Anklager USA for å spionere

Spenningen øker mellom USA og Nord-Korea. Kim Yo-jong, søsteren til Nord Koreas diktator, hevder at på mandag kveld fløy et amerikansk spionfly inn nordkoreansk luftrom. USA og Sør-Korea avviser anklagen.

MEKTIG: I tillegg til å være søsteren til lederen av landet, er Kim Yo-jong en høystående utenrikspolitiker. Foto: Jorge Silva/Pool Photo via AP, File/NTB
MEKTIG: I tillegg til å være søsteren til lederen av landet, er Kim Yo-jong en høystående utenrikspolitiker. Foto: Jorge Silva/Pool Photo via AP, File/NTB Vis mer
Publisert

Kim Yo-jong, søsteren til landets diktator Kim Jong-un, hevder at nordkoreanske krigsfly jaget vekk et amerikansk spionfly som fløy over nærliggende farvann mandag. Videre advarer hun om «sjokkerende» konsekvenser hvis USA fortsetter rekognoseringer der.

USA og Sør-Korea avviser hendelsen, og oppfordrer landet til å avstå fra handlinger og retorikk som øker spenningsnivået.

Flere internasjonale medier har omtalt saken, blant annet The Guardian.

Ukrenkelig luftrom

Tidligere samme dag anklaget Nord Koreas forsvarsdepartement USA for å fly et rekognoseringsfly, gjentatte ganger, i deres «ukrenkelig luftrom». Da advarte de om at flyet kunne bli skutt ned.

Forsvarsdepartementets uttalelse antyder at Nord Koreas luftrom er blitt invadert, mens Kim Yo-jung på sin side anklager USA for å utføre overvåkning, fra luften, i landets økonomiske sone.

En økonomisk sone omfatter havområdet utenfor et lands sjøterritorium, med en utstrekning ut til 200 nautiske mil, målt fra grunnlinjene, ifølge SNL.

Nekter

Pentagons pressesekretær, Sabrina Singh, omtaler søsterens uttalelse som «rene beskyldninger».

- USA vil, som vanlig, fortsette med sine forpliktelser om trygg og ansvarlig flyging. Vi opererer der internasjonal lov tillater det sammen med våre allierte og samarbeidspartnere, sier pressesekretæren.

Den militære sjefsnemda i Sør-Korea nekter for at USA har flydd inn i nordkoreansk territorium. Ifølge talsperson Lee Sung-joon skal USA ha gjennomført vanlig rekognoseringsaktivitet, koordinert med sørkoreansk militæret.

Tirsdag kom Kim Yo-jong med en ny uttalelse hvor hun advarte om at USAs rekognoseringsaktiviteter krenker Nord Koreas suverenitet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer