VIL HA PENGER: I en Twitter-melding i kveld anklager USAs president Donald Trump sine Nato-allierte for å skylde USA penger. Han spør også om de kommer til å betale tilbake til USA. FOTO: NTB Scanpix
VIL HA PENGER: I en Twitter-melding i kveld anklager USAs president Donald Trump sine Nato-allierte for å skylde USA penger. Han spør også om de kommer til å betale tilbake til USA. FOTO: NTB ScanpixVis mer

Anklager Nato for å skylde USA penger - dagen før toppmøte

Dagen før Nato-toppmøtet begynner, anklager Donald Trump på nytt sine Nato-allierte for å skylde USA penger.

BRUSSEL (Dagbladet): I en Twitter-melding tirsdag anklager USAs president Donald Trump sine Nato-allierte for å skylde USA penger. Han spør også om de kommer til å tilbakebetale USA.

Meldingen er én av totalt tre Nato-kritiske meldinger den amerikanske presidenten har kommet med i løpet av dagen.

I morgen møter han de øvrige 28 stats- og regjeringssjefene i Nato under toppmøtet i Brussel.

Refset i fjor

Meldingen som ble postet tirsdag kveld, har samme ordlyd og budskap som Trump framførte under fjorårets Nato-møte, også da i Brussel.

Mens Nato-landenes ledere sto skolerett, regelrett skjelte Trump dem ut for «kronisk underfinansiering» av militæralliansen. Deretter anklaget han dem for å skylde USA «massive pengesummer».

Tonen i Trumps Twitter-meldinger går på tvers av budskapet til USAs ambassadør til Nato - Kay Bailey Hutchison - framførte under en pressekonferanse Dagbladet var til stede på tirsdag ettermiddag.

Da forsøkte Hutchison å forsikre sine allierte i Nato om at USAs forpliktelser overfor dem var absolutte.

Tidligere på dagen hadde imidlertid Trump skrevet to meldinger på Twitter hvor han kritiserte sine Nato-allierte for å bruke for lite penger på forsvar.

Dette var bare å regne som et uttrykk for Trumps iver etter å rette opp i den urettferdige byrdefordelingen innad i alliansen, hvor USA bidrar soleklart mest, mente USAs ambassadør.

- Minner om i fjor

Trumps Twitter-budskap minner om talen han holdt i fjor, mener USA-ekspert Svein Melby. Han er seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier.

- Man gjør jo den assosiasjonen, sier Melby om meldingen fra Trump.

Han peker også på at da som nå, har personer rundt Trump forsøkt å forsikre sine allierte, mens presidenten har refset dem.

Fasiten er, ifølge Melby:

- Man vet aldri hva Trump finner på underveis.

Han tror Trumps utsagn på Twitter gjenspeiler hans syn på Nato - et helt annet syn enn det alle andre amerikanske presidenter har hatt på Nato siden opprettelsen.

- Trump er i utgangspunktet ikke enig i at denne verdensordenen tjener USA, sier Melby.

Flere meldinger

Bare en drøy halvtime før Natos generalsekretær Jens Stoltenberg møtte pressen tirsdag, tok USAs president igjen til Twitter.

I meldingen gjentok Trump det som etter hvert har blitt et mantra overfor Nato: Betal mer.

«Nato-land må betale MER, USA må betale MINDRE. Veldig urettferdig!»

Meldingen kom etter en seremoni i Brussel sentrum. Der signerte generalsekretær Jens Stoltenberg en felleserklæring med EU-toppene Donald Tusk og Jean-Claude Juncker.

Knallhardt oppgjør

Etter signeringen tok Donald Tusk et knallhardt oppgjør med Donald Trumps retorikk om Nato-landenes pengebruk.

- Kjære president Trump. USA har ikke, og kommer aldri til å ha, en bedre alliert enn Europa. I dag bruker europeere mange ganger mer på forsvar enn Russland, og så mye som Kina. Herr president, jeg tror ikke du kan ha noen tvil om at dette er en investering i felles amerikansk og europeisk forsvar og sikkerhet, sa Tusk.