Anklager Petter Stordalen for bildejuks

Oslo Havn mener han manipulerer med bilder fra Bjørvika. Petter Stordalen slår hardt tilbake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mandag distribuerte Petter Stordalen og Stiftelsen Neptun kampanjeavisen Malmøykalven til alle Oslos husstander. Gratisavisa er laget for å rette et kritisk søkelys på giftdumpingen ved Malmøykalven i Oslofjorden og oppfordrer folk til å bruke stemmeretten 10. september til å «stemme ut» politikerne fra Høyre, Frp, SV og Venstre som har gått inn for dumpingen.

Samtidig med utgivelsen rykket stiftelsen inn store annonser i riksavisene, med samme budskap.

Avisa kan du laste ned her.

- Direkte manipulasjon

Men direktøren for Oslo Havn KF, Anne Sigrid Hamran, anklager Stordalen & co for løgn, bedrag og juks med bilder.

I bildeteksten til et oversiktsbilde over aktiviteten i Bjørvika, skriver Malmøykalven: «På bildet ser du spor av det giftige bunnslammet som blir virvlet opp under mudring og transport til Malmøykalven. På bildet er også lensen som skal holde slammet i ro røket. Malmøykalven ligger 2 kilometer syd for Bjørvika."

Det stemmer ikke. Bildet viser noe helt annet, mener havnedirektøren.

«Dette er direkte manipulasjon. Bildet er tatt av Agder Marines tildekking med ren leire over de mudrede områdene. Bildeteksten er derfor en fordreining av virkeligheten som passer inn i det bildet som motstanderne av prosjektet ønsker at Oslos befolkning skal ha», skriver hun i en pressemelding på Oslo kommunes hjemmesider med overskriften «Usann kampanjeavis om Ren Oslofjord».

Vil ikke utdype

Anklager Petter Stordalen for bildejuks

I kampanjeavisa til Stordalen uttaler marinbiologer og professorer seg kritisk om giftdumpingen. Om det skriftlige innholdet i avisa, sier havnedirektøren at beskrivelsense av giftstoffene i fjorden er korrekte, men at det dreier seg om «(...) så små mengder at det ikke utgjør noen helserisiko for noen.»

Videre anklager havnedirektøren Neptun og Stordalen og faktafeil og gjentakelser av påstander som tidligere er tilbakevist samt bevisst utelatelse av overvåkingsinformasjon som forteller et annet bilde.

Havnedirektøren nekter å utdype påstandene overfor Dagbladet.no.

- Jeg svarer med den samme setningen som står i pressemeldingen: «Bildet er tatt av Agder Marines tildekking med ren leire over de mudrede områdene», leser Anne Sigrid Hamran opp, gang på gang for Dagbladet.no.

- Jeg har ingen ytterligere kommentarer, pressemeldingen er helt dekkende. Vi kjenner aktiviteten i området, sier hun til Dagbladet.no.

Oslos byrådsleder Erling Lae (H), som er blant politikerne folk oppfordres til å stemme ut, beskyldte også Stordalen for desinformasjon i TV 2-programmet Tabloid mandag. (Med abonnement kan du se programmet på TV 2s web-TV).

- Hun lyver

Malmøykalven-redaktør Petter Stordalen og miljøaktivist Frank-Hugo Storelv i Neptun er kraftig provosert over beskyldningene fra havnedirektøren, og kommer med et kraftig motangrep.

- Dette er bare tull! sier Petter Stordalen til Dagbladet.no.

- Dette føyer seg inn i rekken av påstander de kommer med som det ikke er hold for. Vi ønsker å bevise at deponiet lekker og at arbeidet bør avsluttes, men når de møter vår brede dokumentasjon, sier de bare at «vi har rett, dere tar feil». Nå får de heller dokumentere det de sier, sier en opprørt Petter Stordalen til Dagbladet.no.

Frank-Hugo Storelv sier det tvert i mot er havnedirektøren som lyver.

- Hun lyver og hun vet det.

- Bildene viser som vi skriver, skyer av giftig slam som spres. Giften spres fordi prosjektet benytter dårlig teknologi. De mudrer med grabb, og masser av forurenset slam renner ut. Siltgardinene de skulle bruke for å hindre spredning er ødelagt. Når slammet transporteres, lekker det fra prammene. Og Bergqvist-rapporten har ved hjelp av internasjonalt anerkjente metoder tidligere vist at det lekker fra deponiet, sier Storelv.


- Ifølge Oslo Havn er det svært små mengder det dreier seg om, faktisk skal det være mindre PCB som lekker ut enn det som fins seg i snøen som faller over Oslo om vinteren?

- Det blir som å sammenligne epler og pærer. Det som er målt i sjøen er giftstoffer som er løst i vann og som direkte kan skade mennesker og dyr. PCBen som finnes i snø, er ikke løst, og utgjør derfor ikke den samme risikoen, hevder Storelv.