Anklages: - Største faren for Norge

I en opphetet Twitter-tråd raser Sandnes' varaordfører (Frp) mot Rødt-politiker Mímir Kristjánsson, og betegner partiet Rødt som «den største faren for oss i Norge».

HARDT UT: Rødt-politiker Mímir Kristjánsson får hard kritikk av Sandnes' varaordfører Pål Morten Borgli (Frp). Foto: Berit Roald / NTB
HARDT UT: Rødt-politiker Mímir Kristjánsson får hard kritikk av Sandnes' varaordfører Pål Morten Borgli (Frp). Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- I norsk politikk anerkjenner vi hverandre som verdige demokratiske motstandere, men det gjør tydeligvis ikke han. Når han stempler oss på den måten, er vi i Borglis øyne tydeligvis den største faren mot Norges sikkerhet, sier Rødt-politiker Mímir Kristjánsson til Dagbladet.

tiårsmarkeringen for 22. juli-terroren utartet en diskusjon på Twitter, etter at Kristjánsson uttalte at statsminister Erna Solberg (H) burde «holdt seg for god for å avvise at Høyre og høyresida har et spesielt ansvar for å bekjempe høyreekstremisme».

- Største faren for oss

Det reagerte Sandnes' varaordfører Pål Morten Borgli (Frp) på, og i en Twitter-melding gikk han hardt ut mot Kristjánsson og Rødt.

«Nå må dere kutte ut. En eneste person har ansvar for ugjerningen for 10 år siden. Største faren for oss i Norge nå er dere kommunister som vil ta fra oss alt av frihet og trygghet», skreiv Borgli i tråden.

Overfor Dagbladet utdyper han:

- Jeg har aldri sagt at de truer norsk sikkerhet. Jeg har sagt at de er den største faren for min frihet og trygghet for meg og min eiendom. De skal styre det meste i våre liv - kommunismen er sånn. Jeg har veid ordene mine nøye, slår Borgli fast.

Utspillet faller ikke i god jord hos Kristjánsson:

- Det er veldig trist. Styrken i det norske demokratiet er at vi kan ha en høflig politisk debatt, men det gjelder tydeligvis ikke i dette tilfellet, sier han.

Rødt-politikeren sier videre at han opplever at høyresida av politikken, og spesielt Fremskrittspartiet (Frp), ofte reagerer kraftig på kritikk av dem og deres politikk.

- De kan ikke være så hårsåre for kritikk av deres politiske standpunkt, sier han.

VARA: Sandnes' varaordfører Pål Morten Borgli. Foto: Lise Åserud / NTB
VARA: Sandnes' varaordfører Pål Morten Borgli. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

- Har veid ordene

Ekstrem islamisme og høyreekstremisme har i flere år utgjort de største terrortruslene mot Norge, ifølge PSTs trusselvurdering.

Overfor Dagbladet sier Borgli at han ikke mener at partiet Rødt truer Norges sikkerhet - men at partiet er den største faren for enkeltborgernes frihet.

- Det er Mimir Kristjánsson som veier mine ord feil. Jeg tar et oppgjør med kommunismen. Jeg er ikke på høyresiden, jeg representerer et fornuftig folkeparti og har alltid hatt frihet, demokrati og enkeltmennesket i fokus, sier Borgli.

Han legger til:

- Jeg synes det var dumt i går at statsministeren blir rakket ned på av Mimir Kristjansson. Statsministeren og mange i sosialdemokratiet som ble rammet, gjorde en fantastisk jobb i går.

- Hvorfor reagerte du så sterkt?

- Fordi alle jeg kjenner og vet om har tatt avstand fra vold, terror og det som skjedde for ti år siden. Det er ingen som har forsvart noe av det.

- Men har dere gjort nok?

- Ja, det er nulltoleranse hos oss. Jeg representerer et parti som har gått ut av regjeringen fordi vi har tatt terror på alvor. Jeg synes bare at vi må tenke på dem som blir rammet, og ikke gi terroristene mer oppmerksomhet.

- Ikke forenlig

Mímir Kristjánsson sier til Dagbladet at han ikke tror Borgli mener det han har sagt bokstavelig, men at han burde voktet ordene sine bedre.

- Gjennom meldingen hans er det opplagt å tenke at Rødt vil frata folk friheten. Borgli tenker garantert ikke det, men det kan være noen der ute som tolker meldingen bokstavelig. Da må man ikke komme med slike beskyldninger, sier Kristjánsson.

HØYLYTT: Per Sandberg settes ut av snorkingen til «Farmen»-kameraten Mímir Kristjánsson. Video TV 2 Sumo Vis mer

Borgli står for det han skriver i meldingen, forteller han.

- Jeg står for det jeg mener, og jeg skal bekjempe denne kommunismen som de står for. Det er verdier jeg mener ikke er forenlige med mitt standpunkt, sier Borgli.

- Hva legger du i at det er den største faren for oss i Norge?

- Det er den største faren for meg, jeg elsker livet, å være meg selv, og å være annerledes. Verdiene mine er helt motsatt av marxismen og kommunismen som Rødt står for. Jeg har aldri nevnt ordene «trussel» eller «fare for sikkerheten», sier han.

- Kristjánsson sier du må være forsiktig med å si at Rødt vil frata folk deres frihet?

- Da må de endre politikk, fordi den tilsier alt annet enn frihet, egne valg og ytringer. Folk blir kneblet og tvunget inn i det ene og andre i disse kommunistiske regimene. Hvis de kan vise at noen av disse regimene er bygd på demokrati, så må de gjerne vise dette, sier Borgli.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer