Enkelte av dem som er intervjuet, foreslår at ektefellene til de suspenderte og ekskluderte, også fjernes fra partiet. Noen trekker frem at Danielsen har 'vært mye ute i lokallagene i Oslo'. Dette tolkes som fraksjonsvirksomhet. Beate Ayres, som har jobbet tett sammen med Danielsen, sier i sitt intervju at hun aldri har hatt problemer med Dag Danielsen, men at 'hun innser nå i ettertid at mange av problemene i Oslo FrP er skapt av Dag Danielsen'.

En person sier om Sissel Dagslet at hun 'aldri har gjort noe positivt for Oslo FrP'.

Det er ingen direkte sitater i intervjuene som er gjort. Formuleringene og tolkningene er gjort av intervjuerne selv. Det er ikke klart om de 16 som er intervjuet, har fått lese gjennom uttalelsene sine for å rette opp eventuelle mangler eller misforståelser.

Danielsen-brødrene bak

Hagen har ingen forståelse for at de suspenderte velger å gå til retten for å belyse om anklagene mot dem har rot i virkeligheten.

- Med alt det bråket som brødrene Danielsen har stelt i stand, kan alle nå se hva vi har stått mot. Brødrene skyr ingen virkemidler, sa han.