Donald Trump:

Anklages for falsk skade

Presidentkandidat Pete Buttigieg anklager Trump for å ha unnsluppet militærtjeneste under Vietnamkrigen på grunn av en falsk diagnose.

ANKLAGES: Donald Trump anklages for å ha fått en legeerklæring, som påviste hælspore, på falskt grunnlag. Foto: NTB Scanpix
ANKLAGES: Donald Trump anklages for å ha fått en legeerklæring, som påviste hælspore, på falskt grunnlag. Foto: NTB ScanpixVis mer

Denne uka har presidentkandidat for Demokratene, Pete Buttigieg, anklaget president Donald Trump for å ha utnyttet sin sosiale status til å slippe å tjenestegjøre under Vietnamkrigen.

Donald Trump fikk innvilget fem utsettelser av militærtjenesten. Fire av dem fikk han på grunn av universitetsutdannelse, mens den siste fikk han på grunn av at en legeerklæring påviste hælspore hos Trump.

En såkalt hælspore er en benutvekst under det ene eller begge hælbenene, og lokal betennelse kan føre til smerte og hevelse ved stor belastning mot hælsporen, ifølge Store medisinske leksikon.

DEN NORSKE PRESIDENTEN: Demokratenes presidentkandidat, Pete Buttgieg, lærte seg norsk for å lese Erlend Loe sine bøker. Video: Vegard Kvaale / Dagbladet Vis mer

Angrepet på landets ære

- For enhver fornuftig person er det ikke noen tvil om at presidenten fant en måte å forfalske seg til en funksjonshemning for å unngå å tjenestegjøre, ved å utnytte seg av sin privilegerte status, sa Buttigieg på ABC-programmet «This Week Sunday».

Selv tjenestegjorde Buttigieg i sju måneder som løytnant i Afghanistan.

- Å mene at det er greit å la andre ta plassen sin i en dødelig krig, samt være villig til å late som å ha en funksjonshemning for å gjøre det - det er et angrep på dette landets ære, fortsatte han.

- Mulig forklaring

Detaljene rundt hvordan Trump ble unntatt tjenesteplikt, og hvem som stilte diagnosen, har vært et mysterium lenge. Under valgkampen i 2016 sa Trump at han ikke kunne huske hvilken lege som signerte legeerklæringen, ifølge New York Times.

I desember publiserte avisa en artikkel hvor det foreslås at det kan ha vært legen Larry Braunstein som signerte legeattesten som en tjeneste for Donald Trumps far - Fred.

Braunstein døde i 2007, men hans døtre hevder at faren ofte fortalte historien om hvordan han hjalp Donald Trump som en tjeneste for Fred Trump. Legen leide også kontorlokaler hos Donalds far.

Trump har tidligere nektet for at faren hjalp ham med å unngå militærtjeneste under Vietnamkrigen.

Til angrep

Tidligere denne uka svarte Buttigieg noe liknende da han ble spurt om Trumps unnlatelse av tjenesteplikten.

- Dette er en person som, jeg mener det er åpenbart for de fleste av oss, utnyttet å være sønnen til en mangemillionær til å late som at han hadde en funksjonshemning, slik at noen andre ble sendt til krigen i stedet, sa han under et arrangement i regi av Washington Post på torsdag.

- Jeg vet at dette åpner gamle sår fra en komplisert tid under en komplisert krig, men jeg er også gammel nok til å huske da de konservative snakket om karakter som noe av betydning i et presidentskap, og derfor mener jeg at dette fortjener å bli snakket mer om, sa presidentkandidaten.

KASTET MOT PRESIDENTEN: Under et årlig møte med National Rifle Association of America (NRA), ble president Trump tilsynelatende forsøkt angrepet. Video: CNN Vis mer

Rasisme-anklager

Buttigieg er kjent som en iherdig kritiker av Donald Trump, og anklagene om en falsk diagnose, var ikke det eneste angrepet han kom med under arrangementet, melder The Guardian.

Han var klar i sin tale om at han mener at Trump fortjener å bli stilt for riksrett, og da han ble spurt om Trump er rasist, svarte han følgende:

- Jeg mener det. Dersom du gjør og sier rasistiske ting, så blir spørsmål om hvorvidt du er rasist nesten akademisk. Problemet med presidenten er at han gjør og sier rasistiske ting og legitimerer andre rasister.

Trump har flere ganger bedyret at han ikke er rasist, og etter at han kom med den famøse «drittland»-kommentaren forklarte han seg slik:

- Jeg er ikke rasist. Jeg er den minst rasistiske personen du noen gang har intervjuet, det kan jeg si deg.

- FULL?: En video av Nancy Pelosi, Demokratenes leder i representantenes hus, går sin seiersgang på sosiale medier. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer