Anklager USA for løgn

Irak ødela på begynnelsen av 1990-tallet alle sine kjemiske og biologiske våpen. Det hevdet Saddam Husseins svigersønn Hussein Kamal overfor amerikansk og britisk etterretning i 1995. Amerikanerne underslo informasjonen, og har brukt avhørene av Kamal som bevis for at våpnene fortsatt finnes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

General Hussein Kamal ledet selv Iraks hemmelige våpenprogram i ti år før han hoppet av og gikk med på å fortelle alt han visste til FN og vestlig etterretning.

Opplysningene han la på bordet ble ansett for å være gull verdt, og har siden dannet mye av grunnlaget for USAs påstander om Iraks masseødeleggelsesvåpen.

At det fra flere hold ble stilt spørsmål ved Hussein Kamals troverdighet ble nærmest avfeid i Det hvite hus, som mener generalens opplysninger understreker det meningsløse med flere våpeninspeksjoner i Irak.

Underslo opplysninger

Både president George W. Bush og utenriksminister Powell har hevdet at det var gjennom Kamals avhopp at FNs våpeninspektører først fikk kjennskap til Iraks program for utvikling av kjemiske og biologiske våpen.

At Kamal i avhørene samtidig opplyste at Irak alt på 1980-tallet hadde stanset produksjonen av VX-gass, og ødela sine lagre av kjemiske og biologiske våpen før FNs inspektører ankom landet, kommer først nå for en dag.

Newsweek har fått tilgang til protokollen fra avhørene av Kamal Hussein i Jordan i august 1995, der han angivelig la kortene på bordet for FNs våpeninspektører samt representanter for amerikansk og britisk etterretning.

Protokollen viser hvordan både FN og USA underslo opplysningene fra Kamal om våpnene som var ødelagt, og valgte å presentere ham som sannhetsvitne på hvilke våpen Saddam Hussein faktisk hadde utviklet.

Anklages for bløff

Kamal la aldri skjul på at han håpet å etterfølge Saddam Hussein som irakisk leder, men returnerte til Bagdad etter seks måneder i eksil da han innså at han ikke kunne regne med USAs støtte. I hjemlandet ble han straks drept.

Under avhørene i Jordan fortale Kamal også hvordan tolken til den daværende lederen for FNs våpeninspektører, svensken Rolf Ekeus, var irakisk agent.

Ekeus er blant dem som i ettertid har gått hardt ut mot Kamal og anklaget ham for å ha bløffet.

- Man må være ganske enfoldig om man tror at våpnene ble ødelagt i 1991, sier Ekeus til nyhetsbyrået TT.

- Kamal avslørte ingen våpen. Han repeterte som en papegøye den irakiske linjen om at våpnene ble ødelagt i 1991. Kamal var ingen fiende av regimet. Han hadde ambisjoner om å reise tilbake og spille en større rolle, sier Ekeus.

NTB

TOK AVHØRET TIL INNTEKT FOR USAS SAK: Colin Powell anklages for å ha lagt deler av informasjonen Hussein Kamal ga til grunn for USAs bevismateriale mot Irak. Informasjonen er brukt feil, og utelater viktige opplysninger, skriver Newsweek.
DREPT DA HAN RETURNERTE: Regimet i Bagdad tok Hussein Kamal av dage da han returnerte til Irak.