Politisk skandale i Sør-Korea:

Anklager sektlederdatteren for å være presidentens dukkemester. Nå ruller det politiske hoder i Sør-Korea

President og diktatordatter Park Geun-hye anklages for å ha latt sin rike forretningsvenn utøve stor makt over hennes og regjeringens beslutninger.

DUKKEMESTER: Den rike forretningskvinnen Choi Soon-sil blir anklaget for å være Sør-Koreas president Park Geun-hyes dukkemester. Choi skal ha hatt stor innflytelse på politiske avgjørelser i landet, ifølge anklagene. FOTO: AFP Photo / NTB Scanpix
DUKKEMESTER: Den rike forretningskvinnen Choi Soon-sil blir anklaget for å være Sør-Koreas president Park Geun-hyes dukkemester. Choi skal ha hatt stor innflytelse på politiske avgjørelser i landet, ifølge anklagene. FOTO: AFP Photo / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dukkemesteren. Slik framstilles den rike forretningskvinnen Choi Soon-sil i Sør-Korea nå etter en massiv politisk skandale.

Choi, en nær familievenn av landets president Park Geun-hye, anklages nemlig for å ha utøvd upassende stor makt over landets politiske avgjørelser.

Det har ført titusenvis av sørkoreanere ut i gatene for å demonstrere mot Choi som nå blir sammenlignet med Rasputin - den russiske mystikeren som skal ha hatt innflytelse over tsar Nikolais familie.

Sektlederdatteren og diktatordatteren

Sør-Koreas president Park, er datter av den tidligere diktatoren Park Chung-hee. Med militærmakt tok han over styringen av Sør-Korea i 1961, og var diktator til sin død i 1979 da han ble skutt og drept.

PRESIDENT: Sør-Koreas president Park Geun-hye. Foto: EPA / NTB Scanpix
PRESIDENT: Sør-Koreas president Park Geun-hye. Foto: EPA / NTB Scanpix Vis mer

Den rike forretningskvinnen Choi, er datter av av den beryktede sektlederen Choi Tae-min. De nære båndene mellom Park og Choi-familien har gått i arv, ifølge The Guardian.

Choi har lenge vært ansett som en av presidentens nærmeste støttespillere. Det var også hennes far, sektlederen, fram til hans død.

Sektlederen Choi Tae-min og diktatordatteren Park Geun-hye ble kjent etter at moren til Park ble skutt og drept av en nordkoreansk spion. Nordkoreaneren forsøkte egentlig å drepe hennes far, diktatoren.

Sektlederen hevdet overfor Park at moren hennes hadde åpenbart seg for ham i en drøm, og bedt ham om å hjelpe Park.

Støtten har kanskje vært mer aktiv enn politisk passende.

Skal ha gitt Choi graderte dokumenter

Sørkoreanske medier anklager diktatordatteren og president Park for å ha gitt Choi tilgang til graderte og hemmelighetsstemplede dokumenter, for å ha gått gjennom og godkjent Parks taler og påvirket blant annet Sør-Koreas utenriks- og forsvarspolitikk,

I VARETEKT: Choi Soon-sil sitter nå i varetekt. Foto: EPA / NTB Scanpix
I VARETEKT: Choi Soon-sil sitter nå i varetekt. Foto: EPA / NTB Scanpix Vis mer

Grunnlaget for anklagene mot Park, stammer fra en datamaskin tilhørende Choi. Der ble det ble funnet utkast til taler og ferdige taler Park skal ha holdt.

Park har selv erkjent at Choi har gått gjennom taleutkast, men har nektet for at Chois upassende maktutøvelse skal ha involvert mer enn det. Samtidig som erkjennelsen om talene kom, beklaget hun seg.

Nå ruller det hoder i Sør-Korea, men ikke de hodene demonstrantene krever.

Sparket statsministeren

I natt norsk tid ble det klart at Park har sparket landets statsminister som følge av skandalen, ifølge CNN.

Hun utnevnte samtidig tre nye ministere.

Fra før har flere av presidentens rådgivere sagt opp, fire av dem svært høytstående, ifølge CNN.

Samtidig sitter Choi, den rike forretningskvinnen i sentrum for den politiske skandalen, i varetekt. Hun har selv sagt at hun «fortjener å dø», ifølge The Guardian.

Samtidig ber hun om nåde.

Returnerte til Sør-Korea

Da saken ble kjent i Sør-Korea, befant Choi seg i Tyskland. Hun returnerte til Sør-Korea etter et folkekrav om at hun skulle stilles til ansvar for skandalen.

Sør-Korea har bare vært et demokrati siden 1987, da faren til den nåværende presidenten, Park Chung-hee innførte i sin regjeringstid en politikk der økonomisk vekst var førsteprioritet.

Fram til 1990-tallet hadde Sør-Korea verdens raskeste økonomiske vekst, ifølge SNL.

Denne veksten ble gjort mulig fordi diktatoren Park investerte i store selskaper som Samsung og Hyundai, og satte konkrete krav til eksport.

Én av grunnene til at folket i Sør-Korea er så opprørte nå, er at dette langt på vei beviser at de store konglomeratene i landet utøver politisk makt nærmest i samråd med de folkevalgte, skriver The Wall Street Journal.

UTE AV KONTROLL: Mannen og gravemaskinen gikk amok i Sør-Korea 1. november, mot en bygning for påtalemyndighetene. Så kom politiet. Video: NTB Scanpix / Reuters Vis mer