Anklages for drap på TV-sjef

Gaza: Tre maskerte menn skjøt og drepte den palestinske TV-sjefen onsdag. Selvstyremyndighetene beskyldte straks Israel for å stå bak, og sa at det var palestinske kollaboratører som utførte attentatet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 54 år gamle Hisham Mikki ble skutt på kloss hold i hodet og hjertet mens han satt alene ved et bord på et hotell i Gaza, der han ventet på noen venner.

Attentatmennene brukte gevær med lyddempere, og forsvant fra åstedet. Palestinsk politi satte straks i gang jakt på gjerningsmennene.

Den palestinske ledelsen uttalte at Mikki led martyrdøden etter å ha blitt offer for forræderi og kollaboratørers kuler. Mikki var en nær medarbeider av palestinernes president Yasser Arafat, men var ikke i den innerste kretsen.

Trass i drapet reiste Arafat onsdag kveld til Kairo for å møte den israelske hovedforhandleren, utenriksminister Shlomo Ben-Ami, til hastig sammenkalte samtaler.

Likvideringer

Palestinsk politi opplyste selv ingenting om motivet for drapet, men noen palestinske kilder antydet at det kunne være en intern oppvask i forbindelse med korrupsjon.

Israel benektet å ha noe å gjøre med drapet, men israelerne har tidligere kritisert den palestinske kringkastingen for å ha oppfordret til vold ved å sende stadige reportasjer fra begravelser og gravfølger.

Israel har også innrømmet å ha likvidert en rekke framtredende palestinere i forbindelse med oppstanden som startet i slutten av september.

Den israelske regjeringen har sagt at den vil fortsette å aksjonere mot enkeltpersoner som mistenkes for å stå bak aksjoner mot israelske mål.

De palestinske myndighetene har i de siste dagene trappet opp jakten på kollaboratører som hjelper Israel med å lete fram og drepe ledende aktivister. Siden helgen er to kollaboratører henrettet og ytterligere to dømt til døden. Flere andre mistenkte er arrestert.

For kort tid siden tok israelerne Mikkis VIP-kort, som hadde gjort det mulig for ham å reise inn og ut av Israel selv når grensene var stengt.

Mikki hadde nær tilknytning til Arafat. Han kom tilbake til Gaza da territoriet fikk selvstyre i 1994, etter å ha levd i eksil i De forente arabiske emirater, der han arbeidet for Abu Dhabis statlige kringkasting. Mikki etterlater seg sju sønner.

Ingen optimisme

Israelske kilder sa at møtet i Kairo ikke betydde at det er gjort framskritt på viktige spørsmål som de palestinske flyktningene, utveksling av territorium eller Jerusalems status.

Israelerne sa at møtet ikke var planlagt på forhånd, og at det var Egypts president Hosni Mubarak som arrangert det.

Israelske og palestinske forhandlere skulle møtes onsdag, men utsatte møtet for å avvente resultatet av Kairo-samtalene.

Ben-Ami var i Kairo for å drøfte hvordan volden i de okkuperte områdene kunne stanses, men verken israelske eller palestinske kilder uttrykte noen optimisme når det gjaldt muligheten for å få til en fredsavtale innen president Bill Clinton går av lørdag.

Minst 370 mennesker, langt de fleste palestinere, er drept i opprøret som startet for tre og en halv måned siden, etter at høyrelederen Ariel Sharon besøkte Tempelhøyden i Jerusalem.

(NTB)