Regjeringsstyrkene i Mali, som de siste dagene har gjenerobret flere byer med fransk hjelp, anklages for summariske henrettelser av antatte islamister. Foto: Reuters / NTB scanpix
Regjeringsstyrkene i Mali, som de siste dagene har gjenerobret flere byer med fransk hjelp, anklages for summariske henrettelser av antatte islamister. Foto: Reuters / NTB scanpixVis mer

Anklager regjeringsstyrkene for rene henrettelser

Det slår Human Rights Watch og Amnesty International fast.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De franskstøttede regjeringsstyrkene i Mali har de siste ukene henrettet en rekke fanger, slår Human Rights Watch og Amnesty International fast.

Regjeringsstyrkene i Mali har blant annet gjennomført minst 13 summariske henrettelser av antatte islamist-tilhengere i Sévaré og Konna, går det fram av en rapport fra HRW.

Skjebnen til fem andre menn som ble tatt til fange av regjeringssoldater, er uviss, konstaterer de.

Ifølge Amnesty International har regjeringsstyrkene drept minst 24 menn i det som betegnes som utenomrettslige henrettelser, alle mistenkt for å støtte islamistene.

I full offentlighet - Til tross for at regjeringssoldatene pågrep og henrettet mennene og i full offentlighet og dumpet likene deres i brønner på høylys dag, nekter både hæren og politiet kjennskap til drapene, konstaterer HRW.

- Myndighetene i Mali lukker øynene for disse svært urovekkende forbrytelsene. Regjeringen i Mali bør straks innlede etterforskning av disse overgrepene og stille de skyldige til ansvar, uavhengig av rang, sier Corinne Dufka i HRW.

Øyenvitner har fortalt hvordan soldatene pågrep menn på en busstasjon i garnisonsbyen Sévaré, fordi de ikke kunne framvise identitetspapirer. Dette tok soldatene som bevis for at de kom utenfra og at de derfor var islamister.

Dumpet i brønner Mennene ble ifølge øyenvitner kjørt ut på et jorde og skutt og drept. Deretter ble likene dumpet i fire brønner. Flere av soldatene som deltok skal ha vært beruset.

Andre menn i området ble også drept, noen av dem etter å ha blitt hentet om natten og ført bakbundet bort av regjeringssoldatene.

Innbyggerne i området er livredde for å fortelle om regjeringsstyrkenes overgrep, av frykt for hevnaksjoner.

- Mange maliere er påført mye lidelse av væpnede islamistgrupper. De bør slippe å leve i frykt for sin egen hær, sier Dufka.

Drepte sårede Militante islamister i Nord-Mali har også gjennomført summariske henrettelser de siste ukene, slår Human Rights Watch fast.

Minst sju regjeringssoldater ble skutt og drept i Konna, fem av dem var såret i kampene. Likene ble begravd, forteller øyenvitner.

Innbyggere i området forteller også at barn helt ned i elleveårsalderen har kjempet på islamistenes side. Minst tre barn er drept i kamper med regjeringssoldater.

- Jeg kan ikke glemme likene av de tre barna. Et av dem var bare elleve år gammelt, de andre ikke mer enn 14, forteller en lokal lærer i området.

Fransk intervensjon Frankrike sendte styrker til Mali 14. januar, og har sammen med regjeringshæren i landet siden gjenerobret flere byer som var under kontroll av militante islamister.

26. januar ble byen Gao gjenerobret, og to dager senere rykket de franske soldatene og regjeringsstyrker også inn i Timbuktu.

30. januar ble også Kidal gjenerobret, og regjeringsstyrkene kontrollerer og franskmennene kontrollerer dermed alle større byer i Nord-Mali. (©NTB)