PRISBELØNT: Styreleder Johanna Engen i Velferdsalliansen fikk i 2010 Brosteinprisen fra Kirkens Bymisjon for sitt arbeid mot fattigdom. Nå får hun og Velferdsalliansen kritikk for måten hun og hennes nærmeste samarbeidspartnere driver organisasjonen. Foto: Heiko Junge / Scanpix
PRISBELØNT: Styreleder Johanna Engen i Velferdsalliansen fikk i 2010 Brosteinprisen fra Kirkens Bymisjon for sitt arbeid mot fattigdom. Nå får hun og Velferdsalliansen kritikk for måten hun og hennes nærmeste samarbeidspartnere driver organisasjonen. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer

Anklager Nav-støttede fattighjelpere for ukultur og mobbing

Daglig leder skal ha blitt «mobbet ut» av Velferdsalliansen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det siste halvåret har det toppet seg med bråk og maktkamp i Velferdsalliansen, en paraplyorganisasjon for fattigdomsbekjempelse hvor Frelsesarmeen og Kirkens Bymisjon er de mest kjente tilknyttede organisasjonene.

Velferdsalliansen har siden 2008 fått bevilget drøyt 30 millioner kroner fra Nav og regjeringens kontaktutvalg.

Nå tar Bjørn Riiser, leder for Den uavhengige sosialrådgivning i Oslo (DUS), bladet fra munnen.

- Ukultur - Jeg synes det er en skandale at det brukes så mye penger fra offentlige midler til noe som det ikke kommer noe ut av. Det skjer svært lite i Velferdsalliansen som er nyttig for kampen mot fattigdom, sier Riiser, som er tidligere høgskolelektor i sosialt arbeid ved Høgskolen i Oslo.

Riiser mener organisasjonen lider av en ukultur, med manglende åpenhet, dårlig økonomistyring og mobbing.

- De som støtter ledergjengen i Velferdsalliansen får penger, de andre ikke, sier Riiser.

Også Nav har reagert på økonomistyringen i Velferdsalliansen, og vurderer nå om «nødvendig styring og kontroll» er på plass før resten av årets bevilgning på 3,8 millioner utbetales i september.

- En liten håndfull mer eller mindre selvoppnevnte folk, styreleder Johanna Engen og et par ansatte, driver Velferdsalliansen. De andre i organisasjonen vet lite om hva de driver med, sier Bjørn Riiser.

Gikk i protest Dagbladet skrev i juni at en rekke organisasjoner i sommer har meldt seg ut av Velferdsalliansen (VA): Fattighuset, Stiftelsen selvhjelpens hus, Stiftelsen rettferd for taperne og SON - Straffedes organisasjon i Norge.

Det samme gjorde DUS.

I utmeldingsbrevet skriver Riiser at Velferdsalliansen har «blitt et svært utrivelig sted å delta på grunn av rotete, uansvarlig organisering og trakassering av de som ønsker endringer».

Riiser satt i 2013 i Velferdsalliansens styre,.

- LITEN ÅPENHET: - En liten håndfull mer eller mindre selvoppnevnte folk, styreleder Johanna Engen og et par ansatte, driver Velferdsalliansen. De andre i organisasjonen vet lite om hva de driver med, sier pensjonert høgskolelektor Bjørn Riiser, som leder Den uavhengige sosialrådgivning i Oslo. Foto: Privat
- LITEN ÅPENHET: - En liten håndfull mer eller mindre selvoppnevnte folk, styreleder Johanna Engen og et par ansatte, driver Velferdsalliansen. De andre i organisasjonen vet lite om hva de driver med, sier pensjonert høgskolelektor Bjørn Riiser, som leder Den uavhengige sosialrådgivning i Oslo. Foto: Privat Vis mer

- Jeg gikk ut av styret i protest. Jeg kunne ikke være med og ta juridisk og moralsk ansvar for en virksomhet der jeg ikke visste hva som foregikk, sier Riiser til Dagbladet.

- Mobbet ut I utmeldingsbrevet skriver Riiser dette fra sin tid i styret:

«En av de groveste styretabbene var å ansette en kompetent daglig leder, for etterpå, ved sin passivitet, å tillate at hun ble mobbet ut av jobben i løpet av 3 mnd fordi styreleder og enkelte ansatte ikke tålte den oppstramming av rutinene som den nye lederen var nødt til å ta tak i».

Ifølge brevet dreide oppstrammingen seg om blant annet arbeidstid, arbeidsfordeling og pengebruk. Dagbladet har ikke lyktes i å få en kommentar fra den tidligere daglige lederen.

Riiser skriver at den egentlige begrunnelsen for Velferdsalliansens eksklusjon av personer og organisasjoner er å «hindre kritikk av de mange merkelige tingene som foregår».

«Turer til Brüssel» Velferdsalliansens millionbevilgninger fra Nav tror Riiser har å gjøre med deltakelsen i EU-støttede European Anti Poverty Network (EAPN).

-Jeg tror Velferdsalliansen får så mye penger fordi de er Norges ansikt ut mot Europa når det gjelder fattigdomsbekjempelse. Men medlemmene i Velferdsalliansen aner ikke hvilke saker ledelsen tar opp i EAPN. «Turer til Brüssel» er alt medlemmene får vite, sier Bjørn Riiser.

Dagbladet har lagt kritikken fram for styreleder Johanna Engen og tre ansatte i Velferdsalliansen, men etter å ha lest gjennom sine sitater for korrigering av eventuelle feil, har de i stedet valgt å trekke alle sitater.