DREPT: Den tsjetsjenske journalisten og aktivisten Natalia Estemirova ble kidnappet og i går funnet drept.
DREPT: Den tsjetsjenske journalisten og aktivisten Natalia Estemirova ble kidnappet og i går funnet drept.Vis mer

Anklager Tsjetsjenias president for drap

Organisasjonen til den drepte menneskerettsaktivisten Natalja Estemirova mener Ramzan Kadyrov sto bak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Organisasjonen til den drepte menneskerettsaktivisten Natalja Estemirova mener Tsjetsjenias president Ramzan Kadyrov sto bak drapet.


- Ramzan hadde tidligere truet Natalja. Han fornærmet henne og så henne som sin personlige fiende, sier Oleg Orlov, leder for menneskerettsgruppen Memorial.


Ifølge kolleger ble Natalja Estemirova tvunget inn i en bil av fire menn i Groznyj, hovedstaden i den russiske republikken Tsjetsjenia. Bortføringen skjedde onsdag morgen, og menneskerettsaktivisten ble funnet drept i naborepublikken Ingusjetia senere samme dag.


- Grusomme kriminelle

Kadyrov selv beskriver drapsmennene som «grusomme kriminelle», og ifølge nyhetsbyrået Interfax ber han om at de må pågripes og straffes. Lederen for Memorial er likevel ikke i tvil om at presidenten er ansvarlig for ugjerningen.


- Jeg er sikker på hvem som er skyldig i drapet på Natalja. Hans navn er Ramzan Kadyrov, skriver Orlov i en uttalelse på Memorials nettsted.


Også den kjente menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch mener det er mye som tyder på at tsjetsjenske myndigheter sørget for at Estemirova ble drept.


- Hun dokumenterte noen åpenbare menneskerettighetsbrudd som Tsjetsjenias sikkerhetsstyrker sto bak. Det er sterke grunner til å anta at tsjetsjenske myndigheter står bak drapet, sier Tanja Loksjina, etterforsker for Human Rights Watch i Russland.


USA reagerer

Natalja Estemirova var både menneskerettsaktivist og journalist. Hun jobbet både for Memorial og gruppen RAWinWar, en forkortelse for Reach All Women in War.


Myndighetene i USA ga onsdag uttrykk for dyp bekymring som følge av drapet på Estemirova.


- Vi ber den russiske regjeringen om å stille til ansvar dem som er ansvarlige for denne grove forbrytelsen, heter det i den uttalelse fra Det hvite hus.


(NTB)