Nobels fredspris 2019

Anklager om tortur i fredsprisvinnerens hjemland

I morgen mottar Abiy Ahmed Nobels fredspris. Nå forteller flere vitner om det som skal være overgrep, tortur og drap i flere av landets stammer sør i landet. Ekspertene utelukker ikke at skadene har skjedd nylig.

ALVORLIGE ANKLAGER: Under dekke av å være fuglekikker tok Expressen og Dagbladet seg inn blant stammefolk sør i Etiopia. . Video: Expressen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SØRLIGE OMO, ETIOPIA (Expressen/Dagbladet): Tirsdag denne uka hylles Etiopias statsminister Abiy Ahmed - «Afrikas Barack Obama» - med Nobels fredspris i Oslo.

Anerkjennelsen kommer på grunn av en fredsavtale med nabolandet Eritrea og for å ha satt i gang demokratiske reformer.

Samtidig anklages fredsprisvinnerens sikkerhetsstyrker for drap og tortur av mennesker som tilhører stammene mursi, bodi og suri i det sørlige Etiopia.

Under dekke

Expressens Afrika-reporter, Torbjörn Selander, tok seg inn i det sørlige Etiopia under dekke av å være turist og fuglekikker for å undersøke anklagene om overgrep.

I hemmelighet traff han medlemmer fra bodi- og mursi-folket, som hevder at de i høst ble mishandlet av regjeringssoldater, tvunget til å sitte ute i brennende sol i mange timer uten vann, hengt opp etter føttene og ble slått med armeringsjern.

NEKTET Å SVARE: Da fredsprisvinner Abiy Ahmed ankom Oslo mandag kveld, nektet han å svare på Dagbladets spørsmål om hans regjering er ansvarlig for tortur og drap i det sørlige Etiopia. Reporter: Trym Mogen. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

Nobelprisvinneren landet på Gardermoen mandag ettermiddag.

- Situasjonen i Etiopia er et paradigme, en ny utfordring. Men uten utfordringer har vi ikke muligheter til å gjøre noe nytt, sa Abiy på spørsmål om situasjonen i hjemlandet.

- Vi ser på utfordringene som en stor mulighet til å gjøre noe positivt, sa han videre.

Ville ikke svare

Dagbladet konfronterte mandag kveld statsminister Abiy med spørsmål om hans regjering er ansvarlig for drap og tortur mot stammefolk i sørlige Omo.

KOM MANDAG: Etiopias statsminister Abiy Ahmed Ali ankommer VIP-terminalen på Oslo Lufthavn mandag ettermiddag. Tirsdag mottar han Nobels fredspris.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
KOM MANDAG: Etiopias statsminister Abiy Ahmed Ali ankommer VIP-terminalen på Oslo Lufthavn mandag ettermiddag. Tirsdag mottar han Nobels fredspris. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Fredsprisvinneren oppfattet tydelig spørsmålet før han snudde seg og gikk inn døra til Nobelinstituttet, der Dagbladet mandag kveld ikke fikk komme inn.

Her sampubliserer Dagbladet reportasjen med Expressen:

- De urinerte på meg og vi ble tvunget til å drikke vår egen urin, sier en eldre mann til Expressen og Dagbladet.

Mannen setter seg på en mindre stein foran meg og drar et klede rundt seg. Delvis for at regnskyene kommer, men mest fordi han ikke tør å vise skadene i ansiktet til kameraet. Han hevder hans navn står på den etiopiske dødslista. Han har reist fra byen til plassen vi nå befinner oss for å fortelle.

KONTROLL: Offisielle etiopiske kilder hevder at avvæpning av de lokale stammene har vært var viktig for å beskytte statlige investeringer i området og for å skape fred i regionen. Denne sukkerplantasjen er blant de nye investeringene. Foto: Expressen
KONTROLL: Offisielle etiopiske kilder hevder at avvæpning av de lokale stammene har vært var viktig for å beskytte statlige investeringer i området og for å skape fred i regionen. Denne sukkerplantasjen er blant de nye investeringene. Foto: Expressen Vis mer

- De har sendt en beskjed til meg om at de skal drepe meg, de kan komme når som helst, sier han.

Vi sitter midt i bushen i det sørlige Omo, sør i Etiopia, to dagsturer sør for hovedstaden Addis Abeba. Mannen forteller med klar og sterk stemme om det han hevder seg utsatt for som fange i regjeringsstyrkenes leir, som går under navnet Romo.

- De hengte oss opp ned fra føttene. De slo oss med armeringsjern. Så måtte vi sitte i sola hele dagen uten å få noe å drikke. Dette er våre fiender, de kom for å ødelegge oss.

Mannen sier han ikke har mye respekt for fredsprisvinneren i år.

- Han tror vi er dumme bare fordi vi ikke har utdanning, det er derfor de gjør dette mot oss, hevder mannen.

Se hele dokumentaren fra Etiopia øverst i denne saken.

Eksperter utelukker ikke

SKREKKLEIR: Disse smuglede bildene skal vise Romo-leiren, som omtales som en skrekkleir av lokale stammefolk. Foto: Expressen
SKREKKLEIR: Disse smuglede bildene skal vise Romo-leiren, som omtales som en skrekkleir av lokale stammefolk. Foto: Expressen Vis mer

Expressen har latt fire leger i Sør-Afrika, alle med lang erfaring med å behandle voldsskader, granske bildene.

De konstaterer at noen skader gir inntrykk av å være eldre og leget, men uavhengig av hverandre oppgir alle at de bedømmer visse skader til å være et par måneder gamle.

Professor Peter Krantz ved statens rettsmedisinske institutt i Lund i Sverige har gransket 19 høyoppløselige bilder og fire videofilmer.

Hans konklusjon er:

«Skadenes utseende og lokasjon på flere av mennene taler sterkt for at de kommet gjennom slag med en avlang gjenstand fra en annen person. Det litt prikkete utseendet hos en av dem mener jeg gir grunn til å stamme fra et armeringsjerns struktur med riflete/taggete kanter.»

Når det gjelder skadenes alder, konstaterer professor Krantz:

«Flere av dem har spredte arr etter hudskader som er eldre enn to måneder, men aldersbedømmingen av de avlange slagmerkene er virkelig ikke soleklare. Forekomst av kelloider (uthevede arr) hos så gamle menn ligger virkelig i grensen for hva som kan være mulig innen to måneder, mens arrene hos noen andre med rosa farger sentralt virker mer ferske. Jeg kan ikke sikkert si at dette er yngre enn to måneder, men jeg kan heller ikke utelukke det», uttaler Krantz.

- TORTUR: Murifolket beskriver Romo-leiren som «helvete på jord». De hevder det har pågått omfattende tortur i leiren. Foto: Expressen
- TORTUR: Murifolket beskriver Romo-leiren som «helvete på jord». De hevder det har pågått omfattende tortur i leiren. Foto: Expressen Vis mer

Alarmrapport

Det har gått en og en halv måned siden Expressens utsendte i Sør-Afrika hørte om de første nødropene fra sørlige Omo i Etiopia.

Fortellingene om tortur og død i fredsprisvinnerens hjemland var brutale.

Ifølge nyhetsbyrået AFP hadde et 40-tall personer fra bodi-stammen blitt drept av regjeringens sikkerhetsstyrker. AFP-journalisten Robbie Corey-Boulet refererte opplysninger fra ledere i bodifolket om utbredt forfølgelse og drap. Overskriften på artikkelen i sørafrikanske Mail & Guardian var «Drept uten årsak».

Opplysningene ble avvist av offisielle etiopiske kilder, som i stedet hevdet at avvæpning av de lokale stammene var viktig for å beskytte statlige investeringer i området, som sukkerrørsplantasjer og for å skape fred i regionen.

HEMMELIGHET: Møtene med de lokale stammefolkene skjedde i bortgjemte bushområder. Mange av de som forteller sin historie frykter represalier. Foto: Expressen
HEMMELIGHET: Møtene med de lokale stammefolkene skjedde i bortgjemte bushområder. Mange av de som forteller sin historie frykter represalier. Foto: Expressen Vis mer

- Sparket til døde

Den 29. oktober slo et antall etiopiske og internasjonale forskere og spesialister på stammene i det sørlige Omo alarm i en detaljert rapport, som Expressen og Dagbladet har tilgang til.

I rapporten siteres overlevende og vitner om omfattende overgrep, tortur og drap, som skal ha blitt utført av de etiopiske sikkerhetsstyrkene i den sørlige Omo-provinsen.

MØTTE FLERE: Torbjörn Selander for Expressen og Dagbladet møtte flere ofre for vold og tortur sør i Etiopia. Foto: Expressen
MØTTE FLERE: Torbjörn Selander for Expressen og Dagbladet møtte flere ofre for vold og tortur sør i Etiopia. Foto: Expressen Vis mer

Ifølge rapporten skal elleve medlemmer i bodi-stammen ha blitt drept i løpet av den andre uka i september, de fleste skal ha vært eldre.

En fem år gammel gutt skal ha blitt sparket til døde og i Chirim skal først og fremst kvinner ha blitt drept før de ble dumpet i elva.

Varslet nobelkomiteen
I rapporten kommer det også anklager om overgrep og voldtekt. Bodi-stammen skal ha vært de første som ble rammet, og nå har turen kommet til mursi- og suri-folket, ifølge rapporten, som er datert 25. oktober 2019.

Forskerne bak rapporten skal 25. november i år ha sendt et bekymringsbrev til Nobelkomiteen, der de mener det til sjuende og sist er statsministerens ansvar å få slutt på brutaliteten.

VERDENSKJENT: Mursi-stammen i Etiopia er verdenskjent for sine leppe- og øreplater. De er et yndet fotoobjekt for turister, men forteller nå om en mørk virkelighet. Flere sies å være fanget i internerlingsleiren Romo og utsatt for vold og tortur. Foto: Expressen
VERDENSKJENT: Mursi-stammen i Etiopia er verdenskjent for sine leppe- og øreplater. De er et yndet fotoobjekt for turister, men forteller nå om en mørk virkelighet. Flere sies å være fanget i internerlingsleiren Romo og utsatt for vold og tortur. Foto: Expressen Vis mer

Forskerne bak rapporten skal på grunn av frykt for represalier ikke turt å stå fram med sine navn i rapporten, men Expressen har tilgang til deres identiteter og kan bekrefte at samtlige er personer med stor kunnskap og erfaring om folket i sørlige Omo.

Den norske nobelkomiteen vil ikke svare på Dagbladet spørsmål om de har mottatt bekymringene fra forskerne.

Verdensberømt stamme

Anklagene om at systematiske overgrep akkurat nå utføres av fredsprisvinner Abiy Ahmeds sikkerhetsstyrker mot bodi- og mursi-folket fortjente ytterligere undersøkelse, tross risikoen og de praktiske utfordringene det hadde.

SJEKKPUNKT: Langs grusveiene i det sørlige Omo er det flere militærsjekkpunkter. Foto: Expressen
SJEKKPUNKT: Langs grusveiene i det sørlige Omo er det flere militærsjekkpunkter. Foto: Expressen Vis mer

Av de drøyt 7000 mursiene som lever i dag er det bare et fåtall som kan prate engelsk. Mange sies å være fanget i leiren Romo. Mursifolkets livsstil, spesielt deres tradisjonelle leppe- og øre-plater, har gjort dem verdensberømte, og turister betaler store summer for å bli transportert mellom tre byer i mursiland for å se folket og de helt spesielle piercingene.

Fugleturist

Vår mulighet var å reise inn fordekt som fugleturist, og i hemmelighet intervjue lokalbefolkningen da de bevæpnede og halvmilitære parkvaktene ikke merket det.

Vi tok oss inn i nasjonalparken der mursifolket lever uten å behøve å ha med guider som overvåkere. Derimot ble situasjonen kritisk da vi punkterte i en militær veisperring.

SKADER: Flere anerkjente leger og eksperter har gransket bilder og videoer av skadene på de mange Dagbladet og Expressen møtte i sørlige Omo. Foto: Expressen
SKADER: Flere anerkjente leger og eksperter har gransket bilder og videoer av skadene på de mange Dagbladet og Expressen møtte i sørlige Omo. Foto: Expressen Vis mer

Mursi-mannen som jeg reiste med forsøkte å forklare at jeg var deres gjest, men soldatene var mistenksomme. Jeg forsøkte forklare at jeg var på jakt etter en spesiell fugl, som finnes bare der, en «Dusky Babbler». Det er en mørk dunkelskriketrost, ifølge Norsk Ornitologisk Forening. Etter en stund slappet soldatene av, ristet på hodet over at noen reiste så langt for å se en liten fugl. Vi fikk kjøre videre.

Morgenen etter fikk vi kontakt med medlemmer av stammen som sa de ville fortelle om hendelsene. For å beskytte byen der vi bodde, traff vi personer fra andre byer, som kom til oss. Noen intervjuet vi et par hundre meter ute i bushen, under pågående turistbesøk. Minibusser med amerikanske og europeiske turister blir overvåket av en håndfull bevæpnende halvmilitære vakter i kamuflasjeuniformer.

Vitnehistorier

En annen mann fra mursistammen har også vandret fra sin by til plassen der vi befinner oss for å fortelle sin historie.

- De hang meg opp ned fra føttene, med sårede bein. De slo meg veldig hardt med armeringsjern. Jeg kan vise skadene mine!

USIKKER FRAMTID: En rekke forskere har advart om forholdene sør i Etiopia og har i tillegg varslet nobelkomiteen. De mener Det er statsminister Abiy som til sjuende og sist står ansvarlig for at brutaliteten tar slutt. Foto: Expressen
USIKKER FRAMTID: En rekke forskere har advart om forholdene sør i Etiopia og har i tillegg varslet nobelkomiteen. De mener Det er statsminister Abiy som til sjuende og sist står ansvarlig for at brutaliteten tar slutt. Foto: Expressen Vis mer

Mannen sier det er knapt to måneder siden han ble utsatt for tortur. Det skal ha skjedd i skjul inne i et bygg i leiren Romo. Han sier pålene som huset var bygd av ble brukt til å henge opp mennesker. Han sier han også ble hengt fra et tre.

- Jeg hang opp ned i fem timer. Så måtte jeg sitte i sola i flere timer uten vann, hevder han videre.

Vi møter en ung kvinne som gikk i flere timer for å fortelle sin historie. Hun har ikke på seg den tradisjonelle leppeplata, men man kan tydelig se på underleppa hvordan den er skåret ut. Rundt armene har hun messingarmbånd som klinger når hun gestikulerer.

- De tvang oss til å sitte i sola hele dagen. Jeg ble slått av de militære, men måtte sitte i sola uten vann i tolv timer. Mange svimte av. Jeg var låst inn i leiren i nesten en måned, sier hun.

Den svarte bøffelen

Hun forteller at hun til slutt klarte å rømme over det tre meter høye gjerdet som omringet leiren. Den beskrives å være 500 ganger 500 meter stor. Det skal være lite innsyn til hva som foregår på innsida, men Expressen har fått tilgang til bilder som sies å ha blitt smuglet ut fra den påståtte torturleiren.

Expressen og Dagbladets utsendte kunne aldri ta seg i nærheten av leiren med egne øyne, risikoen for å bli tatt var for stor.

På vei til mursifolket fikk vi et vitnemål fra en mann fra bodifolket som kaller seg «Black Buffalo» - den svarte bøffelen. Han frykter for sitt liv dersom hans virkelige navn kommer ut. Han sier at mange i bodistammen ble drept av regjeringsstyrker mellom den 8. og 13. september i år.

- Etiopiske militære gjorde mange skumle saker mot mitt folk. De drepte oss som dyr. De brukte tunge maskingevær og torturerte oss, hevder han.

KLARTE Å RØMME: Torbjörn Selander møtte folk som skal ha klart å rømme fra den angivelige torturleiren Romo. Foto: Expressen
KLARTE Å RØMME: Torbjörn Selander møtte folk som skal ha klart å rømme fra den angivelige torturleiren Romo. Foto: Expressen Vis mer

Ifølge lokale vitneopplysninger ble 38 mennesker i bodi-stammen drept i høst. Dette avvises av myndighetene. Mange skal fortsatt være savnet.

Han beskriver hvordan fem navngitte personer skal ha blitt tent på. Han hevder det var militære fra hovedstaden og byen Hawassa som utførte drapene. Han hevder videre at en av soldatene skal ha lagt ut bilde av et oppbrent lik på Facebook.

Viste skadene

Flere vi møter i bushen forteller liknende historier om hvordan de ble hengt opp ned, fra tak eller trær. Og at de ble slått med jernstenger.

- De lot meg henge i ni timer. De spurte hele tiden etter de kriminelle, sier en mann, som beskriver stanga som en pekefingertjukk og rusten armeringsjernstang. Jeg holdt på å dø, det var verst da de slo meg, sier han.

Den eldre mannen drar opp sin trøye slik at vi kan dokumentere skadene på ryggen hans. Flere Expressen og Dagbladet møtte viser fram arrene sine.

DEMONSTRASJON: En gruppe eritreere demonstrerte mot utdelingen av fredsprisen til statsminister Abiy Ahmed i Oslo i dag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
DEMONSTRASJON: En gruppe eritreere demonstrerte mot utdelingen av fredsprisen til statsminister Abiy Ahmed i Oslo i dag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Tortureksperten

Jens Modvig er leder i FNs kommisjon mot tortur (CAT). Kommisjonen består av verdens ti fremste eksperter på tortur. Modvig er medisinsk sjef for det danske tortursenteret. Han har vurdert bildene sammen med kolleger:

- Vår konklusjon er at det ikke kan utelukkes at arrene er cirka to måneder gamle og dermed forenlig med historien om tortur på dette tidspunkt, sier han.

Håper på fredsprisvinneren

Da vi traff den gamle mannen hadde han nettopp vært på sykehus for å få hjelp. Men pengene strakk ikke til. Han sier han er redd for å vende tilbake til hjembyen sin.

Ifølge representanter for mursi-folket, som vi treffer, har det etiopiske militæret sagt at de kommer til å gjøre det samme med mursi som de skal ha gjort med bodi-folket. At de skal reise ut til byene og drepe dem som ikke samarbeider. Nå er det imidlertid regntid på gang og byene er vanskelige å nå.

Antropologen David Turton ved Oxford-universitetet har jobbet med mursi-stammen og folket i det sørlige Omo i 40 år. Han følger med stor uro utviklingen i området, og hørte tidlig om opplysningene og anklagene om overgrep, tortur og drap.

Turton har få se gjennom vitnenes historier. Han sier de bekrefter opplysninger han selv har fått fra området.

- Det er viktig å se på dette i et historisk perspektiv. I mange hundre år levde mursi ved og av Omo-elva. Nå har mange tatt både land og vann fra dem, sier han.

Turton sier at han i mange år har spurt seg hvorfor den etiopiske staten behandler mursi-folket som de angivelig gjør.

- Jeg er sjokkert! Det finnes en enorm frykt blant folket i Omo, dessuten hører jeg at fengsler i Jinka er fulle av ungdommer fra området, sier han til Expressen og Dagbladet.

Antropologen sier han nå håper fredsprisvinner, statsminister Abiy Ahmed, skal stoppe regjeringstroppenes påståtte overgrep mot folket i sør.

I morgen mottar han Nobels fredspris i Oslo rådhus.

- Statsminister Abiy fortjener fredsprisen, men det som skjer i Omo er det helt motsatte. Han må kjenne til hva som foregår der, sier Turton.

Taus statsminister

Expressen har siden fredag 6. desember forsøkt å komme i kontakt med etiopiske myndigheter for stille spørsmål og få kommentarer til anklagene som kommer fram i denne reportasjen.

Expressen har forsøkt Statsministerens kontor på flere måter og via flere e-post-adresser, og fått en bekreftelse på at e-post er mottatt. Det samme gjelder til forsvarsministerens private gmail-adresse. Expressen har også forsøkt presse- og informasjonsenheten til den etiopiske regjeringen via Twitter og Facebook, foreløpig uten å få kontakt.

I SVERIGE: Abiy (t.h.) møtte Sveriges statsminister Stefan Löfven i Stockholm mandag. Foto: Anders Wiklund/TT/NTB Scanpix
I SVERIGE: Abiy (t.h.) møtte Sveriges statsminister Stefan Löfven i Stockholm mandag. Foto: Anders Wiklund/TT/NTB Scanpix Vis mer

Statsminister Abiy ankom Oslo mandag ettermiddag, etter å ha møtt Sveriges statsminister Stefan Löfven i Stockholm. Under sitt 48 timer lange besøk i Oslo er det ikke lagt opp til at Abiy vil svare på noen spørsmål fra pressen. Han er den første fredsprisvinneren siden Barack Obama i 2009 som dropper den tradisjonelle pressekonferansen dagen før utdelingen - i dag. Han vil heller ikke stille i nobelintervjuene med NRK, BBC og Al Jazeera.

- Ingen kommentarer

Dagbladet konfronterte mandag ettermiddag Nobelkomiteen om avsløringene gjort blant stammefolket sør i Etiopia og bekymringsrapporten fra de etiopiske forskerne.

- Jeg gir ikke intervjuer eller kommentar nå. Jeg er på vei for å hente prisvinneren på flyplassen og gir ingen kommentarer om den politiske situasjonen i Etiopia nå. Det jeg har å si, sier jeg i talen min i morgen, sier Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen til Dagbladet.

Direktør ved Nobelinstituttet, Olav Njølstad, reiste selv til Etiopia i forkant av utdelingen. Der rådet han statsminister Abiy om å være i dialog med pressen - uten gjennomslag.

- Nå sitter jeg ved siden av Reiss-Andersen. Jeg hørte hva hun svarte og du får akkurat samme svar fra meg, sier Njølstad til Dagbladet mandag.

- Kan du si om dere har mottatt rapporten fra forskerne som uttrykker bekymring?

- Nei.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer