Anklager oppdrettsgigant for forsikringssvindel

- Ingen i Norge tar Kurt Oddekalv seriøst lenger, svarer Sjøtroll.

POLITIANMELDER: Kurt Oddekalv politianmelder Sjøtroll, fordi han mener de slapp ut 70 000 oppdrettslaks med vilje. Foto: Scanpix
POLITIANMELDER: Kurt Oddekalv politianmelder Sjøtroll, fordi han mener de slapp ut 70 000 oppdrettslaks med vilje. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Haugesunds avis skriver i dag at 70 000 laks rømte fra Sjøtrolls anlegg ved Grimsholmen i helga.

- Det har skjedd fra ei not som har 150 000 4-kilos laks. En foreløpig opptelling viser at omlag 70 000 laks har rømt, sa produksjonssjef Tom Rydland til avisa søndag formiddag.

- Slapp ut med vilje En som ikke er overrasket over rømningen, er lederen av Norges miljøvernforbund, Kurt Oddekalv. Han forventet en slik storrømning da det ble kjent før helga at virusinfisert laks ble solgt på billigsalg.

- Oppdrettsnæringa fikk seg en på trynet før helga, da de solgte fisk med pankreas sykdom (PD). Må man slakte ned fisken som står i et anlegg, taper oppdretteren 10 millioner kroner, da er det bedre å slippe ut og få forsikringspenger, sier Kurt Oddekalv til Dagbladet.

- Jeg advarte om dette før helga, nå kommer jeg til å politianmelde dem i morgen.

- Svindler for penger Videre mener Oddekalv at en not aldri kunne bli ødelagt i det fine været Vestlandet har kost seg med i helga.

- Med det fine været, ryker ikke ei not. Det handler om at de kan tape en haug med penger, og da blir det for fristende for en jævel å slippe fisken ut, sier Oddekalv.

Sjøtroll forsøker nå å fange den rømte fisken. De har satt opp 100 garn i området rundt anlegget, samtidig er det glade dager for hobbyfiskere i området, som fritt kan fiske med seg fire kilos oppdrettslaks hjem til middag.

- Oddekalv ikke peiling Administrerende direktør i Sjøtroll, Hans Jørgen Runshaug, tar både kritikken og den forestående politianmeldelsen fra Oddekalv, med stoisk ro.

- Det er lenge siden vi sluttet å ta det Kurt Oddekalv sier seriøst, jeg tror heller ikke det er mange i Norge som tar ham seriøst. Han har ikke peiling på oppdrett, og vet rett og slett ikke hva han snakker om, sier Runshaug til Dagbladet, etter å ha blitt anklaget for forsikringssvindel.

Runshaug opplyser til Dagbladet at Sjøtroll er politanmeldt av Oddekalv tre ganger så langt i år, to av anmeldelsene er henlagt, og de venter på at den tredje også skal henlegges.

- Det er viktig å understreke at rømning ikke skal skje. Vi tar denne hendelsen svært alvorlig. Vi går nå gjennom rutinene våre på en grundig måte og prøver å finne årsaken, slik at det ikke skal skje igjen. Det er også lenge siden Sjøtroll hadde en rømning sist, det var tilbake i 2007, sier Runshaug.

Saksøker ikke Oddekalv Oddekalvs teori om at ei not ikke kan ryke i godvær, tilbakeviser Sjøtroll.

- Vi har en teori om hvordan nota kunne bli ødelagt.  Det kan være at den ble skadet av utstyr som ble løftet underen arbeidsoperasjon, men dette vet vi bedre om et par dager. Det er også svært sjelden været har noe å si for om nota ødelegges eller ikke.

- Vurderer dere å saksøke Oddekalv for påstandene om forsikringssvindel?

- Vi bruker ikke krefter på ham. Han har ikke injurierende kraft. Å beskylde et selskap for forsikringssvindel er en framgangsmåte som vi tar sterk avstand fra - og som ikke henger på greip, sier Runshaug.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer