Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Anklages for å presse Ukraina til Biden-etterforskning

USAs president, Donald Trump, blir anklaget for å ha presset Ukrainas president til å etterforske sønnen til en av de demokratiske presidentkandidatene, Joe Biden.

NYE ANKLAGER: USAs president, Donald Trump, er igjen i hardt vær etter anklager om at han skal ha forsøkt å presse Ukraina til å innlede korrupsjonsetterforskning av sønnen til demokratenes presidentkandidat Joe Biden (t.h.). Foto: Jim WATSON and Dominick Reuter / AFP
NYE ANKLAGER: USAs president, Donald Trump, er igjen i hardt vær etter anklager om at han skal ha forsøkt å presse Ukraina til å innlede korrupsjonsetterforskning av sønnen til demokratenes presidentkandidat Joe Biden (t.h.). Foto: Jim WATSON and Dominick Reuter / AFP Vis mer

NEW YORK (Dagbladet): - Presidenten ba en fremmed makt om hjelp til å vinne valget. Igjen, skriver Demokratenes presidentkandidat fra 2016, Hillary Clinton på Twitter fredag.

Påstanden kommer etter at det denne uka ble kjent at en anonym varsler i amerikansk etterretning varslet om at alvorlige bekymringer rundt en privat samtale Trump hadde med en annen statsleder. Både New York Times og Washington Post skriver at anklagene ser ut til å dreie seg om Ukraina.

25. juli snakket Trump med den ukrainske presidenten, Volodymyr Zelensky. Drøyt to uker seinere kom den helt ekstraordinære varslingssaken mot USAs president. Demokratene i Kongressen forsøker å komme til bunns i påstandene, mens Trump-administrasjonen gjør alt den kan for å hindre at de får informasjon.

GLIPP: I et øyeblikk virket det som president Donald Trump glemmer at han har en sønn med førstedamen. Video: CNN. Reporter: Kristoffer Løkås Vis mer

- Forsøkte å presse

Både Wall Street Journal, New York Times og Washington Post skriver fredag at Trump, hjulpet av sin private advokat og tidligere New York-ordfører, Rudy Giuliani, gjentatte ganger skal ha forsøkt å presse Ukrainas president. Målet skal ha vært å få Ukraina til å etterforske sønnen til den demokratiske presidentkandidaten, Joe Biden for korrupsjonsanklager.

Samtidig befinner Ukraina seg i en situasjon hvor de ønsker støtte fra USA overfor Russland som invaderte Krimhalvøya i 2014.

Ifølge Wall Street Journals kilder skal Trump under samtalen ha bedt Zelensky hele åtte ganger om å samarbeide med Giuliani om etterforskningen. Selv sier Giuliani at han møtte ukrainske myndighetspersoner i juni og august.

Washington Post skriver at Giuliani møtte en rådgiver for Zelensky i Madrid to dager etter Trumps samtale. Der skal han ha lagt fram to ulike saker han mente Ukrania burde etterforske. Det ene var en etterforskning av det største private gasselskapet i Ukraina, Burisma Holdings, hvor Bidens sønn, Hunter Biden, satt i styret i fem år fram til april i år. Det andre var anklager om at Demokratene inngikk en sammensvergelse med Ukraina om å offentliggjøre informasjon om Trumps nå straffedømte tidligere valgkampsjef, Paul Manafort under valgkampen i 2016.

- Dersom disse meldingene stemmer, er det virkelig ingen grenser for president Trumps vilje til å misbruke sin makt og nedverdige landet vårt. Denne oppførselen er spesielt avskyelig fordi den utnytter utenrikspolitikken vår og undergraver vår nasjonale sikkerhet av politiske hensyn, sier Biden i en uttalelse.

Han ber Trump om å offentliggjøre et opptak av samtalen umiddelbart, slik at det amerikanske folk selv kan høre hva som ble sagt.

Avviser anklager

Under valgkampen i 2016 hadde Trump-kampanjen gjentatte kontakter med Russland og takket ja til et møte hvor de ble lovet «møkk» om Clinton. Mueller-etterforskningen konkluderte i sitt arbeid tidligere i år med at de ikke kunne frikjenne Trump for å ha forsøkt å hindre rettsvesenets arbeid. Samtidig konkluderte de ikke med at Trump-leiren hadde inngått en sammensvergelse med Russland.

Med den nye varslersaken står presidenten overfor en ny storm. Foreløpig avviser han alle anklager.

- Dette er en latterlig historie. Det var en partipolitisk varsler. Minne samtaler var fullstendig passende, sa han under en pressekonferanse med Australias statsminister fredag.

- Det spiller ingen rolle hva jeg diskuterte. Noen bør kikke mer på Biden, svarte Trump da han ble spurt om han diskuterte Biden med Ukrainas president.

Twitter utdypet han:

- Radikale venstreside-demokrate og deres «fake news»-mediepartnere ledet av lille Adam Schiff, er i gang igjen! De tror jeg kan ha hatt en «risikabel» samtale med en viss utenlandsk leder basert på en «svært partipolitisk» varslers vitnemål. Rart at så mange andre mennesker hørte eller viste om den fullstendig fine og respektfulle samtalen, ikke også ville varsle. Vet dere grunnen til at de ikke varslet? Fordi det var ikke noe galt som ble sagt, det var helt perfekt! skriver presidenten.

- Ikke gissel

ANGREP: Natt til lørdag ble Saudi-Arabia angrepet av et droneangrep - og det gir globale konsekvenser. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Varslingen mot Trump ble sendt til generalinspektøren for etterretningsvesenet i USA, Michael Atkinson. Han beskrev varselet som troverdig og en bekymring som "hastet" på en måte som krevde at de relevante komiteene i Kongressen ble varslet.

Men da Atkinson torsdag vitnet bak lukkede dører, opplyste han at den Trump-utnevnte sjefen for amerikansk etterretning, Joseph Maguire, hadde nektet ham å gi detaljer om saken.

Så langt er det ikke noe som tyder på at Trump faktisk har inngått en avtale med Ukrainas president.

- Det er ikke noe annet det kunne være en Biden-greiene. Det var tydelig hva de snakket om. Donald Trump er overbevist om at den nye ukrainske regjeringen raskt vil være i stand til å forbedre bildet av Ukraina, fullføre korrupsjonsetterforskninger, som har forhindret interaksjon mellom Ukraina og USA, sier den ukrainske journalisten og tidligere parlamentsmedlem Serhii Leshchenko, til The Guardian.

Han viser til den ukrainske, offisielle utskriften av telefonsamtalen 25. juli.

- Giuliani har forsøkt å blande seg inn i ukrainsk innenrikspolitikk og utpresse Ukraina. Zelensky ønsker ikke å bli involvert i en kamp mellom to politiske partier i USA. Han ønsker ikke å bli et gissel i den situasjonen, sier Leschenko.

Ukrainas president skal etter planen møte Trump igjen allerede i neste uke under FN-toppuka i New York.

HÅNER: Natt til fredag møttes Demokratenes presidentkandidater til debatt i Houston i USA. Der stilte blant andre de tre favorittene på meningsmålingene. Etter debatten brukte ikke Trump lang tid på å kalle opp konkurrentene til presidentvervet. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling