Anklager Mugabe for massiv valgfusk

En million velgere ble hindret i å stemme, og mange døde var stemmeberettigete i valget i Zimbabwe.

SINT :  Den zimbabwiske opposisjonslederen Morgan Tsvangirai i ettermiddag.AFP PHOTO / ALEXANDER JOE Scanpix
SINT : Den zimbabwiske opposisjonslederen Morgan Tsvangirai i ettermiddag.AFP PHOTO / ALEXANDER JOE ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opposisjonsleder Morgan Tsvangirai beskrev i ettermiddag valget som en stor farse på grunn av omfattende valgfusk.

- Det er en forfalsking som ikke reflekterer folkets vilje, sa Tsvangirai i hovedstaden Harare.

Det er i valgdistrikter i de store byene de fleste velgerne ble nektet å stemme. Det er nettopp i de store byene president Robert Mugabes opponent, statsminister Morgan Tsvangirai, står sterkt. Det indikerer et system der det hovedsaklig var opposisjonen som ble avvist i stemmelokalene i gårsdagens valg.

Har gravlagt opposisjonen
Det er Zimbabwes valgstøtte nettverk som melder dette, blant annet ifølge BBC. Det var meldt om stort oppmøte i gårsdagens valg.

I distriktene ble færre velgere avvist. Det er på landsbygda Robert Mugabe, som er 89 år, og har styrt Zimbabwe i 33 år, står sterkest.

Mugabes parti Zanu-PF har imidlertid allerede innkassert seieren, selv om valgkommisjonen har fem dager på seg til å telle opp stemmene fra de omkring 6. 4 millioner velgerne.

- Vi har gravlagt MDC, sa en sentral kilde i Zanu-PF til Reuters i formiddag. MDC er Morgan Tsangirais parti Movement for Democratic Change.

Registrering av døde
Vestlige valgobservatører var på forhånd nektet å observere gårsdagens valg i Zimbabwe. Men flere afrikanske ledere har pekt på det positive i at selve valget har blitt gjennomført på en fredelig måte.

Zimbabwes valgstøtte nettverk sier at i byer og urbane strøk ble velgere fra hele 82 prosent av valglokalene avvist. På landsbygda ble langt færre velgere avvist.

Registrering av velgere er en utfordring i et fattig, autoritært land som Zimbabwe. Før valget pekte overvåkere av valgprosessen på at en million døde og emigrerte mennesker sto på valglistene. Det samme gjorde 100 000 mennesker som var over hundre år, noe som neppe reflekterer den faktisk demografien i et land som Zimbabwe. Også de er «velgere» som kan brukes av regimet

Høvdingen bestemmer
Samtidig rapporterte valgstøtte nettverket og representanter for Tsvangirais parti om en rekke uregelmessigheter på landsbygda, der Zanu-PF enkelte steder styrer enerådende. De rapporterte at i enkelte landsbyer hadde høvdinger og landsbyenes ledere marsjert opp velgerne nærmest på geledd og gitt klar beskjed om at de skulle stemme på Zanu-PF.

Ved det forrige valget i 2008 var det også rolig, helt til stemmene var talt opp, og det viste seg at Tsangirai hadde fått flest stemmer. Da startet Mugabes hengivne milits en kampanje med terror mot Tsvangirais tilhengere. Etter å ha drept 200 av dem kastet Tsvangirai inn hånkledet, slik at Mugabe fortsatte som president. Året etter var imidlertid Tsvangirai tilbake som statsminister, og et turbulent politisk samboerskap startet.

Hva som skjer når stemmene er talt opp om fire dager vet vi ikke. Men Zanu-PF har gitt klart uttrykk for at de ikke vil tape, med erklæringen om at de allerede har vunnet.