Anklager Pakistan for valgjuks

Valgobservatører fra EU anklager valgkommisjonen i Pakistan for ikke å ha hindret myndighetene i landet i å påvirke valget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er blitt sådd alvorlig tvil om valgkommisjonens uavhengighet, heter det i en uttalelse fra EU-observatørene.

- Vi har solide bevis som taler for at representanter for myndighetene, fra lokalt nivå opp til regjeringen, tok aktivt del i påvirkning av valget, hevder lederen for observatørene John Cushnahan. Han la til at valgfusk så ut til å ha blitt gjennomført over hele landet.

I kontrast til observatørene fra EU betegnet amerikanske observatører valget som skal markere gjeninnføring av sivilt, demokratisk styre i Pakistan som relativt fritt og velordnet. Pakistanske velgere har hatt en reell mulighet til å gi uttrykk for sin mening, hevdet de amerikanske observatørene.

Med så å si alle stemmene talt opp hadde den pakistanske presidenten Pervez Musharraf sitt støtteparti PML-Q fått 77 av 272 seter i nasjonalforsamlingen.

Tidligere statsminister Benazir Bhuttos parti PPPP fikk 63 seter, og ble landets nest største parti. En allianse av forskjellige islamistiske partier, MMA, fikk 45 plasser. Islamistene så dermed ut til å havne i vippeposisjon i nasjonalforsamlingen.

NTB

UTSATT FOR JUKS? Benazir Bhutto lå lenge i strid med president Musharraf om hun skulle få lov til å stille til valg i Pakistan. Nå hevder EU-observatører at myndighetene jukset i valget.