ANKLAGES: Brett Kavanaugh er Donald Trumps kandidat til å bli ny høyesterettsdommer i USA. Foto: REX/SHUTTERSTOCK
ANKLAGES: Brett Kavanaugh er Donald Trumps kandidat til å bli ny høyesterettsdommer i USA. Foto: REX/SHUTTERSTOCKVis mer

Involvert i barslagsmål i 1985

Anklages for å lyve om drikking

Donald Trumps høyesterettskandidat, Brett Kavanaugh, anklages for ikke å ha snakket sant da han møtte til senatshøring om seksuelle overgrep i forrige uke.

NEW YORK (Dagbladet): - Jeg liker øl, innrømmet Kavanaugh under høringen.

Samtidig var han svært nøye med å understreke at han aldri hadde drukket så mye at han ikke husket det som hadde skjedd.

Uttalelsene kom i en svært følelsesladd senatshøring hvor også Christine Blasey Ford anklaget ham for seksuelle overgrep under en fest i 1982. Hun er en av tre kvinner som anklager ham for overgrep.

Denne uka har FBI fått lov til å etterforske saken, men de må være ferdig innen fredag. Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, har også gjort det klart at de skal holde en avstemning om Kavanaugh denne uka. Dersom flertallet støtter ham, blir han utnevnt til høyesterettsdommer på livstid.

Anklager fra studievenner

Men Kavanaugh er i hardt vær, og nå har Det hvite hus gjort det klart at FBI får lov til å avhøre hvem de vil så lenge vitnene er relevante for saken, skriver NTB.

Tre kvinner har anklaget ham for seksuelle overgrep. I tillegg hevder tidligere klassekamerater at han løy om eget alkoholkonsum da han svarte under ed i senatshøringen. Nå har også en politirapport fra et barslagsmål i 1985 sett dagens lys.

Hans tidligere studiekamerat på eliteuniversitetet Yale, Chad Ludington, leste mandag opp en uttalelse hvor han anklaget Kavanaugh for å være uærlig.

- Brett drakk ofte, og han drakk mye. Når Brett ble full, var han ofte truende og aggressiv. En av de siste gangene jeg sosialiserte med Brett med vilje, var jeg vitne til at han svarte på en semi-fiendtlig kommentar ikke med å forsøke å roe ned situasjonen, men ved å kaste øl i ansiktet på mannen og starte en slåsskamp som endte med at en felles venn havnet i fengsel, sa Ludington, ifølge CNN.

Han la også til at:

- Det var definitivt mange ganger Kavanaugh ikke kunne huske hva som hadde skjedd.

Han har opplyser at han har vært i kontakt med FBI om sine erfaringer.

OPPRØRT: Brett Kavanaugh brøt sammen under høringen i Senatet, en høring hvor han måtte svare på overgrepsanklager framsatt av psykologiprofessor Christine Blasey Ford. Video: CNN Vis mer

- Aggressiv og fiendtlig

Andre studievenner beskriver liknende situasjoner.

- Jeg har kjent Brett siden vi begynte på collegge. Han var alltdig en av gutta som drakk øl. Og jeg drakk øl med ham. Jeg liker øl. Det er ikke noe problem å drikke øl på college. Problemet er å lyve om det, sier Lis Swisher til CNN.

- Han drakk mye. Han var en festløve . Han deltok i drikkeleker, legger hun til.

En tredje studievenn, Lynn Brookes, bekrefter også bildet av Kavanaugh.

- Mange studievenner var ekstremt skuffet over Kavanaughs beskrivelse av seg selv. Det er ingen tvil om at mens han gikk på Yale, så var han en stor festløve, som ofte drakk for mye. Og det må være mange kvelder han ikke husker, sier Brookes.

- Kavanaugh ble aggressiv og fiendtlig når han var veldig full, uttaler studievennen James Roche i en uttalelse.

UB40-konsert

En politirapport fra 1985, som New York Times har fått tilgang til, kan se ut til å bekrefte at Kavanaugh i hvert fall ved enn anledning var involvert i et barslagsmål.

Hendelsen skjedde inne i baren Demery’s i 1.20-tida en septembernatt i 1985 etter en UB40-konsert. Omstendighetene er uklare, men Kavanaugh skal ha vært på stedet sammen med studievenner. Kavanaugh ble ikke arrestert, men i politirapporten anklager en 21-åring Kavanaugh for å ha kastet is på ham «av en ukjent grunn».

Enkelte andre har imidlertid gått ut med støtte til Kavanaugh.

- Jeg så aldri Brett drikke seg bevisstløs eller ikke være i stand til å huske hendelser fra kvelden før. Jeg så heller ikke Brett opptre aggressivt, fiendtlig eller på en seksuelt aggressiv måte overfor kvinner, sier studiekameraten Dan Murphy i en uttalelse som Det hvite hus offentliggjorde mandag.

BA OM ÉN TING: Senatets justiskomité har stemt ja til overgrepsanklagede Brett Kavanaughs kandidatur til høyesterett. Vippestemmen, republikaneren Jeff Flake, kom med en uventet oppfordring. Video:CNN Vis mer