Sergej Lavrov:

Anklager USA for løgn

Utenriksministeren hevder at USA aldri har tatt initiativ til en seriøs dialog med Russland. Samtidig annonserte han at Russland er åpne for både fredssamtaler og et møte mellom Putin og Biden i nær fremtid.

MØTTES FØR KRIGEN: USAs president Joe Biden og Vladimir Putin møttes i Sveits i 2021. Foto: Reuters
MØTTES FØR KRIGEN: USAs president Joe Biden og Vladimir Putin møttes i Sveits i 2021. Foto: Reuters Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Under en tale på statlig TV tirsdag formiddag hevdet den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov at USA de facto har vært og er involvert i krigen i Ukraina.

Det skriver Reuters. Også det russiske nyhetsbyrået RIA har omtalt de samme uttalelsene.

- USA sier de er åpne for forhandlinger med Russland, men dette er en løgn. Det har ikke vært noen faktiske tilbud om en seriøs dialog, sier utenriksministeren ifølge nyhetsbyrået.

STØRRE RISIKO: Dagbladet utenrikskommentator Morten Strand diskuterer bombeangrepet mot Kyiv mandag 10. oktober. Programleder: Håvard T-L Knutsen Vis mer

Videre hevdet Lavrov at Russland er åpne for fredssamtaler.

Han sa også at dersom USA foreslår et treff mellom Putin og Biden på G20-møte, skal Russland vurdere det.

G20 er et møte for verdens 20 rikeste land. Neste møte for G20-lederne er på den indonesiske øya Bali den 15. november.

- Vi er villige til å lytte til alle forslag, men vi kan ikke på forhånd si hva en slik prosess vil kunne lede til, sa Lavrov.

- Vil bli tvunget

Bare noen timer før Lavrovs uttalelser tirsdag advarte viseutenriksminister Sergei Ryabkov ute USA og Vesten om en «ukontrollert eskalering av krigen», ifølge RIA.

Det er langt fra første gang russerne kommer med slike advarseler.

I likhet med sin sjef, Lavrov, pekte Ryabkov på USA og Europas økende involvering i krigen i Ukraina. Han påsto at dette vil kunne tvinge Russland til å handle.

- Russland vil bli tvunget til å ta tilstrekkelig mottiltak, inkludert tiltak av assymetrisk natur, sa viseutenriksministeren.

- Vi advarer og håper at de forstår faren ved en ukontrollert eskalering i Washington og i de andre vestlige hovedstadene.

Utnevnte fryktet general

8. oktober ble det kjent at det russiske forsvarsdepartementet har utpekt generalen Sergej Surovikin som som øverstkommanderende for alle russiske styrker i Ukraina.

Les Dagbladets kommentar om utnevnelsen av Surovikin:

I den daglige rapporten fra den britiske etterretningstjenesten tirsdag, skriver de at forfremmelsen til Surovikin tyder på at det er krefter i det russiske sikkerhetsmiljøet som ønsker større fremgang på slagmarken i Ukraina.

- Han vil imidlertid sannsynligvis måtte konkurrere med et stadig mer fraksjonerte russisk forsvarsdepartementet, som har få ressuser for å nå de politiske målene som er satt for Ukraina, heter det videre i rapporten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer