SIKTET: Trond Birkedal avbildet sammen med gutten som sier han hadde sex med Frp-toppen sommeren 2008 da han var 15 år gammel. Bildet er tatt samme vår. Birkedal er fortsatt siktet i saken. Foto: Privat
SIKTET: Trond Birkedal avbildet sammen med gutten som sier han hadde sex med Frp-toppen sommeren 2008 da han var 15 år gammel. Bildet er tatt samme vår. Birkedal er fortsatt siktet i saken. Foto: PrivatVis mer

Anklager NRK for «uanstendig» Birkedal-intervju

Foreldrene til gutten som anklager Trond Birkedal for overgrep da han var mindreårig, mener NRKs intervju med den tidligere Frp-politikeren var ukritisk og uanstendig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frps tidligere ordførerkandidat i Stavenger, Trond Birkedal, er fortsatt siktet for for seksuell omgang med barn under 16 år og for å ha snikfilmet unge menn på sitt eget bad, etter at saken kom opp i vår.

Birkedal har innrømmet snikfilmingen, men nekter for å ha hatt sex med gutten som anmeldte ham for å ha hatt sex med ham på et hotellrom i Oslo da han var 15 år gammel.

Birkedal forholdt seg lenge taus i saken, men har den siste måneden snakket med flere medier. Lørdag ble han intervjuet av Viggo Johansen i NRK.

Foreldrene til gutten som fortalte om Trond Birkedals angivelige overgrep, reagerer sterkt på intervjuet.

Jobbintervju - Jeg har holdt meg unna Birkedal-intervjuer, fordi jeg får så vondt av å se ham, men når jeg så at han skulle være på «Viggo på Lørdag», blei jeg så forbanna at jeg satte meg ned for å se, sier guttens mor til Dagbladet.

- De kan absolutt intervjue ham, han har rett til å komme med sin versjon. Men Viggo Johansen stilte ikke ett kritisk spørsmål, og stilte han kritiske spørsmål stilte han ingen oppfølgingsspørsmål. Det framsto som et jobbintervju hvor Birkedal får legge ut som sine egenskaper, sier mora til Dagbladet.

Forut for NRK-intervjuet har Birkedal vært intervjuet også av Stavanger Aftenblad og magasinet Plot.

- Da er begeret mitt fyllt. Så lenge det ikke kommer noen motreaksjon har han scenen aleine, og kan bygge opp sin sak før en eventuell rettssak, sier mora.

REAGERER: Gutten fortalte sin historie i Dagbladet 23. mars i år. Nå reagerer hans foreldre på det de mener er ukritiske intervjuer med Trond Birkedal på TV. Foto: Jacques Hvistendahl
REAGERER: Gutten fortalte sin historie i Dagbladet 23. mars i år. Nå reagerer hans foreldre på det de mener er ukritiske intervjuer med Trond Birkedal på TV. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Hun sier at hun ikke reagerer på at Birkedal ble intervjuet i utgangspunktet, men måten det ble gjort på.

- Den portrettintervjuformen dette fikk var rett og slett uanstendig så lenge han fortsatt er siktet for overgrep mot vår sønn, sier hun.

- Ikke treffende Viggo Johansen henviser til nyhetssjef Stein Bjøntegård i saken.

- Jeg synes ikke at kritikken fra foreldrene er treffende. Jeg aksepterer at de reagerte på den sendingen. Det var ingen lett beslutning. Det var et viktig poeng for oss at han hadde erkjent skyld i deler av anklagene. Vi la heller ikke skjul på at det han er anklaget for mot 15-åringen er svært alvorlig, sier nyhetssjef i NRK, Stein Bjøntegård til Dagbladet.

Han sier at Birkedal ikke stilte noen betingelser til NRK for å bli intervjuet.

- Fordi Birkedal ikke har ekjent skyld i forhold til siktelsen som gjelder 15-åringen, valgte vi ikke å gå langt inn i denne saken i programmet. Men han ble spurt om hvorfor han hadde filmet unge gutter, og hva han skulle bruke dette til, sier Bjøntegård.

NRK varslet også 15-åringens bistandsadvokat, Hege Salomon, før saken skulle sendes.

Faksimile: Dagbladet 23. mars
Faksimile: Dagbladet 23. mars Vis mer

Hege Salomon, som er guttens bistandsadvokat, sier at hun også reagerte på intervjuet med Birkedal.

- Sutring - Jeg reagerte på samme måte som foreldrene til min klient. Trond Birkedal har en helt annen mulighet til å fronte sin sak enn det mine klienter har. Det blir et misforhold, og det er også medienes ansvar, sier Salomon.

Trond Birkedals advokat Arvid Sjødin reagerer kraftig på Salomons uttalelser.

- Jeg synes det er forstemmende å se bistandsadvokat Salomon stå fram og si at min klient bruker mediene som «et mikrofonstativ». Det er nettopp hennes klienter som har fremstilt Birkedal som overgriper med fullt navn i landets aviser. Birkedal selv ville aldri bragt dette til pressen i utgangspunktet, sier Sjødin til Dagbladet.

- På Vestlandet heter det at «hvis du setter deg på et piggtrådgjerde, så vet du at det stikker». Nå må det bli slutt på denne sutringa. Det er hennes klienter som har bidratt til å gjøre denne saken til en av de mest omtalte sakene i år, sier Sjødin.