Anklager Nord-Korea for bortføring av ambassadørdatter

Italienske politikere krever svar.

FORSVANT: Nord-Koreas ambassadør til Italia, Jo Song-gil forsvant i november i fjor. Akkurat hvor han befinner seg nå, er ikke kjent, men han skal ha søkt asyl i et europeisk land. Foto: Parish of Farra di Soligo via AP / NTB scanpix
FORSVANT: Nord-Koreas ambassadør til Italia, Jo Song-gil forsvant i november i fjor. Akkurat hvor han befinner seg nå, er ikke kjent, men han skal ha søkt asyl i et europeisk land. Foto: Parish of Farra di Soligo via AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I november i fjor forsvant plutselig Nord-Koreas fungerende ambassadør til Italia, Jo Song-gil. Det ble antatt at han og kona flyktet for å hoppe av fra det nordkoreanske regimet.

Da de forsvant var det bare uker før Jo etter planen skulle tilbake til Nord-Korea.

Skal ha søkt asyl

Det var lenge helt uvisst hvor Jo og kona befant seg, men i begynnelsen av januar opplyste den sørkoreanske avisa JoongAng Ilbo at Jo har hoppet av og har søkt asyl for seg og sin familie i et ikke navngitt land i Europa, ifølge NTB.

En kilde i diplomatiet fortalte til avisa at ambassadøren søkte om asyl i desember, og at italienske myndigheter er i villrede om hvordan de skal håndtere saken.

Italienske myndigheter hevder at de ikke har fått noen asylsøknad fra Jo, og har i sakens anledning opplyst at de 5. desember fikk beskjed om at Jo og hans kone forlot ambassaden 10. november, ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

I tillegg til de noe uavklarte omstendighetene rundt ambassadøren og hans kone, retter det seg nå en viss oppmerksomhet rundt skjebnen til ambassadørens 17 år gamle datter.

Datter bortført?

Under en pressekonferanse i Seoul onsdag sa Thae Yong-ho, som var Nord-Koreas viseambassadør i London fram til han hoppet av i 2016, at Jo ikke hadde klart å få med seg datteren sin da han rømte fra ambassaden.

Ifølge Thae ble skolejenta tatt med til Pyongyang, der hun nå holdes i varetekt. Flere medier har skrevet at hun ble tatt med til Nord-Korea mot sin vilje.

Ifølge Italias utenriksdepartement medfører ikke dette riktighet.

«Datteren deres ga uttrykk for at hun ønsket å dra tilbake til hjemlandet for å være sammen med besteforeldrene sine, og returnerte 14. november 2018 sammen med noen av de kvinnelige ansatte ved ambassaden», heter det i en uttalelse fra departementet.

Saken har nå også ført til et viss oppstuss i italiensk politikk.

«Kidnappet nordkoreansk etterretning datteren til ambassadør Jo Song-gil? Veldig alvorlig hendelse», skriver Maria Edera Spadoni, et framstående medlem av regjeringspartiet Legia Nord, på Twitter.

Hun oppfordrer innenriksminister og visestatsminister Matteo Salvini, medlem av Legia Nords koalisjonspartner Femstjernersbevegelsen, om å forklare seg om saken for parlamentet «så snart som mulig».

Manlio Di Stefano, statssekretær i utenriksdepartementet, skriver på Facebook at dersom anklagene om at ambassadørens datter er tatt med til Nord-Korea mot sin vilje stemmer, så er det svært alvorlig.

«De som er ansvarlige for dette må stå til ansvar, det kan dere være sikre på. Hun risikerer nå å bli torturert av et av de verste regimene i verden», skriver Di Stefano.

ÅPNER ILD: Her løper den nordkoreanske soldaten for livet fra sine egne kolleger på vei til Sør-Korea. FN sier at Nord-Korea bryter våpenhvilen under denne hendelsen. Video: Ap via FN/ NTB Scanpix Vis mer

Hadde med seg familien

Når det gjelder ambassadøren selv, 48 år gamle Jo Song-gil, så var han fungerende ambassadør fra oktober 2017. Da kastet Italia ut den forrige ambassadøren, Mun Jong-nam, i protest mot en nordkoreansk atomprøvesprengning i strid med FN-resolusjonene mot landet.

Nordkoreanske diplomater som tjenestegjør i utlandet må vanligvis la flere familiemedlemmer, ofte barn, være igjen i hjemlandet, som en garanti mot avhopping, skriver The Guardian.

At Jo hadde med seg både kone og barn da han flyttet til Italia, kan ifølge flere medier bety at han kommer fra en privilegert familie.

- Det er en kjent sak at han er sønnen eller svigersønnen til en av de mest høytstående tjenestemennene i det nordkoreanske regimet, skriver JoongAng Ilbo, som siterer en ikke navngitt ekspert på nabolandet i nord, ifølge NTB.

Sist gang en høytstående nordkoreansk diplomat hoppet av, var da viseambassadøren i London forlot posten sin i 2016. Han hadde fått beskjed om at han måtte returnere til hjemlandet, og sa han hoppet av fordi han blant annet ønsket å gi sine tre barn en bedre framtid.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer