Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Presidentvalg i Russland

Anklager om valgfusk

Putin vinner soleklart. Men i ti landsbyer i Sibir har 100 prosent av velgerne stemt, ifølge avis.

OG VINNEREN ER: Vladimir Putin stemmer i Moskva. Foto: AP / NTB Scanpix
OG VINNEREN ER: Vladimir Putin stemmer i Moskva. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Det viktigste spørsmålet ved dagens presidentvalg i Russland var aldri hvem som skulle vinne, men hvor mange som ville ta bryet med å stemme når utfallet likevel var gitt på forhånd.

En valgdagsmåling utført av VTsIOM gir Vladimir Putin 73,9 prosent av stemmene, mens RIAs undersøkelse gir presidenten hele 76,3 prosent, ifølge NTB.

Dermed sikrer Putin seg sin fjerde presidentperiode i alt, og sin andre på rad. Han får dessuten markant større oppslutning enn i 2012, da han fikk 64 prosent av stemmene.

Men fra flere hold kommer anklager om valgfusk. Etter hva Dagbladet skjønner, vil valgobservatørene også påpeke formelle feil ved valget, som dermed ikke kan erklæres helt fritt.

Høy deltakelse

De første rapportene om valgdeltakelsen i de østlige valgdistriktene i Sibir, der valglokalene allerede er stengt, forteller om større valgdeltakelse enn i 2012. Det samme gjør rapporter om køer av velgere i Moskva, der valgdeltakelsen normalt er lav. Klokka 17.00 Moskva-tid hadde 51,9 prosent av velgerne stemt, vesentlig mer enn på samme tidspunkt for seks år siden, ifølge Interfax.

Også i «mitt» valglokale i Majakovskij-gata i St. Petersburg var det flere velgere enn normalt. Hvis dette inntrykket står seg, og det ikke dukker opp noen alvorlige tilfeller av valgfusk, så betyr det at valget har vært en suksess for Putin og hans apparat i Kreml.

Dagbladets ungdommer

Også ungdommene Dagbladet snakket med før valget, i artikkelen Generasjon Putin, er fornøyde med dagen.

HØYTID: Artjom Zinovjev har stemt for første gang. Foto: Sergej Gratsjov / Dagbladet
HØYTID: Artjom Zinovjev har stemt for første gang. Foto: Sergej Gratsjov / Dagbladet Vis mer

- Ja, jeg er fornøyd. Jeg hadde en følelse av høytid da jeg stemte, og var med på å bestemme retningen for Russland, sier Artjom Zinovjev (19) på telefon.

Han stemte på Putin fordi han mener presidenten er den eneste realistiske kandidaten som fikk stille til valg.

- Jeg er glad for å ha stemt. Det er tilfredsstillende å gjøre sin borgerplikt, det er bedre enn å sitte hjemme. Jeg stemte for kommunisten Pavel Grudinin, slik jeg hadde bestemt meg for, sier journaliststudenten Daria Sidorova (20), som opprinnelig er fra Sverdlovsk i Ural.

KOMMUNIST: Daria Sidorova (20) støtter den nye kandidaten til kommunistene, Pavel Grudinin, i søndagens valg. Foto: Sergey Grachev / Dagbladet
KOMMUNIST: Daria Sidorova (20) støtter den nye kandidaten til kommunistene, Pavel Grudinin, i søndagens valg. Foto: Sergey Grachev / Dagbladet Vis mer

Gratis mat

Det er meldt om flere mindre tilfeller av forsøk på valgfusk, blant annet statsansatte som har fått ordre om å stemme. Reuters observerte også velgere som tok bilde av stemmeseddelen sin idet de la den i stemmeurnen. På spørsmål om hvorfor, svarte de at det var for å dokumentere det for arbeidsgiveren. Avisa Vedomosti melder at i ti landsbyer i Sibir har 100 prosent av velgerne stemt. Det kan bety at noen har fikset stemmene på forhånd.

Det har også blitt fristet med gratis mat og utlodding av mobiltelefon for å få velgere til å komme til stemmelokalene. Det er et sterkt ønske fra lokale administrasjoner og valgstyrer å demonstrere både stor valgdeltakelse, og stor støtte til Putin. Et «vellykket» valg kan bety forfremmelse, det motsatte kan bety sparken.

OMSTRIDT, ELSKET OG HATET: Vladimir Putin er Russlands president. I dag fyller den mektige mannen 65 år. Dette er noen av øyeblikkene han er kjent for. Video/Foto: NTB / Scanpix. Redigering: Herman Borgstrøm Vis mer

Russisk fatalisme

Den mest kuriøse begrunnelsen for å stemme for Putin i dagens valg kom fra en sjåfør, Valerij, i et stemmelokale nord i Moskva. Han ville ikke bli tatt bilde av, eller oppgi sitt etternavn til The Moscow Times. Men på spørsmål om hvorfor han hadde stemt på Putin, svarte han:

- Vet du hvorfor? Fordi disse folka som nå er Putins venner, de har allerede stjålet alt de kan. Tenk deg en ny president. Det ville skape en hel ny bølge av korrupsjon.

Det er russisk fatalisme av høy klasse. Men ikke så langt fra en holdning som stikker dypt. Nemlig erkjennelsen av at regimet er korrupt, og at det er mye som kunne vært bedre, men at alternativene til Putin likevel er dårligere. ​

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!