HOLDER KORTENE TETT :  Politiadvokat Per Zimmer leder etterforskningen av mannen som siktet og varetektsfengslet for flere drap og krigsforbrytelser i Afghanistan.. 
Foto Knut Falch / SCANPIX
HOLDER KORTENE TETT : Politiadvokat Per Zimmer leder etterforskningen av mannen som siktet og varetektsfengslet for flere drap og krigsforbrytelser i Afghanistan.. Foto Knut Falch / SCANPIXVis mer

Anklages for flere drap - men får ikke vite hvilke

Afghaneren som var politimann i hjemlandet og nå bor i Kristiansand er anklaget flere drap, men får ikke vite hvilke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kripos mener den 50 år gamle norsk statsborgeren - opprinnelig fra Afghanistan - skal ha begått flere drap i sitt opprinnelige hjemland.

Mannen som har bodd i Kristiansand de siste 14 åra, vet fortsatt ikke hva han er anklaget for. Han har bare fått beskjed om at han er siktet for drap og krigsforbrytelser i Afghanistan.

- De påståtte ugjerningene skal ha skjedd etter at kommunistregimet falt i 1992. Min klient tilhørte Nord-Alliansen og var i konflikt med Taliban, sier advokat Svein Kjetil Stallemo som er mannens forsvarer.

Politi og agent I hjemlandet var 50-åringen tilknyttet partiet Hezb-e-Wahdat, og jobbet som politi og etterretningsagent.

Hele torsdagen satt 50-åringen i avhør, og skal ifølge sin advokat forsøkt å forklare sin rolle i det krigsherjede landet i perioden fra 1992 og fram til årtusenskiftet.

- Det eneste han vet er at han er siktet for flere drap og krigsforbrytelse. Det er umulig å forsvare seg mot anklager du ikke får vite hva er. Han nekter straffskyld, sier advokat Stallemo til Dagbladet.

50-åringen som har etablert seg på i Kristiansand, ble pågrepet sist mandag.

- Menneskerettigheter - Etter min oppfatning handler Kripos i strid med menneskerettighetene, når han ikke får vite hva han er anklaget for. Vi kommer derfor til å gå til Kristiansand tingrett og begjære fullt innsyn i saken, sier advokat Svein Kjetil Stallemo.

Advokaten mener Kripos holder kortene alt for tett.

- Det er uholdbart å anklage noen for drap, uten at den siktede får vite hvem som skal være drept, når og hvor det skal ha skjedd, sier advokat Stallemo.

Advokaten understreker også at det i perioden 1992 og fram til 2000 var borgerkrigsliknende tilstander i Afghanistan.

Politiadvokat Per Zimmer i Kripos leder etterforskningen, men er av hensyn til den videre etterforskning tilbakeholden med opplysninger.

- Kravet om innsyn ble vurdert av Kristiansand tingrett da mannen ble framstilt for varetektsfengsling, sier Zimmer og viser til kjennelsen i tingretten.

I kjennelsen fra Kristiansand tingrett heter det:

«Retten finner at det innsyn og de opplysninger som siktede er gitt pr. i dag, er tilstrekkelig til å imøtegå fengslingsbegjæringen og siktelsen».

- Bevisforspillelse - Behovet for å holde tilbake dokumenter er særlig begrunnet i bevisforspillelsesfaren i saken og behovet for at siktede ikke skal kunne tilpasse sin forklaring etter dokumentene, sier politiadvokat Per Zimmer.

- Det er særlige utfordringer knyttet til etterforskningen av slike saker, da bevisene ikke lenger lett lar seg avdekke eller innhente. Retten har vurdert dette som akseptabelt i denne helt innledende fasen av etterforskningen og ikke i strid med siktedes rettigheter, sier politiadvokaten.