SISTE SJANSE: Russland har en siste sjanse til å innfri avtalen, gjentok NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg da han oppsummerte utenriksministermøtet i NATOs hovedkvarter i Brussel i dag. Foto: John Thys/AFP
SISTE SJANSE: Russland har en siste sjanse til å innfri avtalen, gjentok NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg da han oppsummerte utenriksministermøtet i NATOs hovedkvarter i Brussel i dag. Foto: John Thys/AFPVis mer

NATOs utenriksministermøte

Anklager Putin for å fortsette med usannheter

- Russland har en siste sjanse til å holde INF-avtalen, sier Jens Stoltenberg.

BRUSSEL (Dagbladet): Russlands president Vladimir Putin benektet i dag igjen at landet bryter avtalen om forbud mot atomraketter.

Putin truer med å utvikle nye mellomdistanseraketter dersom USA trekker seg fra INF-avtalen. USA mener Russland har brutt avtalen.

- Først ga den amerikanske parten uttrykk for sin hensikt om å trekke seg fra avtalen. Deretter begynte de å lete etter noe som rettferdiggjør det, sa Putin i formiddag til russiske nyhetsbyråer.

- USAs beslutning om å skrote INF-avtalen betyr at Washington har bestemt seg for at USA «må ha disse våpnene». Russlands svar vil være: Vi vil gjøre det samme, sa Putin.

- Har nektet i årevis

NATO-sjef Jens Stoltenberg svarer at det ikke er noe nytt at Putin benekter avtalebrudd.

- Russland har i årevis nektet at de har brutt avtalen. Vi har konfrontert dem med fakta igjen og igjen. De har benektet eksistensen av rakettsystemet, men har til slutt innrømmet at de har det. Nå prøver å fortelle at de ikke har rakettene.

Alle allierte i NATO er enige om at Russland bryter INF-avtalen. Alle er enige om at USA har overholdt den. Rakettene er vanskelige å oppdage, de har atomvåpen er, om mulig, enda farligere enn andre raketter, sa Stoltenberg på sin oppsummerende pressekonferanse i dag.

Bilaterale forsøk

USAs utenriksminister Mike Pompeo sa i går at USA vil gi Russland 60 dager til å etterleve avtalen. Hvis Russland ikke viser vilje til å holde avtalen, vil USA formelt si opp avtalen, som vil være død i løpet av seks måneder.

I tiden som følger vil igjen NATO ta opp saken i NATO-Russland-rådet, som er det forumet NATO har for dialog med Russland. Ifølge Stoltenberg sa flere NATO-land under møtet i går at de vil ta opp saken med Russland bilateralt.

- Russland har nå en siste sjanse til å etterleve avtalen, men vi må forberede oss på en verden uten INF-avtalen, sa Stoltenberg.

- Ikke overrasket

Heller ikke utenriksminister Ine Eriksen Søreide er veldig overrasket over reaksjonen fra Putin i dag.

- Det er jo ikke noe signal som trekker debatten i riktig retning. Men samtidig er jeg ikke veldig overrasket, gitt hvordan retorikken har vært til nå, og gitt de diplomatiske bestrebelsene amerikanerne har holdt på med i fem år, sier Eriksen Søreide.

Det var ikke tegn til innrømmelser i Putins uttalelse i dag.

- Det var heller ikke forventet. Det har vært fem år med diplomatiske forsøk for å få det til. Da Donald Trump sa at USA vil trekke seg ut, skapte det heller ingen innrømmelser eller framgang i noen retning. Men NATO støtter den linjen USA har valgt, sier Eriksen Søreide.

- Vil Norge ta opp saken med Russland bilateralt?

- Det har vi ikke tatt stilling til. Vi får sammen med andre allierte hvordan vi håndterer det, sier Eriksen Søreide.