Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Anklager om dokumentfalsk: - En kriminell handling

Martin Kolberg (Ap) med adresse til forsvarssjefen.

KRASS: Kontrollkomiteens leder Martin Kolberg (Ap) rettet seg mot offiserene og embedsmennene som fulgte stortingsbehandlingen og spurte «hvordan kunne dette skje?». Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
KRASS: Kontrollkomiteens leder Martin Kolberg (Ap) rettet seg mot offiserene og embedsmennene som fulgte stortingsbehandlingen og spurte «hvordan kunne dette skje?». Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) stort sett høstet lovord for sine innstramminger, haglet det med kritikk mot  forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen da Stortinget torsdag behandlet Forsvarets salg av brukt militært utstyr.

I en serie artikler har Dagbladet avdekket hvordan norske marinefartøy ble solgt til Nigeria, hvordan norske beltevogner ble solgt til Sudan, hvordan militære lastebiler er solgt til Eritrea og hvordan et privat selskap i USA som ingen vet så mye om fikk kjøpe to norske F-5 jagerfly.

Med utgangspunkt i de tolv fartøyene som nå er i Vest-Afrika rettet kontrollkomitéens leder Martin Kolberg (Ap) et kraftig angrep mot forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen. Forsvars-toppen fulgte stortingsbehandlingen fra diplomatlosjen sammen med flere andre offiserer og embedsmenn fra Forsvarsdepartementet og Utenriksdepartementet. Fra Stortingets talerstol snudde Kolberg seg mot Bruun-Hanssen og sa:

- Kjære losjen. Hvordan kunne dette skje? Det er det sentrale spørsmålet som ingen i denne salen kan besvare.

Han var opptatt av at det er svært alvorlig at det har vist seg så vanskelig å få avklart hva som faktisk har skjedd i Forsvarets rekker.

- Og så skjer det at statsråden må gå til politiet for å finne ut av hva som har skjedd i sin egen forvaltning. Det er konstitusjonell historie, sa Kolberg.

- Det som virkelig er alvorlig, er at det synes som om Forsvaret holder informasjon ikke bare unna offentligheten, men også unna forsvarsministeren, mente Aps Gunvor Eldegard.

- Dokumentfalsk Økokrim etterforsker korrupsjon rundt salget av sju marinefartøy, men etter det Dagbladet kjenner til er ikke etterforskingen utvidet til å gjelde andre sider av den etter hvert svært kompliserte saken.

Salget av kystvaktskipet Agder ligger på siden av de sju båtene Økokrim etterforsker. Her har Dagbladet avdekket at det ble laget flere sett dokumenter. Utenriksdepartementet fikk se et annet dokumentsett enn det kjøperne av båten fikk.

- Dokumentfalsk. En kriminell handling i seg selv, sa Kolberg.

Særlig fikk forsvarssjefen kjørt seg for uttalelser han kom med i høringene. I innstillingen fra komiteen står det i en flertallsmerknad at han ikke i tilstrekkelig grad har tatt sakens alvor inn over seg.

- Vi ser en forsvarssjef som endrer forklaring fra den ene høringen til den neste, sa Kolberg.

Gunvår Eldegard (Ap) viste til en uttalelsen som hun mener viser at forsvarssjefen ikke skjønner alvoret i saken, og ikke skjønner hva de militære fartøyene kan brukes til i konfliktområder der de erstatter åpne trebåter.

«Dette er ikke krigsskip men 30-35 år gamle holker. De er like lite egnet til å utvikle et lands militære evner enn en hvilken som helst passasjerferge på vestlandet.», refererte Eldegard fra forsvarssjefens uttalelse under høringen.

- Det er vanskelig å finne et passende ord for den tilliten forsvarssjefen har etter denne saken, sa Venstres Abid Raja.

- Det er spesielt, ja oppsiktsvekkende. Konstitusjonelt er det på grensa til å være helt ekstraordinært at komiteen må understreke viktigheten av at vi har et forsvar som er underlagt demokratisk kontroll, sa Hans Fredrik Grøvan (Krf).

- Direkte uttrykt mistillit Men Per Olaf Lundteigen (Sp) tok forsvarssjefen i forsvar. Han mener ansvaret må plasseres på toppen, nemlig hos forsvarsministeren.

Og Høyres representanter mener komiteen går ut over sine fullmakter når de nærmest krever at Forsvarets øverste leder går av.

- Dette er jo en direkte uttrykt mistillit til forsvarssjefen. Her driver de personalpolitikk og legger inn en bestilling av en konsekvens, sa Michael Tetzschner (H).

Da dagens behandling var over hastet forsvarsjef Bruun-Hanssen rett ut. Han avviste å snakke med Dagbladet.

- Denne saken har fått mange konsekvenser for hvordan vi jobber. Jeg har tillit til forsvarssjefen, for både i høringene og i det daglige arbeidet har han vist at han tar denne saken alvorlig. Det er begått feil og det har vært rutinebrudd og det har han tatt ansvar for, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) til Dagbladet.

Skjerper reglene Hun vil nå skjerpe ytterligere reglene for salg av forsvarsmateriell. Endringene vil i praksis hindre salg av større militært utstyr til private.

- Salg av lisenspliktig materiell til utlandet skal fortrinnsvis kun gjennomføres til godkjente nasjoners myndigheter og aktører som er myndighetsgodkjente i mottakerlandet, sa Eriksen Søreide i Stortinget torsdag.

Alle slike salg til utlandet vil fortsatt kreve Forsvarsdepartementets godkjenning. Hensikten er å sikre økt kontroll med hvem som kjøper utrangert utstyr.

- Det gir samtidig mulighet for å avhende materiell til særlig egnede formål, som for eksempel internasjonale hjelpeorganisasjoner, sier Eriksen Søreide.

Hun redegjorde for de skjerpede kravene da Stortinget behandlet saken fra kontroll- og konstitusjonskomiteen om Forsvarets avhending av brukt og utrangert militært materiell.

Sluttbruk Eriksen Søreide vurderer også stans i alt auksjonssalg av for eksempel lastevogner, beltevogner og større fartøyer.

- Dette vil bidra til nødvendig kontroll av bruk og sluttbruk av slikt materiell, sier statsråden.

Samlet vil regulering av lisenspliktig materiell til utlandet og stans i auksjonssalg kunne stramme inn muligheten for salg av utstyr til private aktører, også i utlandet, ifølge forsvarsministeren.

Hun har dessuten besluttet at alt fremtidig salg av materiell gjennom megler skal godkjennes av Forsvarsdepartementet i hvert enkelt tilfelle.

- Jeg har også besluttet at alle salg i Norge til utenlandske aktører skal behandles som salg til utlandet, sier Eriksen Søreide.
Hun tar også til orde for at informasjon om salg av materiell til private aktører kan bli offentliggjort.

Koster penger Samtidig gjorde Eriksen Søreide Stortinget oppmerksom på at redusert salg av materiell vil føre til lavere inntekter fra salg og høyere utgifter til lagring og destruksjon. Det vil igjen kunne føre til at Forsvaret sitter igjen med mindre penger til sin operative virksomhet, advarer hun.

- Rammene for en innstramming i salg av materiell vil bli nærmere konkretisert gjennom budsjettprosessen til høsten, sier statsråden.

KrFs Hans Fredrik Grøvan mener saken avdekker grov systemsvikt og ukultur i Forsvaret.

- Forsvarets egne kontrollrutiner har ikke fanget opp regelbruddene. Saksbehandlingen har vært mangelfull, og Forsvarets håndtering har vært kritikkverdig.

Navlepilleri Mye av debatten handlet også om funksjonen til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Michael Tetzschner (H) mente at komiteen drev med navlepilleri når de engasjerte seg i en sak som i følge ham ikke er alvorlig nok.

- Etter å ha hørt begge statsrådenes innlegg i denne debatten tror jeg vi trygt kan si at kontrollkomiteens arbeid har vært til nytte. Det var av stor betydning at vi gikk inn i denne saken og at ett og et halvt års arbeid har vært nyttig. Vi håper at vi aldri får en slik sak til i Norge. Hvis vi oppnår det har vi gjort et meget viktig arbeid, sa Martin Kolberg fra talerstolen.

NAVLEPILLERI: Kontrollkomitémedlem Michael Tetzchner (H) er kritisk til at komiteen befatter seg med småsaker, mens Forsvaret står overfor store utfordringer. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
NAVLEPILLERI: Kontrollkomitémedlem Michael Tetzchner (H) er kritisk til at komiteen befatter seg med småsaker, mens Forsvaret står overfor store utfordringer. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!