Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Anklages for dobbeltmoral

Ap's byrådslederkandidat i Oslo, Ann-Marit Sæbønes, anklager statsminister Kjell Magne Bondevik for å tale med to tunger. Hun finner få spor av hans engasjement mot vold og gjengkriminalitet i budsjettene. Tvert imot kutter regjeringen i bevilgningene til kriminalitetsforebyggende tiltak blant barn og unge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun utfordrer statsminister Kjell Magne Bondevik på tre konkrete områder for at han skal vise alvor med sitt engasjement mot vold og kriminalitet:

  • Øk bevilgningene til barnevernet i Oslo.
  • Bidra til at alle fire- og femåringer i Oslo får et pedagogisk tilbud for å bedre norskkunnskapene før skolealder.
  • Sørg for at alle innvandrerkvinner får tilbud om norskopplæring.

Budsjettkamerater

Sæbønes peker på at Bondevik og KrF er med på en rekke nedskjæringer i barne- og ungdomssektoren gjennom budsjettforlik med Høyre og Frp i Stortinget, og i stem-megivning med de samme partiene i Oslo bystyre.

Og ung-doms- og gjengkriminaliteten er først og fremst et Oslo-problem.

- Skal vi bekjempe vold og ungdomskriminalitet, må vi gjøre to ting samtidig. Vi kan ikke bare styrke politi og rettsvesen, og glemme det viktigste, det forebyggende arbeidet. Ved å gi barn og unge gode tilbud, kan vi hindre at de blir kriminelle og voldsutøvere, sier Sæbønes.

- Men hva har Bondevik-regjeringen og flertallet i Oslo bystyre bidratt med? spør hun, og peker på en rekke tilbud som har fått reduserte bevilgninger.

Klare sammenhenger

Sæbønes mener det er klare årsakskjeder som fører til kriminalitet og gjengkultur.

Manglende barnehagetilbud, spesielt til barn fra andre kulturer, fører til seinere læring av norsk. Det skaper lærevansker og svekker muligheten for at barn fra ulike kulturer leker sammen. Dermed oppstår gjenger og subkulturer, som dyrker sine egne moralnormer og æresbegreper.

- Dette betyr at vi må gripe tak i ungdom tidlig. Det er viktig at barn og unge i en travel storby har et godt tilbud etter skoletid. Idrettens storbyprosjekt har for eksempel gitt mange ungdommer aktivitetsmuligheter, og forhindret at de kommer over i en kriminell løpebane. Men slike tiltak krever penger, sier Sæbønes.

Sæbønes viser til at Justisdepartementet i høst la fram en tiltaksplan, «Trygghet i sentrum», hvor det ble foreslått en rekke tiltak for å bekjempe vold i samfunnet.

Men tiltakene er ikke fulgt opp med økte bevilgninger på Barne- og familiedepartementets budsjett, konstaterer Ap i sine budsjettmerknader.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling