Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Anklages for å ha krenket Nato-luftrom på vei til Trump-møte

I 50 sekunder var Vladimir Putins fly inne i estisk, og dermed Natos, luftrom uten tillatelse, ifølge myndighetene i Estland.

TOPPMØTE: Estlands myndigheter anklager Russland og Vladimir Putin for å ha krenket deres luftrom da den russiske presidenten var på vei til Helsingfors for å møte Donald Trump. Foto: Reuters / NTB Scanpix
TOPPMØTE: Estlands myndigheter anklager Russland og Vladimir Putin for å ha krenket deres luftrom da den russiske presidenten var på vei til Helsingfors for å møte Donald Trump. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russlands president Vladimir Putin kom for seint til mandagens toppmøte med Donald Trump. I en time måte USAs president vente på sin russiske motpart, som dro rett til møtelokalet etter å ha landet i den finske hovedstaden Helsingfors.

Trump skal ifølge ha rapporter ha blitt provosert over Putins forsinkelse, som mange spekulerte var med vilje.

På vei til Helsingfors klarte den russiske presidenten også å hisse på seg myndighetene i Estland.

FINLAND: USAs president Donald Trump og Russlands president Vladimir Putin møter pressen før deres møte i Helsinki, Finland. Video: CNN Vis mer

50 sekunder

Estiske myndigheter anklager nå Vladimir Putin og Russland for å ha krenket deres luftrom da han var på vei til Helsingfors, melder New York Times.

Estland, som er medlem av Nato, framhever at Putin, ved å krenke deres luftrom, også krenket Natos luftrom. Putins fly hadde ikke tillatelse til å gå inn i Estlands luftrom, skriver New York Times.

Avisa melder at den russiske presidentens fly var inne i estisk luftrom i 50 sekunder, helt på grensen mot fritt luftrom over Østersjøen.

På omtrent samme sted har russiske jagerfly flere ganger de siste åra krenket Estlands luftrom, skriver New York Times.

Avisa har ikke klart å en kommentar fra russiske myndigheter.

Pepper etter møte

Mandagens toppmøte mellom Donald Trump og Vladimir Putin var det første toppmøtet mellom de to statslederne. De har tidligere bare møttes på sidelinjene under andre internasjonale møter.

Toppmøtet begynte med et kort pressemøte, før de to presidentene hadde et om lag to timer langt møte alene. Deretter møttes de to delegasjonene til et lunsjmøte.

Etter møtet fikk Donald Trump krass kritikk fra både politiske allierte og motstandere. Dette etter flere uttalelser under pressekonferansen i etterkant av møtet.

Trump sa under pressekonferansen at han ikke hadde noen grunn til å tro at russerne var ansvarlig for innblandingen i det amerikanske valget i 2016.

Denne uttalelsen går på tvers av hva hans egen regjering og statsapparat sier.

USAs samlede etterretningsvesen mener nemlig at Russland skal ha blandet seg inn i valget.

Kritikken Trump fikk for uttalelsen var så krass, at han var nødt til å snu i går. Da forklarte Trump sine egne uttalelser med at han sa et ord feil.