Anklager Trumps tiltalte valg­kamp­sjef for forsøk på vitnepåvirkning

Paul Manafort, Trumps tidligere kampanjesjef, ble tiltalt etter granskningen av den påståtte russiske innblandingen i valget.

TILTALT: Paul Manafort (til høyre i bildet), tidligere valgkampsjef for Donald Trump, sitter for tiden i husarrest. Han er tiltalt for en rekke lovbrudd. Nå anklages han også for vitnepåvirkning. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix
TILTALT: Paul Manafort (til høyre i bildet), tidligere valgkampsjef for Donald Trump, sitter for tiden i husarrest. Han er tiltalt for en rekke lovbrudd. Nå anklages han også for vitnepåvirkning. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Paul Manafort, Donald Trumps valgkampsjef, anklages nå for å ha forsøkt å påvirke vitner i saken mot ham.

Det går fram av rettsdokumenter sendt inn av spesieletterforsker Robert Mueller, melder amerikanske medier, deriblant Reuters.

Etterforsker Russland-påvirkning

Robert Mueller ble i fjor utnevnt til såkalt spesialetterforsker av det amerikanske justisdepartementet. Han fikk i oppgave å etterforske den påståtte russiske innblandingen i det amerikanske valget.

Som et resultat av denne etterforskningen, som fremdeles pågår, ble Donald Trumps tidligere valgkampsjef tiltalt.

Manafort er blant annet tiltalt for hvitvasking av penger, skattesnusk og for ikke å ha registrert seg som en såkalt utenlandsk agent, mens han jobbet for fremmede makter.

Han er ikke tiltalt for noen aktiviteter under hans tid som valgkampsjef, og har erklært seg ikke skyldig i tiltalepunktene mot ham.

I husarrest

Nå sitter Manafort hjemme i pålagt husarrest, og det var hjemme at Manafort skal ha forsøkt å ta kontakt med to potensielle vitner i saken mot ham, ifølge rettsdokumentene.

Mueller ber nå domstolen om å arrangere en høring, hvor temaet er nettopp Manaforts husarrest.

Et utfall i en slik høring kan bli at Manafort blir varetektsfengslet hvor han ikke har tilgang til internett eller telefon, skriver Reuters.

Manafort skal ifølge FBI ha forsøkt å ringe, sende tekstmeldinger og sende krypterte meldinger til to personer i selskapet The Hapsburg Group. Dette skal ha skjedd i februar, ifølge rettsdokumentene.

Manafort var tidligere ansatt i selskapet, og jobbet da som lobbyist på vegne av Ukraina.

FBI skal sitte på dokumenter og uttalelser fra de to personene i selskapet, såvel som telefonlogger, som skal vise at Manafort har forsøkt å ta kontakt med personene, heter det videre i rettsdokumentet.

«Heksejakt»

Nattas anklager er en dramatisk vending i saken mot Manafort og således også spesialetterforsker Robert Muellers granskning.

Donald Trump har selv gjentatte ganger stemplet Muellers etterforskning som en «heksejakt», deriblant etter at det ble kjent at Manafort ble tiltalt av Mueller.

Manafort var på ingen måte en fersking i det amerikanske politiske landskapet da han ble Trumps valgkampsjef. Tidligere har Manafort vært rådgiver for presidentvalgkampene til Gerald Ford, Ronald Reagan, George H. W. Bush, George W. Bush og John McCain.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer