Anklager om valgfusk i Myanmar

Det er blitt fusket med valgsedlene over hele Myanmar, ifølge en talsmann for partiet til Aung San Suu Kyi.

VALG: Det var på forhånd ventet at Aung San Suu Kyi skulle få mange stemmer under valget. Nå kommer anklagene om valgfusk. Foto: AP Photo/Khin Maung Win/ScanpixNTB
VALG: Det var på forhånd ventet at Aung San Suu Kyi skulle få mange stemmer under valget. Nå kommer anklagene om valgfusk. Foto: AP Photo/Khin Maung Win/ScanpixNTBVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nyan Win sier han har mottatt en rekke klager på at det er smurt voks over feltet der man kan krysse av for å stemme på Det nasjonale demokratiforbundet (NLD), slik at stemmekrysset senere kan viskes ut.

- Dette skjer over hele landet. Det er valgkommisjonen som er ansvarlig, sier Win.

NLD kjemper om å ta 44 av de 45 setene i nasjonalforsamlingen som er på valg i søndagens suppleringsvalg. Demokratiforkjemper og nobelprisvinner Aung San Suu Kyi ventes for første gang å få en plass i forsamlingen.

Valget Bare 48 av de 1.158 plassene i nasjonalforsamlingen og regionalforsamlingene er rett nok på valg suppleringsvalget, men Det nasjonale demokratiforbundet (NLD) kjemper om 44 av dem.

NLD vant en brakseier under valget i 1990, men landets militære annullerte den gang resultatet og regjerte videre med hard hånd, som de hadde gjort siden militærkuppet i 1962.

Aung San Suu Kyi satt i husarrest og stilte ikke som kandidat i 1990. Da militærjuntaen holdt nytt valg i 2010, ble det boikottet av NLD og Su Kyi.

Militær dominans Valget i 2010 ble vunnet av USDP, et parti som er dannet av tidligere militære og som sikret seg nærmere 80 prosent av stemmene.

Myanmars grunnlov slår fortsatt fast at hver fjerde plass i nasjonalforsamlingen skal være forbeholdt militært personell, direkte utpekt av forsvarssjefen.

De militæres parti USDP kontrollerer i dag nærmere 80 prosent av de resterende plassene, og opposisjonen vil derfor uansett få lite de skulle ha sagt.

Reformer Søndagens valg markerer likevel et håp om en lysere framtid i Myanmar, der landets president, tidligere general Thein Sein, i fjor uventet åpnet for reformer.

Suu Kyi ble invitert inn i varmen, 600 politiske fanger er siden sluppet fri og regimet har inngått våpenhvile med opprørsgrupper og slakket på kontrollen med mediene i landet.

Observatører og journalister er på plass for å følge suppleringsvalget, og omverdenen vurderer å oppheve sine sanksjoner om det går bra.

Langt fram Aung San Suu Kyi legger ikke skjul på at det er langt fram, og hun vil neppe nå sitt mål om å reformere grunnloven og riste makten fra de militære og deres støttespillere med det første.

SUU KYI: Her besøkte Aung San Suu Kyi et stemmelokale i dag. Foto: REUTERS/Damir Sagolj/ScanpixNTB
SUU KYI: Her besøkte Aung San Suu Kyi et stemmelokale i dag. Foto: REUTERS/Damir Sagolj/ScanpixNTB Vis mer

Hun understreker også at valget verken kan sees på som fritt eller demokratisk, men mener likevel at det var riktig av NLD å stille.

Rundt 6,8 millioner velgere av en befolkning på over 60 millioner kan avgi stemme i suppleringsvalget, men i Kachin-staten er det avlyst.

Human Rights Watch anklager i en fersk rapport regjeringsstyrker og opprørere for grove overgrep mot sivilbefolkningen i Kachin, der 75.000 mennesker er drevet på flukt de siste månedene, 10.000 av dem over grensa til Kina.

(NTB)