Borgfreden brutt i KrF

Anklager om kupp og skittent spill

Beskyldninger om kupp, løftebrudd og skittent spill setter fyr på debatten i KrF ved inngangen til det som kan bli en skjebneuke for partileder Knut Arild Hareide.

SLÅR SPREKKER: Prosessen om KrFs veivalg har blitt mer innbitt, med mistenkeliggjøring og anklager om urent trav. KrF-leder Knut Arild Hareide og nestlederne Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad har sammen oppfordret fylkespartiene om å la mindretallet bli representert av delegater på landsmøtet. Men i Rogaland KrF ga de blaffen i det. Det har skapt sterke reaksjoner. Foto: Heiko Jynge/Scanpix
SLÅR SPREKKER: Prosessen om KrFs veivalg har blitt mer innbitt, med mistenkeliggjøring og anklager om urent trav. KrF-leder Knut Arild Hareide og nestlederne Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad har sammen oppfordret fylkespartiene om å la mindretallet bli representert av delegater på landsmøtet. Men i Rogaland KrF ga de blaffen i det. Det har skapt sterke reaksjoner. Foto: Heiko Jynge/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KrFs generalsekretær Hilde Frafjord Johnsen gikk søndag kveld til det skritt å kalle inn til ekstraordinært telefonmøte i landsstyret på mandag. Det skjedde etter at fylkesledere i partiet hadde fremmet krav om det, får Dagbladet bekreftet.

Bakgrunnen for det ekstraordinære landsstyremøtet er bølgene som delegatvalget i Rogaland lørdag, skapte.

Som ventet ble det solid flertall for å gå inn i dagens regjering. Men ved valget av delegater tok vinnerne alt. Partiveteran, æresmedlem og deltaker på årsmøtet, Einar Steensnæs, kalte det hele et kupp.

For til tross for at om lag 30 prosent av fylkesårsmøtet ønsket å følge partileder Knut Arild Hareides råd om å gå i regjeringsforhandlinger med Ap og Sp, vil 15 av 16 delegater gå inn i dagens regjering.

En epost som partiledelsen sendte til fylkeslederne lørdag morgen, med anmodning å sikre at mindretallets syn blir reflektert i valget av delegater, ble ikke tatt hensyn til i Rogaland KrF.

I tillegg er det særlig to saker til fra de siste dagene, som gjør at prosessen i KrF nå står ved et vippepunkt:

*At KrF-leder Knut Arild Hareide har sagt til sentralstyret at han ikke kan fortsette dersom partiet går i regjering med Frp.

* At nestleder Kjell Ingolf Ropstad inviterte Erna Solberg og Jonas Gahr Støre til å komme med tilbud i abortsaken, og nærmest startet regjeringsforhandlinger.

I Klassekampen lørdag kalte sentrale KrF-kilder dette et svik mot prosessen og et dolkestøt mot Hareide. Partiledelsen har vært enige om at de ikke vil ha innblanding fra andre partier. Nå er det nettopp det som har skjedd, er resonnementet. Overfor Dagbladet påpeker flere at diskusjonen om retningsvalget er i ferd med å utvikle seg til en lederdebatt.

- Frykter uforsonlighet

Stortingsrepresentant Torhild Brandsdal fra Vest-Agder KrF vil ikke kritisere Rogalands framgangsmåte, men sier:

- Jeg hadde foretrukket at de hadde gjort det på en annen måte. Vi skal leve sammen også etter 2. november. Når partiledelsen har bedt om råd fra grasrota, så bør det gjenspeiles i valget av delegater, og ikke bli en ren maktkamp.

Hvis ikke mindretallets syn kommer fram, enten det er i «røde» eller «blå» fylker, får landsmøtet et dårligere beslutningsgrunnlag, og det kan stilles spørsmål ved legitimiteten. Jeg blir nå utrygg på prosessen. Hvis «vinneren tar alt», er jeg redd for at det kan føre til uforsonlighet, sier Brandsdal.

Hun tror nå alternativet til parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan, om å fortsette som opposisjonsparti, kan være en samlende løsning.

- Jeg har sagt at jeg for tida heller til det blå alternativet. Men slik prosessen nå er, vil jeg vurdere det midterste alternativet, sier Brandsdal, som har vært ordfører i KrF-bastionen Vennesla i 18 år.

- Det er viktig at partiet tar lærdom av det som skjedde i Rogaland. Hvis mindretallets syn ikke kommer med, kan det rive teppet under legitimiteten til landsmøtet, sier partiveteran Einar Steensnæs. Han gikk tidlig ut med støtte til Hareides råd.

Steensnæs får imidlertid svar på tiltale fra KrFU-leder Martine Tønnessen:

- Det er skadelig for partiet at æresmedlemmer går ut på denne måten, kritiserer valg som fylkesårsmøter gjør og skaper splid. Æresmedlemmer som ham burde gå foran med et godt eksempel, sier hun.

- Jeg er veldig fornøyd med at et så stort flertall i vårt største fylkeslag peker på at vi først bør sondere med Solberg. Det viser nok at mange i partiet er fornøyd med våre gode gjennomslag siste årene, og ser muligheter for nye! At kun 27 prosent på KrFs Kvinner sitt årsmøte vil kaste Solberg, er jo også et tydelig signal, skriver nestleder Kjell Ingolf Ropstad i en sms til Dagbladet.

- Klokt å gjeinspeile holdningene

Han unnlater å kritisere prosessen i Rogaland, men sier:

- Vi er samlet i rådet om at det er bra å gjenspeile holdningene i fylkeslagene også i delegasjonene. Da vil alle føle seg hørt, og det blir lettere å samle partiet etter 2. november. Jeg foreslo i sentralstyremøtet 11. oktober at vi burde sende ut retningslinjer, men det ønsket man ikke. Så fylkeslagene er jo suverene i å bestemme dette. Men jeg tror det er klokt å speile forsamlingen, sier Ropstad.

Han forsvarer sitt abortutspill i VG i forrige uke, og avviser at han utfordrer Hareide.

- Det gjør jeg ikke. Vi står sammen om at dette skal være en åpen prosess, og at partiet må få ta et demokratisk valg. Det er partiet som må beslutte de eventuelle forhandlingskravene våre. Men jeg mener det er viktig å utfordre de andre partiene på en av våre viktigste saker, nemlig kampen mot sorteringssamfunnet. Jeg er veldig glad for at Erna Solberg er så tydelig for at hun vil kjempe for et samfunn med plass til alle, og det viser at det kan være mulig å få gjennomslag dersom vi først sonderer med Solberg-regjeringen, sier Ropstad.

Helgens to årsmøter kan tyde på at den borgerlige siden i KrF har mest vind i seilene. Men Hareide-fløyen har fortsatt troen. Kilder Dagbladet har snakket med, tror prosessen i Rogaland og Høyre og Erna Solbergs innblanding kan slå tilbake mot «blå side».

I dag står slaget i tre nye fylkeslag: Buskerud, Hedmark og Finnmark KrF.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer