Anklager Rune G for å ta en Adolf

Den samiske filmregissøren Nils Gaup sammenlikner Rune Gerhardsen med Adolf Hitler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vedtaket i Oslo bystyre om at ingen samiske flagg skal heises ved offentlige bygninger i Oslo 17. mai, vekker voldsomme reaksjoner.

I går ettermiddag utbasunerte filmregissør Nils Gaup sin harme i NRK.

Gaup reagerer spesielt på Ap-politiker Rune Gerhardsens uttalelse om at vi «ikke er ett folk med to flagg, men ett folk med ett flagg».

-  Uttrykket minner meg om partikongressen i Tyskland i 1933, da Adolf Hitler nedla forbud mot å ha andre farger og flagg enn Hitlers egne. Det er ekstra ubehagelig at dette kommer fra en Ap-politiker. Jeg trodde han sto for et inkluderende samfunn, sier Gaup til Dagbladet.

Nasjonal-sjåvinisme

Flaggforbudet innebærer at det samiske flagget er uønsket på kommunens flaggstenger, i barnetoget, i folketoget og ved alle offisielle arrangementer på nasjonaldagen. Oslo kommune har også direkte oppfordret skolene og barna til å bruke norske flagg i barnetoget.

Gaup får assosiasjoner til den tunge nasjonalismen.

-  Norge bør være et mer inkluderende samfunn enn som så, og ikke tvinge folk inn i konformitet. Folk bør få gå kledd og feire med det flagget som de selv ønsker, mener Gaup.

Grunnloven

Den samiske Ap-politikeren Jørn Are Gaski, som er leder av Sametingets kontroll- og konstitusjonskomité, er også dypt skuffet over sin partifelle.

-  Den type nasjonalsjåvinisme, historieforfalskning og usynliggjøring av samene som Gerhardsen gjør seg til talsmann for, er dypt skuffende. Norge er grunnlagt på territoriet til to folkeslag, samer og nordmenn. Dette har Stortinget erkjent blant annet gjennom opprettelsen av Sametinget og Grunnlovens paragraf 110, sier Gaski.

-  Intolerant hovedstad

Gaski mener flaggforbudet er en skam, og krever nå at Stortinget heiser sameflagget.

-  Oslo er en intolerant hovedstad som mangler kulturell selvtillit. Når Oslo ikke vil flagge for sine samer, da ber jeg Stortinget og regjeringen om å heise sameflagget på 17. mai og flagge for alle landets samer, sier Gaski.

Provoserende

Professor Ole Henrik Magga ved samisk høyskole:

-  Et uklokt og provoserende vedtak. Resultatet blir forhåpentligvis at det blir flere samiske flagg enn noensinne i Oslo på nasjonaldagen, sier han.

Dagbladet prøvde flere ganger å få tilsvar fra Rune Gerhardsen i går, men lyktes ikke.

TAR REGI: Nils Gaup ønsker at det samiske flagget skal vaie i Oslo 17. mai.
TAUS: Rune Gerhardsen.