Anklager regjeringen for overkjøring: - Alvorlig

Høyre-topp Henrik Asheim mener Sps Ola Borten Moe legger et unødig press på Nord Universitet i Nesna-saken. Frp-politiker mener Sp nå driver overkjøring fra kontorer i Oslo.

FÅR KRITIKK: Høyre og Frp sender hard kritikk i retning forskning- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe for håndteringen av Nesna-saken. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
FÅR KRITIKK: Høyre og Frp sender hard kritikk i retning forskning- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe for håndteringen av Nesna-saken. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Publisert

Gjenopprettelsen av lærerutdanningen på Nesna var en av Senterpartiets store, blanke seire i Ap/ Sp-regjeringens Hurdalsplattform. Trygve Slagsvold Vedum lovet selv å gjenreise studiestedet da han besøkte bygda på Helgeland i valgkampen. Allerede dagen før plattformen ble kjent, fikk Dagbladet bekreftet at lærestedet reddes.

Torsdag sendte kunnskapsdepartementet brev til Nord universitet, som har vedtatt å nedlegge studiestedet på Nesna, der de ber dem om å opprettholde arbeidsplassene i bygda framover.

- Utøver press

«I lys av den nye Hurdalsplattformen og regjeringens mål mht. Nesna, ber departementet Nord universitet å vurdere om det kan være hensiktsmessig å gi de ansatte som ønsker det, anledning til å videreføre Nesna som kontorsted fram til 1. august 2023.», heter det i brevet, som er publisert på Nord universitets nettsider.

Nettavisen Khrono omtalte brevet først.

Tidligere forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) mener Borten Moe og kunnskapsdepartementet går for langt i å blande seg i universitetets egne beslutninger. Han reagerer på framferden.

- Det er alvorlig at regjeringen utøver press på Nord universitet på denne måten. Selv om Borten Moe ikke instruerer styret, er det utvilsomt et tydelig styringssignal fra staten som setter styret i en krevende situasjon. Jeg vil minne statsråden om at Stortinget seinest før sommeren i år slo fast at det er styrene ved institusjonene som skal bestemme campusstrukturen, ikke departementet, sier Asheim til Dagbladet.

Den tidligere ministeren mener det vil koste store pengesummer å opprettholde kontorene på Nesna over tid. Han mener Borten Moe prøver å løpe unna disse kostnadene.

- Dersom de skal følge opp signalene i brevet vil det bety en forlengelse av leieavtalen med Statsbygg og at mange faglig ansatte som har fått ny jobb i Bodø nå ikke vil dukke opp der til høsten. Det betyr mindre penger til de andre studentene og studiestedene Nord universitet har ansvaret for.

- Det motsatte av tillit

Frp-politiker Sivert Bjørnstad ledet arbeidet med universitets- og høyskolereformen i Stortinget. Han har tidligere advart mot at regjeringen overkjører utdanningsinstitusjonene. Nå mener han det er nettopp det Borten Moe gjør.

- Det mener jeg er en overstyring fra et departementskontor i Oslo, og som er det motsatt av den «tillitsreformen» i offentlig sektor som Ap og Sp snakket så varmt om i valgkampen. Dette er det motsatte av tillit - det er i praksis ikke lenger styret i Nord som avgjør disse sakene, det er press fra statsråden som råder, sier Bjørnstad til Dagbladet.

NY: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum presenterer Hurdalsplattformen. Vis mer

Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe sier de ikke endelig har avgjort hvordan de skal løse floken rundt Nesna og lærerutdanningen.

- Vi vil nå vurdere nærmere hvordan vi best kan legge til rette for en høyere utdanningsinstitusjon på Nesna, med grunnskole- og barnehagelærerutdanning. Vi vil også utrede om vi kan legge andre studie- og utdanningstilbud der. I tillegg så er målet at Nesna kan bli et senter for desentralisert og distriktsrettet utdanning og forskning, skriver han i en e-post til Dagbladet.

Borten Moe opplyser at de starter prosessen vinteren 2022. Han forklarer brevet til Nord universitet med et ønske om å «ivareta interessene til fagfolkene og studentene som fortsatt er ved Nesna».

Dagbladet har gjentatte ganger forsøkt å få et intervju med forsknings- og høyere utdanningsministeren, men han har avslått forespørslene.

- Skaper forvirring

Styret i Nord universitet vedtok å legge ned lærerutdanningen i Nesna i 2019. Styreleder Øyvind Fylling-Jensen sier de tar anmodningen fra departementet til orientering. Saken blir behandlet i universitetsstyret torsdag.

- Hva synes dere om at regjeringen vil reversere styrets vedtak om å legge ned studiestedet?

- Det er eier som bestemmer. Hvis eier vil noe annet enn det som er vedtatt, så må vi forholde oss til det.

Rektor ved NMBU på Ås, Curt Rice, er kjent som en frittalende mann i norsk høyere utdanning. Tidligere var han rektor på OsloMet. Han sier han respekterer demokratiske avgjørelser.

- At de gjør det de lover er egentlig bra. Men det blir krevende hvis det er nok med et stortingsflertall for å opprette en høyskole. Det skaper forvirring. Hvilken myndighet har vi fått?, spør Rice.

Rice velger likevel å innta en optimistisk holdning.

- Jeg tolker det velvillig som en statsråd som forsøker å kjøpe seg litt tid, konkluderer rektoren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer