ANMELDER ØKOKRIM:  Christer Tromsdal har anmedlt Økokrim for hva han mener er en rekke lovbrudd. - Økokrim bryter systematisk norsk lov, sier Christer Tromsdal.   Fotografert på Ullersmo landsfengsel
Foto: Gunnar Hultgreen / Dagbladet
ANMELDER ØKOKRIM: Christer Tromsdal har anmedlt Økokrim for hva han mener er en rekke lovbrudd. - Økokrim bryter systematisk norsk lov, sier Christer Tromsdal. Fotografert på Ullersmo landsfengsel Foto: Gunnar Hultgreen / DagbladetVis mer

Anklager Økokrim for korrupsjon - Dette intervjuet forsøkte Økokrim å stoppe

Christer Tromsdal har sittet i varetekt i over et år. Nå anmelder han Økokrim, og hevder de er korrupte og systematisk bryter norsk lov for å ta ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| ULLERSMO (Dagbladet): Blådressen og hvitskjorta er byttet ut med ei slitt treningsbukse og en falmet T-skjorte, da Dagbladet møter Tromsdal på et av besøksrommene på Ullersmo. Hvite duker, sølvtøy og dyre viner på Theatercaféen, er erstattet med voksduk, fengselsbestikk og låste dører.

Finansakrobaten, eller finansmann som han selv insisterer på å bli omtalt som, er tydelig sliten. Et år i varetekt kan ta knekken på de fleste. Men det er likevel ingen slagen mann Dagbladet møter.
Det første spørsmålet til Christer Tromsdal gir seg selv:
—Er du en skurk?

Reaksjonen på det Tromsdal oppfatter som en ufin konstatering om at han er en skurk, er umiddelbar:

—Nei! Jeg er ikke kriminell, freser han og en tirade med ord flyr ut i besøksrommet på Ullersmo, før Tromsdal roer seg litt ned.
Tromsdal er kamplysten og har bestemt seg for å gå til krig mot Økokrim.

Politiinspektør Aage Aase og førstestatsadvokat Geir Kavlie i Økokrims utbytteavdeling er fiendene — sammen med en tidligere førstestatsadvokat.

Bak lås og slå

Christer Tromsdal sitter i varetekt siktet i en større bedragerisak. I samme sak er det tatt ut tiltale mot en av de som ble siktet samtidig. Tromsdal erkjenner ikke straffskyld i denne saken.

Etter et år i varetekt vil Tromsdal snakke.

Økokrim har nektet ham kontakt mediene. Men Oslo tingrett opphevet besøksforbudet. Økokrim anket ikke avgjørelsen på stedet, men tok betenkningstid.

FORSVARER:  Advokat Victoria Holmen har på vegne av sin klient Christer Tromsdal levert en omfattende anmeldelse til Spesialenheten for politisaker. Foto: Gunnar Hultgreen
FORSVARER: Advokat Victoria Holmen har på vegne av sin klient Christer Tromsdal levert en omfattende anmeldelse til Spesialenheten for politisaker. Foto: Gunnar Hultgreen Vis mer

Mens Dagbladet intervjuet Tromsdal på Ullersmo gikk førstestatsadvokat Kavlie til lagmannsretten for å forhindre at Tromsdal skulle få snakke med journalister.

Borgarting lagmannsrett besluttet at Tromsdal igjen skal sitte på brev- og besøksforbud.

—Jeg blir framstilt som en kriminell. Det er ikke sant. Bare sjekk strafferegisteret mitt. For mange år siden ble dømt for uaktsomt bildrap, etter en tragisk ulykke. I Aker Brygge Invest saken ble jeg ble tiltalt for å ha bedratt 25 millioner kroner. Virkeligheten var at jeg fikk en bot på 30.000 kroner og seks måneders betinget fengsel.

—Men du er straffet for å ha forsøkt å påvirke vitner i en straffesak?

—Jeg ble presset og lurt av Økokrim til å ta en tilståelsesdom. Hvis jeg ikke tilsto, ville Økokrim blåse meg som påstått politiinformant. Da ville livet mitt vært i fare. Nå brukes denne dommen mot meg, av de samme folkene i Økokrim som presset meg til å tilstå noe jeg ikke hadde gjort.

—Er det troverdig at du skal ha tilstått noe du ikke har gjort?

—Det er sannheten, og det vet førstestatsadvokat Geir Kavlie og politiinspektør Aage Aase. På grunn av at de presset meg, ble også en uskyldig person dømt for noe han ikke har gjort. Det plager meg, og det burde virkelig plage Økokrim, sier Tromsdal.

Falsk sykmelding
Christer Tromsdal har anmeldt Økokrim til Spesialenheten for politisaker for det han hevder er flere kriminelle forhold.

—Jeg har blitt orientert av mine kilder i Oslo-politiets seksjon for Organisert kriminalitet at Økokrim avlyttet min mobiltelefon uten at de hadde rettens kjennelse til det. Når det blir framlagt i den forestående rettssaken vil det være et frifinnende bevis, sier Tromsdal.

AVVENTER:  Politiinspektør Aage Aase vil avvente etterforskningen til Spesialenheten for politisaker før han kommenterer anmeldelsene fra Christer Tromsdal. Foto: Økokrim
AVVENTER: Politiinspektør Aage Aase vil avvente etterforskningen til Spesialenheten for politisaker før han kommenterer anmeldelsene fra Christer Tromsdal. Foto: Økokrim Vis mer

Han hevder også at flere verdidokumenter — eiendomsdokumenter — som ble beslaglagt hjemme hos ham, er forsvunnet fra beslagsrommet til Økokrim.

Tromsdal mener han har blitt påført et betydelig tap på grunn av at verdidokumentene er borte.

Han har også engasjert vitnepsykolog og privatetterforsker for å dokumentere anmeldelsene.

Tidligere i år anmeldte Tromsdal Økokrim og politiinspektør Aage Aase for å ha presset ham til å ordne falske sykmeldinger.

—Økokrim betalte 5000 kroner, det den falsk sykmeldingen kostet. Det kan jeg dokumentere med kvittering. Jeg ble framstilt for politilegen i Oslo. På anmodning fra Økokrim tok jeg et større antall koffeintabletter — som tilsvarte om lag 300 kopper kaffe. Politilegen — ble som avtalt med Økokrim — forledet til å godkjenne sykmeldingen, sier Tromsdal.

—Ikke Økokrim-tyster
—Hvilken interesse skulle Økokrim ha av å begå lovbrudd for å få straffet deg?

—Det må du spørre førstestatsadvokat Geir Kavlie og politiinspektør Aage Aase om. Men det er påfallende at de samme personene i Økokrim som jeg anmelder, også er innblandet i Brasil-saken. Hvor en rekke uskyldige nordmenn risikerer å tape millionverdier, fordi Økokrim har antydet at de må være kriminelle, uten at det finnes bevis for det, sier Tromsdal.

—Har du vært informant for Økokrim?

—Nei, jeg har bare dårlige erfaringer med Økokrim. Jeg har aldri hatt en hyggelig samtale med Økokrim, sier Tromsdal.

Ved siden av den omfattende bedragerisaken står Tromsdal også midt opp i en annen straffesak. Han er tiltalt for å ha voldtatt både sine ekskone og sin ekssamboer.

Tromsdal bedyrer sin uskyld, og hevder at han er utsatt for et komplott.

—I retten vil jeg legge fram bevis som viser at de to fornærmede lyver, og dokumenterer min uskyld, sier finanskjendisen.

Tjent millioner
Før Tromsdal tjente penger på Aker Brygge Invest jobbet han i ledende stillinger hos både Telenor og teleselskapet Ericsson. Han er utdannet bedriftsøkonom fra BI i Nord-Trøndelag.

—Du har levd et liv med høy sigarføring og brukt mye penger?

—De siste 10 til 12 år har jeg vel tjent rundt 120 millioner kroner, på aksjer i gråmarkedet og på eiendom. Jeg har tjent disse pengene på lovlig måte.

—Lovlig måte?

-Ok, når du tjener penger i gråmarkedet, sier det seg selv at det har vært noen kjappe svinger. Det er få som tjener penger i eiendom og finans som ikke kutter svingene. Mange har gjort noe som er i gråsonen. Men kriminell:

—Nei, det har jeg ikke vært, sier Christer Tromsdal.

ANMELDT:  Førstestatsadvokat Geir Kavlie er taus etter at han ble anmeldt av Christer Tromsdal.
Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX
ANMELDT: Førstestatsadvokat Geir Kavlie er taus etter at han ble anmeldt av Christer Tromsdal. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX Vis mer

—Hvordan forklarer du da ditt heller tvilsomme rykte?

—Det har vært mye negativ medieomtale. Det som har stått på trykk om meg gjenspeiler ikke strafferegisteret til politiet. Jeg skal være ærlig, og kan i ettertid innrømme at jeg i perioder har lekt med ilden. Men jeg har prøvd å være ærlig.

—Økokrims hevn
Tromsdal fastslår at «Cash is King», og forteller at han har gjort mange finanstransaksjoner som folk har tjent penger på.
—Når du leverer varene som jeg har gjort, har det en høy risiko og en stor fortjeneste. Det er mange som har tjent store penger på meg.
—Hvorfor skal Økokrim jukse med bevisene mot deg?

—Jeg oppfatter Økokrims dagsorden som en kombinasjon av at de vil ha hevn, og et slags takk for sist for Aker Brygge Invest-saken. Der gikk de på en kjempesmell.

Nå krever Christer Tromsdal to av de nåværende lederne I Økokrim — førstestatsadvokat Geir Kavlie, politiinspektør Aage Aase og en tidligere førstestatsadvokat straffes for grov uforstand i tjenesten. Og for det Tromsdal hevder er en rekke kriminelle forhold.
Forholdene er anmeldt til Spesialenheten for politisaker.

Tause Økokrim-sjefer

Verken politiinspektør Aage Aase eller førstestatsadvokat Geir Kavlie vil kommentere anklagene og anmeldelsene fra Christer Tromsdal.

—Vi avventer Spesialenheten for politisakers etterforskning. Når de har kommet med sin konklusjon vil det være naturlig for oss å kommentere anklagene og beskyldningene, sier politiinspektør Aage Aase til Dagbladet.