Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Julio Kopseng tiltalt for to voldtekter

Anklager politiet for å gjemme Facebook-bevis. Politiet mener han misforstår

Julio Kopseng (41) etterlyser meldinger mellom ham og fornærmede kvinner.

TILTALT: Julio Kopseng (41) soner lovens strengeste straff, og er dømt for å ha forgrepet seg på til sammen 19 kvinner. Han er tiltalt for å ha voldtatt ytterligere to. Bildet er fra da han var aktuell med «Norske talenter» i 2010. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TILTALT: Julio Kopseng (41) soner lovens strengeste straff, og er dømt for å ha forgrepet seg på til sammen 19 kvinner. Han er tiltalt for å ha voldtatt ytterligere to. Bildet er fra da han var aktuell med «Norske talenter» i 2010. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Voldtektstiltalte Julio Kopseng (41) mener politiet bevisst har hindret ham i å få tilgang på store deler av sin nå slettede Facebook-profil, og med det viktige bevis som kan tale i hans favør.

- Jeg fikk ikke tilgang til noen ting, det var bare en stor printscreen, sier Kopseng til Dagbladet, og mener han ble servert et selektivt utvalg fra kontoen.

«Synes ikke den gangen på Disen var så jævlig ålreit.» Fornærmet kvinne (43) til Kopseng på Facebook Messenger

Hanne Andreassen, som har vært politiets hovedetterforsker i sakskomplekset rundt Kopseng, avviser anklagene og mener Kopseng har misforstått de datatekniske realitetene.

- Alt vi hadde, fikk han mulighet til å gjennomgå, sier Andreassen i retten.

«Vi var to om det»

Tidligere i hovedforhandlingen har retten blitt forelagt utdrag fra Facebook Messenger-samtaler mellom Kopseng og den ene av de to kvinnene han nå er tiltalt for å ha voldtatt - en 43-årig kvinne fra Østlandet som tidligere var danserens arbeidskollega i en klesbutikk.

«Har lenge vært sur på deg, og det vet du», skrev kvinnen en tid etter at Kopseng ifølge tiltalen dopet henne ned og forgrep seg på henne hjemme i sin leilighet på Disen i Oslo.

«Ja, vet du var sint, og jeg angrer ikke. Vi var to om det. Du er en engel i mitt liv, og jeg vil alltid være interessert i deg», skrev Kopseng tilbake.

Seinere, i 2013, da Kopsengs identitet som overgrepstiltalt ble offentliggjort på den høyreekstreme nettsida Fyret.nu, skrev kvinnen: «Sett saken din. Faen, Julio. (...) Ikke kontakt meg på jobben min.»

Svaret fra Kopseng: «Det eneste som er sant, er at det er en rettssak. Det er Vigrid, det er en naziside. Jeg har bevis for at jeg var i en annen by, og vil ut i media med min historie. Dette er rasisme, og jeg vil slåss med nebb og klør.»

«Ser hva du skriver, men fikk meg en støkk. Du må tenke over hva du gjør. Husk hva som skjedde. Du misforstår, synes ikke den gangen på Disen var så jævlig ålreit», skriver kvinnen.

«Jeg forsto alt», svarer Kopseng.

SATT MED POLITIET: Kopseng fikk sommeren 2015 gjennomgå PC-en sin, sammen med sin daværende forsvarer Johnny Veum og sjefetterforsker Hanne Andreassen.
Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix
SATT MED POLITIET: Kopseng fikk sommeren 2015 gjennomgå PC-en sin, sammen med sin daværende forsvarer Johnny Veum og sjefetterforsker Hanne Andreassen. Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix Vis mer

«Fikk alt rett i ansiktet, trodde vi var venner», avslutter den tidligere venninna.

- Jeg mener meldingene helt klart styrker min klients forklaring, sier Trine Rjukan, bistandsadvokat for den 43-årige kvinnen, til Dagbladet.

Mener hun ikke var der

Også aktor Ane Evang mener samtalene utvilsomt underbygger at Kopseng faktisk forgrep seg på sin daværende venninne, mens Kopsengs forsvarer Sigurd Klomsæt ikke tillegger dette stor vekt. Isteden mener han det er tvilsomt at kvinnen i det hele tatt befant seg hos Kopseng den aktuelle natta.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 23.10.2015 KLANDRET SEG SELV: Charlotte Engen Steine (28) ble voldtatt av Julio Kopseng høsten 2008. Selv om den profilerte danseren ble dømt i retten, følte hun skyld for det som skjedde. Video: Ralf Lofstad og Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

En kamerat av den 43-årige kvinnen som var med henne på bytur den aktuelle natta i 2012, har i avhør beskrevet en mann han mente var Kopseng som «flere generasjoner norsk, hvit i huden» og med caps - når den Colombia-fødte danseren ser på seg selv som «nøttebrun» latinamerikaner som aldri ville finne på å gå med et slikt hodeplagg.

I tillegg har Klomsæt trukket i tvil at de to kan ha hatt til hensikt å dele taxi, slik kvinnen har fortalt, når de bodde på hver sin kant av byen.

Mistet tilliten

Det var sommeren 2015, foran den andre av to tingrettssaker mot ham det året, at Kopseng, ledsaget av sin daværende forsvarer Johnny Veum, fikk tilgang til PC-en og Facebook-profilen, som blant annet inneholdt en stor mengde meldingsaktivitet mellom ham og flere av de fornærmede kvinnene i saken.

Med sjefetterforsker Andreassen til stede gikk den voldtektstiltalte danseren igjennom profilen på PC-en - men mener altså at han bare ble servert et utvalg.

41-åringen mener en rekke meldinger mellom ham og ulike fornærmede som kunne vært brukbare for ham, bevisst er plassert utenfor hans rekkevidde.

- Politiet påsto profilen var hacket, men de løy, sier Kopseng, som er overbevist om at samtalene han etterlyser, er lagret hos etterforskerne.

FORSVARER: Sigurd Klomsæt forsvarer Kopseng i retten. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
FORSVARER: Sigurd Klomsæt forsvarer Kopseng i retten. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

- Hva ville de funnet? spurte forsvarer Sigurd Klomsæt klienten mandag.

- Det er godt mulig at de ville funnet mer flørtende materiale mellom meg og de fornærmede, svarte Kopseng.

Speilkopier

41-åringen synes å ha forventet å kunne navigere rundt på Facebook-profilen som vanlig da han fikk tilgang på maskinen sin. Men sjefetterforsker Andreassen forklarer at det han ble forelagt, ikke var selve profilen, men speilkopier. Da vil blant annet søkemulighetene være begrenset.

- Vi jobber alltid med kopier, for ikke å legge igjen spor, sier politibetjenten.

Hun understreker igjen:

- Det materialet politiet gjennomgikk, var det samme som Kopseng fikk tilgang på.

Siden Kopseng allerede soner lovens strengeste straff - 21 års forvaring - dreier rettssaken seg utelukkende om skyldspørsmålet; straff er ikke et tema.

Hovedforhandlingen er berammet til og med fredag, men bevisførselen har gått raskere enn antatt, og partenes prosedyrer avholdes derfor allerede onsdag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!