Anklager stefar Ortega for incest

MANAGUA (AP/Dagbladet): Daniel Ortegas stedatter har offentlig anklagd den tidligere presidenten i Nicaragua for sexovergrep fra hun var 11 år gammel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et åpent brev fra den nå 30 år gamle Zoilamerica har sendt sjokkbølger gjennom landet der hennes stefar fortsatt er en nasjonalhelt.

Stedatteren sier hun har kjempet i mange år for å komme over de psykiske skadene Ortega påførte henne, og hun kunngjorde natt til i går, norsk tid, at hun ikke lenger vil bære Ortegas navn. Tidligere president Ortega innkalte like etter til en pressekonferanse der han tydelig beveget med tårevåte øyne sa at anklagene hadde påført han stor smerte. Ortegas kone, og mor til Zoilaemerica, Rosario Murillo, sto ved sin manns side og sa at anklagene var falske og at de ville behandle dem som et familieanliggende.

Oppstyr

Zoilamerica Ortegas anklager mot den internasjonalt kjente Sandinist-lederen skapte umiddelbart oppstyr, og folk ringte ned radiostasjonen som først offentliggjorde stedatterens brev.

I brevet skriver den 30 år gamle stedatteren at hun gjentatte ganger ble misbrukt av mannen som skulle være hennes far, og at han misbrukte sin posisjon og påførte henne frykt og usikkerhet som fulgte henne gjennom barndommen og utviklingen til voksen.

- Det var vanskelig å komme over alle disse åra med overgrep, utpressing og trusler som fulgte med overgrepene, skriver hun.

Autentisk brev

Hun vil ikke kommentere sitt eget brev, men fastholder i en kommentar at det er autentisk.

Daniel Ortega selv sa lite på pressekonferansen i Managua. Han hadde ikke kommet til makten da Zoilamerica var 11 år, men ledet Sandinistene i gjentatte angrep mot Nicaragua fra Costa Rica. Sandinistene kom til makten i 1979 etter å ha gjort ende på Somoza-familiens mangeårige diktatur.