Anklages for cowboykultur

Kilder i de hemmelige tjenestene opplevde at Forsvarets sikker- hetstjeneste tråkket i deres bed.

ETTERFORSKES: I disse lokalene, under bakken på Jørstadmoen, jobber medarbeidere som har høy kompetanse innenfor IKT. Foto: Forsvaret/GD
ETTERFORSKES: I disse lokalene, under bakken på Jørstadmoen, jobber medarbeidere som har høy kompetanse innenfor IKT. Foto: Forsvaret/GDVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| LILLEHAMMER (Dagbladet): Forsvarets sikkerhetstjeneste (FOST), «den fjerde tjenesten», er nå både under offentlig gransking og etterforskning fra Kripos.

Ingen av medarbeiderne som jobber i lokalene under bakken på militærleiren Jørstadmoen ville snakke med Dagbladet da avisa i går var ved leiren utenfor Lillehammer.

Kilder i etterretningsmiljøene har reagert på oppførselen til den hemmelige tjenesten som nå etterforskes av Kripos for ulovlig overvåkning av datatrafikk hos Statsministerens kontor og flere departementer.

FOST samarbeider med de andre hemmelige tjenestene; Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) og Etterretningstjenesten.

«Jøss, hva gjør dere her?»
Det er ikke alltid dette samarbeidet har gått like glatt.

Dagbladet kjenner til at de hemmelige tjenestene flere ganger de siste åra skal ha oppfattet det som at FOST tråkket i deres bed. En slik episode gikk ut på at mannskap fra en annen tjeneste var på jobb i felten, da det helt uventet dukket opp tjenestemenn også fra FOST i samme sak.

- Mennene i den andre tjenesten som påtraff FOST reagerte med noe i retning av «jøss, hva gjør dere her?», forteller en kilde til Dagbladet.

Enkelte i det norske etterretningsmiljøet bruker ord som «useriøs» om FOST og betegner noen av FOSTs medarbeidere som «cowboyer» som angivelig har oppsiktsvekkende fritt spillerom.

Petter Lindqvist, oberst ved Forsvarets overkommando, kjenner ikke til slike påstander. På generelt grunnlag sier han:

- Det faktum at det nå er en undersøkelse på gang, vil gi oss et grunnlag for å være tydeligere der det måtte være tvil om grunnlaget for ulike aktiviteter.

Kilder i miljøet forteller at både PST og NSM har undret seg over blant annet henvendelser om bistand fra FOST som indikerte at tjenesten hadde langt videre fullmakter enn det som har vært kjent for de tre samarbeidende tjenestene. Forsvarets sikkerhetstjeneste het tidligere Forsvarets sikkerhetsavdeling. De fikk sitt nåværende navn 1. januar i år. Tjenesten selv ønsket navnet Den militære sikkerhetstjenesten (DSM). Det satt Forsvarsdepartementet foten ned for, fordi de mente det ville skape uklarhet i forholdet mellom Forsvarets og Nasjonal sikkerhetsmyndighets (NSMs) oppgaver.

I et intervju som ble publisert på forsvarets hjemmeside mil.no sa FOST-sjefen, kommandør Geir Gade, at FOST etter navneendringen ble sidestilt med de øvrige hemmelige tjenester.

- Dette har selvfølgelig ikke vært et mål i seg selv, men det åpner opp for et samarbeid på lik fot med de andre tjenestene på dette området, sa Gade.

Det er uklart om dette faktisk er helt korrekt.

- Det er tre hemmelige tjenester i Norge; PST, NSM og Etterretningstjenesten. FOST er ikke noe annet enn en sikkerhetsavdeling på samme måte som andre store konsern har en sikkerhetsavdeling, og den er ikke definert som en av de tre øvrige hemmelige tjenestene, sier oberst Petter Lindqvist.

JØRSTADMOEN: Kripos gjennomførte en razzia på Jørstadmoen onsdag denne uka. Foto: Hans Arne Vedlog
JØRSTADMOEN: Kripos gjennomførte en razzia på Jørstadmoen onsdag denne uka. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Han beskriver FOST på følgende måte:

- FOST er forsvarets eget vaktselskap, som har ansvar for det som er innenfor Forsvarets gjerder.

Utro tjenere
Stedfortredende forsvarssjef, viseadmiral Jan Eirik Finseth, har tidligere bekreftet overfor Dagbladet at FOST har en operativ enhet som jobber med kontraetterretning, å sikre forsvaret mot utro tjenere. FOST samarbeider med PST om dette.

- Virksomheten i den operative sikkerhetsavdelingen i FOST har klare paralleller til de organiserte tjenestenes oppgaver i det sivile samfunn. Samtidig skiller FOST seg fra de øvrige tjenestene ved at FOST utelukkende skal operere innenfor Forsvaret og at avdelingen ikke har adgang til å benytte inngripende metoder som telefonavlytting, ransaking eller liknende, opplyste Finseth til Dagbladet tidligere i år.

FOST har også ansvar for sikkerhetsklarering og fysisk sikring av for eksempel ammunisjonslagre. Ifølge Dagbladets kilder skal tjenesten under dens nåværende sjef ha signalisert en mer offensiv profil — også i «felten».

Observerer kriminelle nettverk
Data- og sikkerhetsavdelingen, som er avdelingen som nå etterforskes, holder til på Jørstadmoen ved Lillehammer. Dagbladet var i går på Jørstadmoen og rettet en intervjuforespørsel til major Roger Johnsen, som leder avdelingen. Først fikk vi beskjed om å ta kontakt om noen timer, før Johnsen ga beskjed om at han ikke kunne uttale seg og henviste til nevnte Lindqvist.

Lokalavisa GD fikk i februar i år lov til å besøke det topphemmelige anlegget, med strenge restriksjoner. Johnsen lot seg den gang intervjue.

- Her overvåker vi og observerer etterretningstjenester og kriminelle nettverk som forsøker å trenge inn i Forsvarets datasystemer (...). Vår jobb er å sørge for at de ikke lykkes, sa Johnsen til GD i intervjuet.

Majoren opplyste den gang at FOST avdekker sak der store, kriminelle datamiljøer i utlandet prøver å ramme Forsvaret i Norge. GD skrev at Johnsen har noen få dusin personer i sin avdeling. Totalt er det ansatt rett under 100 personer i FOST, som har et totalbudsjett på om lag 65 millioner kroner.

De ansatte på data- og sikkerhetsavdelingen har ifølge intervjuet master-og bachelorutdannelse innenfor IKT.

- Vi har våre egne metoder for å fange opp datakriminalitet, og da snakker jeg om kompetanse innenfor informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT). Dette krever et personell med svært høy kompetanse innenfor IKT, sa Johnsen.

En intern arbeidsgruppe i Forsvarsdepartementet har tidligere jobbet med å «utrede grenseflatene mellom EOS-tjenestene og FOST». Arbeidsgruppa ble ledet av tidligere departementsråd John Lunde, som nå har en stilling som spesialrådgiver, med støtte fra flere av departementets jurister. De har utarbeidet en rapport, som er gradert. John Lunde vil ikke si noe om utfallet av rapporten.

- Du er sikkert veldig hyggelig å snakke med, men jeg har ingen kommentar, sier spesialrådgiveren til Dagbladet før han legger på røret.